A Borrajongó

Tokaji hétvége I. AZ Nektár pince.

2012. szeptember 24. 06:00 - drbarta

Várva várt tokaji hétvégénk első állomása Asztalos Zoltánhoz vezetett. Többször volt szerencsénk 2008-as boraihoz, a Vióka már több illusztris sorban is meglepően jól teljesített. Az újabb évjáratok viszont nem nagyon akarnak jönni, így a "távoli" fogyasztó szempontjából úgy tűnik mintha valami megállt volna. Erről persze szó nincs, csak egyszerűen nagyon apró léptekben történik az építkezés.                                                      DSC_0321.JPG

Először a Vióka dűlőhöz vezetett utunk. Nagyon szép fekvése van, tökéletesen délre néz, belátható róla egész Hegyalja. Megérte a látványért keresztülvergődni a vadregényesen futóműgyilkos dűlőutakon. Sajnos a kép nem tudja visszaadni, valószínűleg az én pancserségem okán.

Utána a bájos környezetben található kácsárdi házikóhoz mentünk, mintha egy másik korba érkeztünk volna. Itt történt a most következő kóstoló is, ahol elég alaposan átnéztük a szortimentet, a két 2008-as Vióka kivételével még hordóminták képében.

Vióka 2009- Hordóminta. Szokatlan illat, gyógynövényes, sütőtökös jegyek, kortalan gyümölcsösség. Közepesnél teltebb,  szikár bor. Kemény savak, sűrű közép.  Sok cseresség, darabosabban illeszkedő részletek.

Vióka 2008- Ő ugye már sokszorosan jó ismerős. Most ebben se éreztem túl sok gyümölcsöt. Agyagos-mentás-palackbukés világ. A korty a szokásos. Ásványos, tömör, élénk, de sokkal simább, kerekebb, mint az előző.

Vióka-2 2008- Ő se újdonság. Szép illat, aszaltabb irányba hajló kajszi, méz, menta. Hasonló korty, keményebb, tömörebb test, nem igazán integrált cserességgel a végén.

Vióka 2011 (alsó sorok, régi terület) – Hordóminta. Élesztős illat, még mozgásban levő tétel. Aromák nehezen megítélhetőek így, de az arányok jók, a szerkezet könnyed, de tömör. Élénkség, dinamika.

Vióka 2011 (felső sorok, új terület)- Hordóminta. Szintén érzik még élesztősség, de kifejezettebb a gyümölcs is. Kicsit teltebbnek ható ízek, hasonlóképp könnyed, de mégis tömör struktúra. Érettebb, harmonikusabb savak. Szebb, mint az előző, nagyon ígéretesnek tűnik.

Kácsárd 2009 –Hordóminta. 26-os mustfokkal szüretelt alapanyag egy hónapnyi héjon tartás. Összetett illat. Aszalt kajszi, aszalt szilva, gomba, avar, fenyő, törökméz. Közepesnél teltebb. A késeis hangulatú illathoz képest visszafogott, de határozottan jelenlevő édesség. Cseressége is számottevő, de kellemes tapintatú, a kortyba jól integrált. Tömör szerkezet, élénk savak, elég hosszú lecsengés. Szokatlan világ, de határozottan izgalmasnak találtam.

Kácsárd 2011- Hordóminta. Pici élesztő, frissen aszalt kajszi, dohány. Közepesnél nagyobb test, szintén telt íz. Pici maradékcukor, jelentős, ezúttal kevésbé integrált cseresség.

Édes Szamorodni 2008- Hordóminta. Kenyérhajas-aszalt kajszis illat. Telt, de nagyon arányos felépítésű korty. Nem túlzó édesség, csiszolt, cizellált savak, sima felszínek. Tömör szerkezet, semmi nehézkesség. Aromában lehetne direktebb, színesebb, de igazán remek bor.

Aszú 2007- Hordóminta. Visszafogott illat, kajszival, mézességgel. Szájban mindenből több, de éppoly tökéletes így is a balansz. Telt, sűrű, mély, élénk, csiszolt és fókuszált egyszerre. Rendelkezhetne komplexebb, színesebb aromákkal, de ettől jobb szerkezetet nem kívánhat egy aszú.

