A Borrajongó

Rombor boogie II.

2012. május 24. 06:00 - akov

ad.jpgA márciusban elkezdett romboros sorozat folytatásaként ismét megkóstoltunk pár, a „borhűtőt sakkban tartó” tételt. A sorhoz keveredett három 2006-os bor is, ezek 6 évükkel ugyan már nem fiatalok (huh, de megy az idő!), még nem is romborok, de beléptek már a meglett középkor boldog korszakába. Villány, Szekszárd és Eger. Nekik kell most megmutatni, merre járnak a lassan letűnt borkorszakot idéző palackok. Lássuk!

Chateau Teleki Csillagvölgy Merlot 2002

A poszt első része is mutatta, a Chateau Teleki borok nem adják fel egykönnyen. Nem állíthatni, hogy fejlődnek, de mindenesetre a jobb évjáratok akár egy évtizedig is fogyaszthatók maradhatnak. Szemre nem öreges, élénk rubin színben játszik. Illata fekete bogyósokra emlékeztet, mentollal, kis hússal, bőrrel, majd szellőzés után fahéj és virág gazdagítják. Kóstolásra még frissbe hajló fekete bogyósok, valamint bőrös aromák uralják, a sav közepes, némi édesség teszi nyalóssá. Már nem túl intenzív, a tannin randán extrahált és domináns, hosszan felrakódik. Az alkohol érezhető, a lecsengés csak közepes. Eléri az 5 pontot. 14,5%

St. Andrea Áldás Bikavér 2003

Egy szépen sikerült bor, egyes források szerint még ma is formában van. A 2003-ban érvényben lévő szabályozásnak megfelelve merlot, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon alkotják. Közép rubin szín, a kornak észrevehető jele nincs. Elég zárt illat, halvány fűszerekkel, gyurmával, ribizlivel, cseresznyével és kevés lekvárral. Nem túl összetett, érezhető rajta az évjárat melegsége. Kóstolva a pinot noir vonalon mozog, nagyon jól iható, kerekre vasalódott, teljesen élmentes. Fűszeres, piros és fekete bogyósokkal, finom fával, illeszkedő alkohollal. Intenzitása halovány már, a tannin alig-alig érezhető. Egy kis sav teremtetne szerkezetet, de vagy sosem volt túl sok, vagy elveszett az évtizedes süllyesztőben. Állítólag vannak jobb palackok ennél. Így is eléri a 6 pontot. 13,6%

Szent Gaál Passionata 2006

Cabernet sauvignon és merlot házasítása, a pincészet egyik válogatás bora. Mély rubin szín, kornak semmi jele. Intenzív illat, amely a meleg évjárat ellenére rendesen zöld, palackérett paprika kukucskál a mintegy hatéves távlatból. Mellé jön ánizs, fekete bogyósok, gazos vegetálisság, nyers fa és mák. Ahogy szellőzik és melegszik, egyre inkább a dzsemesség kerül előtérbe. Telt, ott vannak az elmaradhatatlan fekete bogyósok és az illatban érzett paprikás zöldesség. A tannin sok, poros állagú, kellemetlenül tapad és kesernyés. Az alkohol éget, a lecsengésbe dzsemes édesség vegyül. Egy ilyen árazású bornál ekkora szőlészeti problémákat azért nem kéne. 5 pont. 14,5%. 5000Ft

Wunderlich Diána Villány 2006

Klasszikus bordeaux-i hármas házasítása, 70% merlot, 15%-15% cabernet sauvignon és franc. „Pincészetünk valaha készített talán legszebb bora” – mondják Wunderlich-ék. Illata erős fűszeres, bőrös és ánizsos felhőbe burkolja a fekete bogyósokat. Bordeaux-i stílusra rímel, egyértelmű a cédrusos-fenyőgyantás karakter.  Ahogy szellőzik és melegszik, egyre inkább erősödnek a fából származó illatok, elsősorban művi vaníliát és fahéjat érzek. Nagyon-nagyon sok fa uralja, ráadásul részben a nyers fajtából. Kóstolásra telt, bőrös, fahéjas, ánizsos, szép kortyközéppel és meglett intenzitással. Kifejezetten tetszetős a frissítő savasság és a túlérett aromák viszonylagos hiánya. Nem populáris bor, inkább szikár, a tannin jól extrahált, finomporos textúrájú. Az utóízben az alkohol melegsége azért érezhető, de nem bántó, viszont a markáns fás aromák már annál inkább tűnnek túlzónak. Jó kis bor ez, de a minőséghez képest rettenetesen drága. 6 pont. 14,0%. 12.700Ft

