A Borrajongó

Tesco Gavi

2012. október 31. 06:00 - akov

A Tesco Finest sorozat borai már több ajánlóban is feltűntek nálunk, többnyire pozitívan álltunk a sok elfogadható és a néhány igencsak jó ár-értékű hiperes tételhez. Nem árt figyelni, mert az utóbbi hetekben felfrissült a kínálat és újabb csalogató palackok tűntek fel a polcokon. Abszolút best buy az őszi leárazások üdvöskéje, a GM-en is megénekelt Cotes Catalanes Carignan 2011. Most fehér párját tenném le mellé, amelyet bátran javasolhatok bárkinek. Jelen borunk azért is furcsa kissé a Tesco kínálatában, mert Gavi DOCG borok nem igen szoktak az olcsóboros polcokon pattogni. A Piemont déli részén található aprócska Gavi a déli tájolású mészköves dűlőkben termesztett cortese fajta adta terroir borairól híres. Ennek megfelelően többet kell rá félretenni, mint egy egyszerű olasz tömegborra. Hála most a Master of Wine-ok válogatta kollekciónak, bárki olcsón egy cortese levébe nyalhat.

gavi.jpg

Tesco Finest Gavi DOCG 2011

Termelőként a Fratelli Martini Secondo Luigi cég szerepel, amely a weblap tanúsága szerint vége nincs számú termőhelyről készít és palackoz borokat. A parafával lezárt palack világos színű bort rejt. Illata közepesen intenzív, tiszta, elsősorban citrusos, virágos, de egy kevés trópusi gyümölcsösséggel és mogyoróval is kedveskedik. Kóstolásra a közepesnél valamivel teltebb, krémes állagú, aromái szőlőre, érett almára és citrusokra emlékeztetnek. A kortynak jó magja van, a közepesnél picit magasabb sav jól lekíséri a kortyot. Közepes lecsengés, a bor grapefruitos fanyarsággal távozik. Annak ellenére, hogy mégsem egy bonyolult terroir-borról van szó, az átlag olasz „olcsóbornál” jóval tartalmasabb. Olívaolajon sütött lazaccal és salátával fogyasztottam volna, de a minimális maradékcukor miatt nem bizonyult hibátlan párosításnak. Mindenesetre egy kellemes 5 pont a jutalma. 12,5%. 1.400Ft

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr234880035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.10.31. 08:48:32

Én azt szoktam csinálni, ha a maradékcukor nem passzol az ételhez, hogy valami olyan kiegészítőt adok a már kész ételhez, amivel már nem olyan idegen az édeskés mellékíz. Pl itt a salátára valami jobb minőségű balzsamecetet csepegtettem volna, nekem az már többször élvezetesebbé tette az ízeket. Mondjuk én ilyen szempontból azon kevesek közé tartozom, akik szeretnek bizonyos ételekhez félszáraz/félédes borokat inni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.31. 09:44:11

@rszabi: A saláta klasszikus vinaigrette-el volt (dijoni mustár, olivaolaj, citromlé/borecet, só, bors). Hát nem tudom, nem hiszem, hogy kiegyensúlyozta volna egy balzsamezet.

A mediterrán halételek (olivaolajon v. grillen gyorsan készült + saláta + kenyér mondjuk) számomra mindig csontszáraz italt igényelnek, a legkisebb maradékcukor nem kívánatos. Ezért jó párosítás ezekhez a zero dosage met. trad. pezsgő v. pl. a fino sherry (utóbbi nagy kedvencem), a chablis, de számtalan, egyszerűbb, savhangsúlyos/csontszáraz reduktív fehérbor jó lehet.

zoli 2012.10.31. 18:29:42

Miért iszik mostanság minden blogoló teszkós borokat?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.31. 20:07:13

@zoli: Én mást is iszok, de most egy rahedli bor megjelent a teszkóban, szerintem érdemes rájuk próbálni. Persze igyunk mellé magyar bort is, meg minden (most éppen Karner Gábor kékfrankos van a poharamban :) ).

Steve the Great 2012.11.16. 09:14:24

@zoli: Ha jók, miért ne? Szerintem a látókör bővítése mindig jó.
süti beállítások módosítása