A Borrajongó

Bikavér-merengés

2012. június 04. 06:00 - akov

A márciusi egri bortúra eszembe juttatta, hogy itt volna az ideje egy jó kis bikavér-mustrának. Fura egy állat ez, gondoltam, hiszen a bika vére a borvidék zászlóshajója (sic!), mégis a legtöbbször csak fáradt gőz az eredmény. Akárhogy is számolgatok, igen-igen kevés magas minőségű egri bikavér férhető hozzá a piacon. Nincs könnyű dolga az embernek, amikor egy komolyabb bika-sor összeállítása a cél. Igaz, az egri bikavér szabályozása mára – legalábbis összehasonlítva a szekszárdi bikavérrel – kialakultnak mondható. A borvidékhez köthető minőségi bortermelést azonban még mindig csak egy igen szűk kör gyakorolja. A turisták továbbra is a Szépasszony-völgybe áramlanak, lépten-nyomon a tömegtermelés jelei mutatkoznak és még mindig ügy a hamisított származási bizonyítvánnyal behurcolt alapanyag. A helyzet sajnos sokkal lassabban fejlődik, mint azt egy évtizeddel ezelőtt gondoltuk.merengo-sor.jpg

Ezek kavarogtak bennem, amikor saját készletből összeszedtük pár tisztességes pince borait. Persze lehettünk volna reprezentatívabbak, hiszen összesen három termelő palackjait bontogattuk. Tovább „rontották” a képet a St. Andrea borok, a nyolc tétel fele ugyanis ettől a pincétől került ki. Mivel egy Merengő minivertikális adta a kóstoló magját, nem igazán volt okunk szomorkodni. A borokat vakon szolgáltuk fel.

Gál Lajos Bikavér 2007

Egy alap bikavér, kékfrankos, cabernet sauvignon, pinot noir, menoir, cabernet franc és blauburger házasítása. Bizonytalan illat, kellemetlen pincedoh, oxidációs jegyek, avas mák, alma. Egyik kóstolótársunk megjegyzi: „barokk könyvtár”. Húsbavágóan találó. Kóstolásra is dohos, oxidált, rövid utóízzel, kellemetlenül sok és keserű tanninnal. 2 pont. 1.700Ft

St. Andrea Hangács Bikavér 2008

Kékfrankos, merlot, franc, pinot noir és menoir házasítása. Húsos, füstös-sonkás illatvilág, jelentős mennyiségű fával, piros bogyósokkal, borssal, fűszerekkel, kis szappanossággal és földdel. Fáradt és friss gyümölcsök egyaránt megtalálhatók benne. A közepesnél testesebb, kellemesen emelkedett savtartalommal, finom savanyú gyümölcsökkel (meggy, ribizli), szép hordóval. Primer aromái közt friss és kevésbé friss gyümölcsös jegyeket is felfedezhetünk. A tannin a közepes-magas között van valahol, poros textúrájú, szinkronban van az alkotókkal. A lecsengés közepes-hosszú, kis kesernye színezi. Kellemes, jól elkészített bor. Jó ár-érték arány. Erős 6 pont. 2.800Ft

Gál Lajos Pajados Bikavér 2007

Meleg illat, benne bors, fahéj, vanília, gyanta és jelentős palackbuké. Eperlekvár, édes gyümölcsök, virág és föld. Nagyon vonzó és összetett illat, de kis szellőzés után ez is bizonytalanná válik. Közepesnél valamivel nagyobb test, halovány gyümölcsaromák, földesség és fűszer. A gyümölcsök inkább az aszalt tartományban tanyáznak, „vintage” nagymama lekvár villog a háttérben. Lehetne jóval intenzívebb, a sav nagyon kevés, a kellemetlenül sok és keserű tannin hosszan feltapad, nem sok élveznivalót hagy maga után. Csak közepes lecsengés, a korához képest öreges. Erősen túlárazott. 5 pont. 5.500Ft

merengo05.jpgSt. Andrea Merengő 2005

50% kékfrankos, 40% merlot, valamint 10% cabernet sauvignon és franc. 13 hónap új fahordóban. Illatában fekete bogyósok, virág, csoki, kakaó, föld, keleti fűszerek, cédrus, érett és aszalt fekete bogyósok, medvecukor, majd kis szellőzés után vanília, zöldfűszerek és káposzta következnek. Elképesztően vonzó és komplex illat. Fából ő sem szenved hiányt, ami van, az viszont jó minőségű jegyekkel gazdagít. Telt, aszalt és öreg lekvárra emlékeztető fekete bogyós gyümölcsöket, földet, ánizst és cédrust érezhetünk. Koncentrált bor, de nem harsogó. Remekül illeszkedik a sav és a tannin, még mindig tartják az immár 7 éves bort. A magas alkohol azért nem tud elbújni. A lecsengés izgalmasan hosszú. Kiválóan elkészített bor, még éppen a legkiválóbb formájában kaptuk el. Nincs az az érzésem, hogy ez egy tipikusan egri bor, amely hűen visszaadja a termőhely jellegzetességeit. Már ne tartogassuk sokáig. Erős 7 pont. 13,5%

