A Borrajongó

Nincs feljebb Wachau-ból?

2012. február 28. 06:00 - drbarta

Rég volt már átfogóbb Wachau-kóstolónk, mintegy másfél éve. Remek emlék, ezúttal viszont feltett szándékom volt erősíteni hangerőn.

A koncepció, vegyük Wachau három legnagyobb presztizsű pincéjét, olvasataim szerint ez az F. X. Pichlert, Franz Hirtzbergert, illetve a Pragert jelenti. Válasszuk ki az adott szortiment csúcsán tanyázó  grüner veltliner és riesling smaragdot. Évjáratként legyen egységesen a kiválónak mondott 2009-es, harmadik évükben már talán fiatalos rendezetlenségtől sem kell tartani.

Papírforma szerint talán Wachau hat legerősebb boráról beszélünk, legendás dűlőkből és mint így egységesen a 8 pont körüli tartományt vártam tőlük előzetesen. Ilyen erősnek ígérkező sorba pedig célszerű referenciát is csempészni a pontosabb  érték-meghatározást elősegítendően.

Következzen a tényleg nem mindennapi sor:

 
Prager: Grüner Veltliner Smaragd Stockkultur Achleiten 2009
Az Achleiten-dűlő egy kivételes parcellájáról, több, mint 70 éves tőkékről. Wine Spectator 93, Cellartracker 93, Falstaff 94
drbarta:      Friss, élénk, ugyanakkor igen mély és megragadó illat. Sárga gyümölcsök, maracuya, veltelinis fűszeresség, egyáltalán az átlagon fölüli tartalom ígérete. Szájban közepesnél teltebb, azonnal robbannak az aromák. Vastag, harapnivaló ideálisan érett gyümölcsös rétegek, komoly mélységű, hosszan elnyúló kortyközép. A fajtához képest szinte meglepően vibráló és feszes savvilág kíséri az eseményeket emeli ki a zamatokat. Erő, tekintély, komplexitás, ugyanakkor nehézkesség nélkül mégis bájosan élénk, és habzsolnivaló marad. A terveknek megfelelően azonnal el is értük a 8 pontot. (93)
akov:     Közepesen intenzív, nagyon tiszta és friss illat, fehér virágossággal, őszibarackkal, fehér húsú gyümölcsökkel, szőlővel. Letagadhatatlanul gyurmás, ásványos és fűszeres. Nagyon telt, olajos folyású, elsőként kis CO2-t érzünk, majd berobbannak a citrusok, az érett alma, a fehér húsú gyümölcsök és a szőlő. A sav a közepesnél valamivel több, egységben van a visszafogott maradékcukorral. Az utóíz nagyon hosszú, percekig élvezkedhetünk az egymást váltó zamatokon és a kesernyés ásványosságon. A lecsengésben ott van azért az alkohol, de szépen fedik az alkotók, igazságtalan lenne felróni neki. Bombasztikus grüner, szépen demonstrálja, hogy hordó nélkül is van nagy bor. 8 pont. 14,0%. 30,0 EUR
 
