A Borrajongó

Tokaji hétvége III. Nagy 06-os kóstoló

2013. május 09. 06:00 - drbarta

Szombat délelőtt történt a tulajdonképpeni "necsakírja". Kivezényeltek bennünket a Kulcsár dűlőbe, ahol egész délelőtt oltványokat pótoltunk. Mit ne mondjak, elég fárasztó dolog, pláne a fizikai munkához egyáltalán nem szokott papír-bloggereknek. De a "mélypont" után jóra fordult sorunk, délután már kizárólag az volt a feladatunk, hogy finomakat együnk és főleg igyunk.

Este ismét a Bodó-portánál gyűlt össze  a díszes társaság kemény szellemi munkára egy kimerítő 2006-os évjárat-kóstoló képében. Vakon kaptuk a borokat és hogy ne terheljük túl a rövid-távú memóriát minden ötödik tétel után leleplezés (és persze esetenként nagy fölhördülés) következett. Ezúttal megpróbálkoztam hozzávetőleges pontokat is írni.

Íme a sor:

Homonna Csáky hárs: Érlelt, előrehaladott illat, méz, sósság. Közepes-plusz test, közepes ízintenzitás. Krémesebb kozisztencia, van még sav, de lazább szövésű szerkezet. Cseresebb vég, kissé nehézkes. 4-5

Dorogi Előhegy furmint: Mélyebb illat, itt is palackbuké, de fűszeresebb, fahéjjal, szegfűszeggel, mézesség. Közepes-plusz test, izmosabb korty sok élettelteli savval. Ízben semlegesebb. 5+

Kikelet Lónyai hárs: Sokkal frissebb az illat, mint eddig bármelyiknél. Minimális palackbuké mellett még friss grapefruit-ot kínál,  finom sóssággal. Szájban is remek. Sok zamat, melyben a gyümölcsöknek még mindig jelentős szerepük van, pici maradékcukor, élénk, jóízű savak, közepesnél hosszabb lecsengés, remek egyensúly és egység.  Nem egy hatalmas anyag, de így jó ahogy van. 6/7

Bott Teleki furmint: Nagyon szép illat, narancs, mandrain, fahéj, gyömbér. Közepesnél nagyobb test, telt íz, van még itt is gyümölcs plusz jó sok fűszer. A cukor kicsit ráül, a savak kissé szélesebbek. Arányait tekintve kicsit komótos, de abszolút élő anyag. 6

Szepsy Szent Tamás furmint: Kellemes illat sok grillázzsal, karamellel. Közepesnél nagyobb test, közepes ízintenzitás. Kicsit „öregesebb” savak, semlegesebb ízek, de alapvetően jók az arányok és az egyensúly. 5  ( Leleplezés után leesett az állam. Persze mostanában lehetett olyat olvasni, hogy nem teljesen azt mutatják ezek a borok, mint azt esetleg elvárnánk, de elsősorban mélységben, erőben SOKKAL többet vártam. A kóstolón szintén jelen levő Ripka Gergely szerint gyökeresen másmilyen volt ez a bor, mint z általa napokkal korábban kóstolt Szent Tamás vertikálisban szereplő másik palack)

Árvay (Hétfürtös) Istenhegy furmint: Komplex illat, érett, mézes, tercier, de sok virágporosság, gyógynövény. Közepesnél nagyobb test, telt íz, sima, krémes konzisztencia, élettelteli sav, finom tapintatú cseresség. Szép. 6/7

Bott Csontos furmint: Ez is igen komplex illatban. Aszalt gyümölcsök, mintha kis szilva is játszana, fahéj és még sokminden. Szájban is remek. Nagy, de arányos test, sok-sok zamat, élénk cizellált sav, szép hosszú lecsengés, egység, egyensúly. Ez már egyértelmű klasszis. 7

Balassa Mézes Mély hárslevelű: A sor talán legszebb illata. Finoman aszalt gyümölcsösség, szarvasgomba, gyönyörűen érett, nem előrehaladottságot, hanem nemességet, luxust árasztó palackbuké. Nehéz szálazni is és rendesen leírni is. Szájban „csak” nagyon rendben van. Telt, de kicsit semlegesebb ízű, krémes, omlós konzisztencia, elegendő tartás, élet, jó egyensúly és egység. Legyen 7, de illatban még több is.