Aszú 2009- Hordóminta. Kenyérhajas-élesztős jegyek ülnek rá a kajszis-mézes jegyekre. Kevesebb édesség, többnek tűnő sav, némi co2-s pezsgés. Sokkal izgágább, kevésbé lesimult, de  az ígéret itt is megvan. Jelenlegi arányai inkább egy masszívabb auslese-re emlékeztetnek.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr744798333

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tokaji hétvége: AZ Nektár pince 2012.09.24. 10:00:02

Asztalos Zoltán újabb évjáratai nem nagyon akarnak jönni, így úgy tűnik, mintha valami megállt volna. Erről persze szó nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.24. 17:08:42

Klassz szöveg, köszi! Elkezdhetnél szerényen valami véleményfélét formálni évjáratokról, akár minőség/stílus/pontszám/egyéb szintjén,

hogy legyen ilyen is a hazai piacon (persze az alapos termelői vélemények mellett).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.24. 20:01:14

Nekem az AZ Nektárral - szűk kóstolási tapasztalatom alapján - a nagyon direkt oxidatív iskola volt. Ezt a leírásaid is megerősítik (a kenyérhéj jelző állandóan felbukkan). A Vióka2 2008 (ld. Furmint Február poszt) nekem már túl volt azon a határon, ami szívesen fogyasztok.

shiraz 2012.09.24. 21:13:02

@akov:
nekem is nem tetsző tapasztalataim voltak a viókákkal.
szvsz nem bírták a hordós érlelést, túloxidáltak lettek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.24. 22:48:48

@shiraz: Engem leginkább a birses-reszeltalmás vonal izgatott fel, mert a kenyérhéjas módit értem, ez volt a termelő célja stb. de amikor a reszeltalma uralja a bort, az szvsz hiba.

Hamarosan cikksorozat jön Jerezről, majd oda bevesszük. :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 06:22:47

@akov: Lehet butaság, és magamat járatom le, de soha nem értettem mi a különbség a normál alma és a reszelt alma illata között. Miért számít más aromának, ha ugyanazt a gyümölcsöt mondjuk félbevágott, vagy apró darabokra vágott formában szagolgatom? Hogy tudom a a szaglóhámmal eldönteni, hogy a céltárgy mekkora részekből áll?
Azt se értem, hogy mikor kell örülni egy birs-re emlékeztető aromára, és mikor kell visszahőkölni tőle?

@Szomjas Gödény: Hát szerintem nincs erre semmi szükség :)

shiraz 2012.09.25. 09:31:24

@drbarta: Dávid, a reszelt almánál, pontosítva a megbarnult (ergo oxidálódott) reszelt almáról van szó, csak rövidítve így szoktak rá utalni. A friss zöldalma illata azért más kategória, gondolom ez belátható.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 11:16:09

@drbarta: Igen, így van. A friss alma, gondolom megvan. Ez, ugye gyorsan oxidálódik. Azért szokás a reszelt almát citálni, mert ott a reszeléssel óriási felületet csinálsz és pillanatoka alatt rommá oxidálódik. Ha még nem sütöttél almás rétest, akkor reszelt le egy fél almát és szagolgasd. :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 11:58:15

@akov: @shiraz: Én is úgy sejtettem, hogy ilyenkor az alma minőségére célzunk, nem pedig a reszelés mivoltára.

A Furmint Február kapcsán már kitárgyaltuk a Viókát. Nektek nem jött be, nekem igen. Lehet mondani, hogy 2009 óta követem. Mindig is egyensúlyos , remek felépítésű bornak gondoltam, erős saját egyéniséggel, amely ráadásul az évek alatt elég lassan változik, szerintem még sokáig tartani fogja magát. A Vióka-2 szerintem is túl sokáig volt hordóban, így az egyensúlyt ott kevésbé tudom megerősíteni. Mondjuk legjobb tudomásom szerint nem is került kereskedelmi forgalomba, a borász meg szokta mutogatni különböző eseményeken, hogy nézzük meg, hogy ugyanaz az alapanyag mivé lett egy átlagosabb és egy különösen hosszú hordós érlelés alatt. Érdekességnek ez mindenképp elmegy.