merengo07.jpgSt. Andrea Merengő 2006

Egy klasszikus hazai csúcsbor, a legjobb értelemben. Egyik legemlékezetesebb magyar bor számomra, utoljára több mint egy évvel ezelőtt kóstoltuk egy komolyabb sorban. Nem vallott szégyent. 50% kékfrankos, 20% syrah, 20% merlot és 10% franc adja, 14 hónapos hordós érlelés után került palackba. Illatában kevés nyers fa, kávé, kapucsínó, fekete bogyósok, virág, szeder, füst, fűszerek, vanília, szegfűszeg és ki tudja még mi. Gazdag és komplex illat, ismét sok fával. Kóstolásra a szép savak, a kiváló koncentráció és a még mindig friss fekete bogyósok lepnek meg. A szedres-meggyes gyümölcsösségbe minimális lekvár és kellemes zöldesség vegyül. A tannin nem kevés, finomporos textúrájú, de összességében szépen illeszkedik. A jó savaknak köszönhetően fókuszált marad a bor, ugyan az alkohol itt is érezhető, de a hosszú lecsengés és a szép szerkezet minden feledtet. Itt sem érzek kirobbanó „egriességet”, a bivalyerős 7 pont azonban nem lehet kérdés. Még kapható a BT-nél, jó drága, de nyilván minimális mennyiség van belőle. 14.900Ft. 14,0%

St. Andrea Merengő 2007

40% merlot, 33% kékfrankos, 20% franc, a fennmaradó részben pedig syrah, menoir és pinot noir házasítása. 18 hónapos hordós érlelést kapott. Zöldes illat, a jelentős mennyiségű hordó füstölt sonkával és kávéval egészíti ki a gazos árokpartra emlékeztető vegetális jegyeket. A háttérben van némi piros bogyós hatás, vanília és kapor. A korosabb St. Andrea pinot-oknak szokott lenni ehhez hasonló illata. Kóstolásra elég testes, kellemes savtartalommal dolgozik, piros bogyós gyümölcsössége lekváros is és friss is. A fa jelentős mennyiségű, meghatározza a bort. A kortyközépen kissé szétterül, az emelkedett alkohol érezhető, a tannin érett és nagyszemcsés állagú. A kortyot komolytalanító édesség zárja. Árnyéka a korábbi Merengőknek. 6 pont. 8.000Ft. 14,0%

Kovács Nimród Bikavér Superior 2006

A pincénél tett márciusi látogatásom alkalmával írtam erről a borról. Kékfrankos, franc, merlot és pinot noir házasítása. Meleg, szinte szuperérett karakter, sok sötét bogyós gyümölccsel, kakaós és fűszeres hordóval, virágokkal. Pici zöld karakter színezi az illatot, amely ettől csak még komplexebb és vonzóbb lesz. Elég vastag, szintén szuperérett fekete bogyósokkal, kellemesen frissítő savtartalommal. Szerencsére időben kivették a hordóból, így a gyümölcsök is szépen érvényesülhetnek. Jó magja van a kortynak, a szép savak segítik megtartani a viszonylag sűrű anyagot, így feszes tud maradni a szerkezet. A délies, szuperérett karakter nem járhat alkohol nélkül, a korty végén be is fűt a szesz, de értelmezhető határokon belül marad. A tannin kicsit sok, szemcsés-bársonyos állagával meghatározza az egyébként hosszú lecsengést. Jó bor, inkább újvilági etűdökre komponálva. Eléri a 7 pontot. 4.300Ft

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr274562750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.04. 10:01:33

Ár/Érték arányban nekem a Hangács bikavér a nyerő, 6-7 pontot stabilan hozza. Vincen egymás után kóstoltam a Hangácsot és a Merengőt és nem volt akkora minőségi ugrás amit az ár alapján remélnék.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.04. 10:06:26

@rszabi: Igen, egyetértek. Nekem a 2007-es egy fokkal jobban tetszett.

A posztot frissítettem 3 árral. A 2005-ös Merengő áráról semmi fogalmam nincsen.