Szepsy Urbán furmint: Ez is szép és komplex palackbukéval bír, de több a petrolosság is és inkább a kor az első gondolat. Szájban is szép, telt, de arányos testben és ízében is, jó egyensúly, tisztességes hossz, csak az előző borok remek sorozata után kicsit kevesebb. 6+

Balassa Betsek furmint:  Szép illat, szilvás, kakaós, mézes, szegfűszeges. Lehet hosszan szálazgatni. Közepesnél nagyobb test, telt íz, vibráló, feszes sav. Kicsit rendezetlenebb az összkép, de szerethető. 6- (többen szinte kizárták, nem nagyon értettem miért)

Szepsy Úrágya furmint: Az illat tetszik, szép palackbuké, mézes, szarvasgombás, nehezen szálazhatóan komplex. Közepesnél nagyobb test, van glicerin, de tartalom szempontjából sajnos elég lapos a korty. Olyan, mint ami már nagyon a végét járja.

F. X Pichler Grüner Veltliner Smaragd Kellerberg: Na ezt ki hozhatta:) Mély, komplex illat, sokféle édeskés fűszer, trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, tejszín, jellegzetes ásványosság. Akár egy fiatal Pichler, lényegében mintha még el se kezdődött volna a palackérés. Nagy testű, de arányos korty. Mély, intenzív ízek, édeskés gyümölcsökkel, finoman krémes konzisztencia, sűrű közép. A savak a többi Kellerberghez hasonlatosan szélessebbek, de így is cizelláltan vezetik az igen hosszan tartó kortyfejlődést. Tiszta, kilógó alkotóktól tökéletesen mentes utóíz. Bizonyos értelemben nálam a sor legjobbja. Legmélyebb, legtisztább, leghosszabb, legegységesebb, talán csak arányait tekintve lehetne feljebb.  Ugyanakkor az élményt tekintve voltak borok a sorban, melyek jelen fejlődési stádiumukban újszerűbb izgalmakat nyújtottak, míg ez olyan volt amilyennek lennie kell. 7+

Ezután még következett néhány édes bor, de abszolút nem jegyzeteltem, mi több már az emlékeim is kissé ködösek. :)

Györgykovács Imre Kései Juhfarkja igazán remek volt, érett, aszaltabb gyümölcsökkel, sóssággal, sok zamattal, rendkívül eltalált arányokkal, egyensúllyal, feszességgel. Nagyon tetszett.  Homonna Kései Határi Furmintjáról eddig azt se tudtam, hogy létezett, nem ugyanaz, mint a forgalomba került Édes Hármas. Mindenestre arányos, nem túlzó édességű, finom, de kevésbé emlékezetes, egyszerűbb felépítésű borra emlékszem vissza, akárcsak a Breitenbach pince Borbála-cuvée-je. A Bott-rytis már komolyabb anyagnak tűnt, a Demeter Főbor pedig egészen fantasztikus volt ismét tisztaságával, színeivel, simaságával, remek arányok mellett megvalósuló sűrűségével, cizelláltságával. A Bott Aszú pedig sikeresen feltette a pontot az i-re, méltó befejezést adva a remek hétvégének.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr395286682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.05.09. 08:47:37

A veletek kóstoló borászoknak mi volt a véleménye a Szepsy borokról, ők is meglepődtek a szereplésükön?

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.05.09. 09:23:19

Meg. De a leginkabb annak volt fájdalmas a felismerés, aki a pincejebol hozta a borokat és messze nem ezek voltak az utolso palackjai :S (nem lennek a helyében.)
Kikelet, mezes maly es arvay volt nekem is a csúcsok csúcsa, majd írok én is egyszer, de Dáviddal lépést tartani nem tudok((:

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.05.09. 11:06:19

@demisec: Köszi a választ. Mindegyik bort a vendégek hozták, vagy a borászok a sajátjaik közül is választottak?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.10. 06:04:01

@rszabi: Vegyes.A borászok is hoztak, a vendégek is, különösen az egyikük.

Szegediszomelijé 2013.05.10. 21:53:24

Ez volt az az alkalom amikor a bloggerek dolgoznak a szőlőben:-)))?