Sajnos én ellentétben veletek soha nem tanultam szakszerű borkóstolást, kevésbé tudok visszakövetkeztetni szőlészeti-borászati előzményekre, és a kóstolás közben észlelhető aromákról se tudom feltétlen eldönteni, hogy azoknak ott kell -e lenni, vagy nem.
De arról van elképzelésem, hogy egy anyag mennyire komoly, és szerintem a Vióka az.

shiraz 2012.09.25. 12:17:09

@drbarta:
Dávid, mindenki azt iszik ami neki tetszik. Ezen nem veszünk össze :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 12:21:08

@drbarta: Ezzel már egyet tudok érten, nincs is semmi gond. Én a Vióka2-t vitattam csak, de nem tudtam, hogy ez nem kereskedelmi tétel. Így azért más kicsit...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.25. 12:27:00

@drbarta: bocs, de a vióka variációknál kicsit jobban érdekel, hogy honnan és mennyi idő alatt tanultál meg ilyen szinten kóstolni, illatokat érezni és "szálazni" - gyakorlatilag autodidaktaként. :-)

(leszámítva a türelmesen nagyon sok bort iszom verziót, ami tán mindannyiunk sajátja...:-D)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 13:56:33

@szenvedély S.: Nehéz erre mit reagálni :)
Türelmesen sok bort iszom, egyébként meg nem is tanultam meg ilyen szinten kóstolni. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.25. 14:43:06

@drbarta: kérdem másképp, izzadj csak!:D

nyilván tudatosabban kóstolsz, mint az átlagemberek. miből építetted fel/honnan vetted ezt a tudatosságot (pl: kortyközép)?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 16:04:59

@szenvedély S.: Kortyközepet itt fejtegetek: borrajongo.blog.hu/2012/02/29/borleiras_iv_a_korty_szakaszai

A borbeszerzések előzményeként/melléktermékeként elég sok kóstolási jegyzetet el szoktam olvasni, elsősorban angol nyelven, így tud fejlődni a borleírási készség. A szálazgatásban sok segítséget ad a csoportos kóstolás és megbeszélés.

117 2012.09.26. 16:06:20

Az eddigi, az AZ Nektárral kapcsolatos élményeim odáig terjedtek, hogy azt mondjam: szívesebben fogyasztok kevéssé oxidatív tételeket, egyéb érdemeik elismerése mellett. Van még otthon néhány palackom, de alulra tettem őket...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.26. 22:18:00

@117: Mert hosszan szeretnéd érlelni, vagy mert nem támad rá kedved a közeljövőben?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.26. 22:19:01

@szenvedély S.: Hogy lehet másképpen? Szerintem ez kifejezetten csak gyakorlással sajátítható el...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.26. 23:03:49

@Szomjas Gödény: nem vitatom ezt!

lehet csak kóstolással, de lehet még tanfolyamok elvégzésével (is), külföldi szakirodalom hozzáolvasásával - pl a korty szakaszainak megtanulásával -, fajtajellemzők illat- és ízféleségeinek megtanulásával, meg napi 2 óra gyümölcs és virág szagolgatással mondjuk egy piacon és nyilván sokféle módon, amelyek most mind nem jutnak eszembe.

összességében ez a fajta tudatos tanulás biztosan gyorsítja a folyamatot.

nem gondoltam volna, hogy mindezt tanfolyamok nélkül ilyen szinten el lehet sajátítani. ezért keresem/kérdezem a pontos metodikát.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.27. 00:45:01

@szenvedély S.: Értelek. Hát, erről fogalmam sincs, sosem láttam ilyen sulit, csak a megszaglászós módszert ismerem. (Pontosabban hallottam, hogy van egy kétéves szaglósuli Párizsban, ha jól tudom, parfümszakmában, orroknak, de az durva és nehéz.)

117 2012.09.27. 12:20:27

@Szomjas Gödény: Azt hiszem, inkább ez utóbbi. Nem mert rossznak tartom, csak nem értékelem kellő képpen.

Szegediszomelijé 2012.09.27. 18:20:37

Érdekes: 2x kóstoltunk Borrajongós "gyűlésen" AZ Nektár Furmintot, egyszer sem volt oxidatív jellegű, viszont mindkétszer egyértelműen jól szerepelt, és bejött a társaságnak. Még a vak körben is.
süti beállítások módosítása