A Borrajongó

Azienda Girolamo Russo: San Lorenzo Etna Rosso 2009.

2013. április 26. 06:00 - pardi norbi

Szicíliából még csak-csak ittam borokat, de konkréten az Etna környékéről (Etna DOC) egyáltalán nem. Így borsos ára ellenére is leemeltem ezt a palackot az egyik bejáratott borbolt polcáról és alig vártam, hogy megkóstoljam. A pincészet mintegy 16 hektár szőlővel rendelkezik és éves szinten mindössze 15000 palack bort készít. A két helyi speciális szőlő a nerello cappuccio és a nerello mascalese, melyeket többnyire a pinot noir-hoz szoktak hasonlítgatni. A talaj nem meglepő módon vulkanikus, ami extrém ásványos borokat eredményez. A bort használt és új francia fában érlelték 20 hónapig, majd palackozás után még fél évig hagyták pihenni, mielőtt piacra került. A San Lorenzo csaknem teljes egészében nerello mascalese-ből (98%) készül, a cappuccio csak nyomnyi mennyiségben van jelen benne. Egész világos rubin színű, téglavörösbe hajló széllel. Közepesen intenzív, gazdag illat: kék virágok, pirosbogyósok, finom fűszerek és rengeteg ásvány. Pazar. Az ízkép is hasonló, a gazdag mineralitás mindent visz, de mellette azért izgalmas gyümölcsösség-fűszeresség is észrevehető. Alig közepes test, minimális finom tanninnal és határozott, de nem tolakodó savgerinccel. Illat-és ízjegyei alapján tényleg pinot-s, a szerkezet viszont kissé lazább, elmarad a komoly francia pinot-k precíz struktúrájától. Nincs azért gond vele, semmi nem lóg ki vagy rontja el az összképet, csak a komoly fókuszáltság, tömörség hiányzik. Mindenesetre nagyon élvezetes bor, valahol 6-7 pont között. $40.

san lorenzokicsi.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr705247510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kegyetlenkirály 2013.04.26. 08:05:21

USA viszonylatban simán megéri az árát. 40 $-ért "semmit" is szoktak adni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.26. 08:27:45

Ez brutál tanninosak és savasak.szoktak lenni. Amennyire tudom, sangiovese rokon a fajta. Gundolom az EU-ban felébe kerül. Szép a címke!

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.27. 01:08:16

@kegyetlenkirály: igen, lehet itt béna bort is kapni 40 dollárért, de nagyon jót is. Egyébként ez szerintem nem csak itt van így...meghát kinek mit jelent a "semmi".

@akov:ennek a savai meg a tanninjai is rendben voltak, mondjuk utóbbi nem volt sok benne. Igen, jó eséllyel Európában jóval olcsóbb...
süti beállítások módosítása