Bock Royal Cuvee Villány 2003

Cabernet sauvignon és franc, pinot noir és merlot házasítása. Burgundia Bordeaux széles pofái közé ékelődve. 18 hónapos kisfahordós érlelést kapott. Illata bőrt, ánizst, fekete bogyósokat, fűszereket, virágot és jó adag pörkölt hordót mutat. A fa nyersessége diszkrét vegetálissággal fedi fel magát. Avaros világ jelzi a kort, de nem bántó, inkább a komplexitást fokozza. A gyümölcsösség a pincéhez képest elég friss, de azért a sült bogyósokat sem lehet elvéteni. Kóstolásra telt, tiszta, jól elkészített, jócskán van gyümölcsösség még meggy és fekete cseresznye formájában. A sav kellemesen emelkedett, rendesen felhúzza a bort, szép magot ad a kortynak. A hosszú lecsengés kellemes meglepetés, sajnos benne igen sok alkoholt és durván extrahált, nagyon tapadós állagú tannin lelni. Összességében meglepetés, érdemli a 6 pontot. 14,0%. 4.000Ft

Vylyan Duennium Villány 2006

A pincészet csúcsbora, merlot és cabernet fajták házasítása. Illatában fekete bogyósok, rózsa, pici gumi, fűszerek és vanília. Nem harsog, finom palackérési jegyeket mutat, a hordó kávéval és kapucsínóval gazdagít. Elég friss a gyümölcsössége, de ahogy melegszik egyre inkább előtérbe kerül a szörpös túlérett karakter. Kóstolásra sűrű és koncentrált borral van dolgunk, meghatározó az édesre érett cassisos és áfonyás gyümölcsösség, valamint a hordó fűszeressége. Hűvösen indítva szuperérett benyomást kelt, azonban magasabb hőmérsékleten egyre inkább nyilvánvaló a túlérettség és az igen-igen magas alkohol. A sok tanninnal játszva bánik el az intenzitás, csak némi kesernye érezteti a szép hosszú lecsengésben. Hűvösen remek bor, melegen szimplán túl sok. Az ár-érték arányon van mit vitatni. 7 pont. 15,5%. 10.000Ft

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr134532050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.05.24. 14:48:11

A fenti Duenniumot kétszer kóstoltam, elsőre jó volt, 6 pont, másodjára csak 5 pont körüli élményt nyújtott nekem.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.24. 16:13:00

ezek még relatíve fiatal borok, az előző körhöz képest mindenképpen : )

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.24. 16:44:11

Nekem tegnap volt szerencsém a Duenniumhoz. Engem sajnos masszívan büntetett. Kín volt nemhogy lenyelni, de szájban tartani is. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.24. 16:49:20

@drbarta: Gödénytől hallom, hogy komoly palackvarióciók vannak.

De, amikor fesztiválon kóstolsz és harmincadik borként iszol egy kabernet, persze, hogy asztringens lesz, mint állat. Az alkoholja brutál magas, én nem venném meg soha és nem is innám, de az értékeit el kell ismerni. A mi palackunk nem fájt, csak szar, magas alkohol volt a baj. Ezért írtam, hogy lehűtve OK.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.24. 17:33:01

@akov: Értelek, de a Nomád rendben volt, Bock Cab. Fr Feketehegy 08 úgyszintén. Pedig azokban is van tannin.

IWAS 2012.05.25. 10:42:06

A Wunderlich Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2002-höz volt szerencsém 2009. decemberében. Ez a bor a 2007-es AWC Vienna International Wine Challenge-en aranyérmes lett. Az ilyen komplex, de nem nehézkes borok (ráadásul az alkohol is csak 13%) akár a magyar bor lengyel lelkiismeretének is bejönnének. :)
A 2006-os Bock Royal nálam kb. 6,5 pont volt, de valószínűleg ennél is jelentős a palackvariáció.
A 2006-os Áldást valamikor a közeljövőben kóstolom.
@akov és @drbarta
Ha nem tudjátok eldönteni a Duennium 2006-tal kapcsolatos vitát, küldjetek nekem egy gratis palackot. ;)