Hirtzberger: Grüner Veltliner Smaragd Honivogl 2009
A Hirtzberger család top zöldveltelinije, a hírhedt Singerriedel dűlő egy alsóbb fekvésű, déli tájolású parcellájáról. International Wine Cellar 94, Jancis Robinson 16, Cellartracker 93, Falstaff 95
drbarta:      Édeskésebb, töményebb, bujább illat. Aszalt dinnye, avokádó, mély fűszeresség. Mindenképp intenzív, sokat ígérő és komplex. Szájban nagyobb test, olajos sűrűségű korty fogad. Mély ízek, késeibb hangulat, földesség, émelyítő fűszerek, likőrősség. A kortyközépre viszont szétterülnek az események. A túlzottan puha savak nem adják meg a szükséges tartást, nem tudják megfelelő fókusszal vezetni a finist, hiába a sűrű és hosszan szájban maradó szárazanyag. A gazdagság és komplexitás magasabb osztályba predesztinálná, de az arányok így nem igazán megfelelőek. A kevesebb több lett volna, összességében kissé csalódás, de azért én így is szívesen innék meg belőle hetente egy pohárkával. :) Már csak az íze végett :) Legyen egy masszív 6 pontos. (88-89)
akov:    Illatában fehér virágok, almatortás, sütisen vaníliás, édes gyümölcsökkel, almával, fehér húsú őszibarackkal és mézes trópusi gyümölcsökkel. Vonzó és gazdag illat. Szájban a Pragernél ha lehet egy osztállyal sűrűbb, nehézolajos folyású. Trópusi gyümölcsök itt is, fehér húsú őszibarack, mézesség, komoly gazdagság. A sav sajnos csak közepes, a cukor jelentős mennyiségű, hosszan tapad. Az így csak közepes hosszú lecsengésben a sav képtelen megtisztítani a szájat. Nagyon lágy érzetű, hiányzik a nagyboros szerkezet, az alkohol pedig nagyon-nagyon magas. Az az érzésem, hogy olyan művet akartak itt kifaragni, amelyre grüner barátunk nem képes. Ennek ellenére nagyon jó bor, a 6 pont nem lehet vitás. 14,5%. 40 EUR
 
F. X. Pichler: Grüner Veltliner Smaragd Kellerberg 2009
A völgy bejáratánál fekvő speciális mikroklímájú, őskövületes talajú, dél-keleti kitettségű dűlő nemzetközi konszenzus szerint is Wachau legértékesebb területeinek egyike. A sztárpince honlapján is megjegyzik, hogy az innen származó borukat tartják a legnemesebbnek. International Wine Cellar 96, Wine Spectator 91, Jancis Robinson 17, Cellartracker 93, Falstaff 97-99
drbarta:     Nagyon szép illat. Itt most tényleg a masszív és mély kőporos ásványosság az első, mellette nagyon érett, de még éppen nem aszalt sárga gyümölcsök. Nagy testű, olajos, igen sűrű szövésű korty. Mély ízek, szálazhatatlanul összefonódott a veltelinis sárga gyümölcsösség, fűszeresség, tejszín és intenzív mineralitás. A kortyközép nagyon tömör és kifejezett, a lecsengés igen hosszú. A savak tökéletesen megtartják a rengeteg tartalmat, hibátlanul gömbölyűvé egészítik ki a bort, de önmagukban nem látványosak.(ugyanakkor az arányok abszolút fajtajellegesek) Kevésbé színes, sziporkázó, mint a Prager, nehezebb is, talán nem ad akkora direkt örömöt. De szálazhatatlan egységével, hihetetlen denzitásával, érzékenyebb egyensúlyával, több dimenziójával számomra nagyobb szerkezeti remekmű. Bivalyerős 8 pont. (93-94)
akov:     Közepes és visszafogott közötti intenzitású illat. Nehéz szálazni, fehér virág, maracuja, vaníliás-almatortás érzet, szőlővel, szőlővirággal és mézzel. Talán valami fahatás is lappang. Természetesen ő is telt, olajos folyású, érett almás karakterrel, szőlővel és citrusokkal. A sav a közepesnél valamivel több, csak majdnem zárkózik fel a cukorhoz és a beltartalomhoz, az eredmény egy kissé lágy érzetű bor. Az alkohol enyhén csíp, a lecsengés hosszú természetesen, elvitathatatlan ásványossággal. Itt is eszembe jut, hogy a fajta nem adja azt a szerkezetet, amitől egy ilyen klasszisnak szánt bor tényleg klasszis lesz. Erős 7 pontra azért jó, nem szomorkodnék. 14,0%. 50 EUR
 
Kis kitérő, mindannyian referenciára vágytunk, így felpukkant egy hazai presztisz-fehérbor is:
Szepsy István:  Úrágya furmint 2009
drbarta:     Nagyon fülledt illat, kénes felhő. Szellőznie kell. Ásványos, füstös, semlegesebb gyümölcsös jegyek. Arányos korty, kellemes intenzitással, korrekten kitartó kortyközéppel. Elegáns, feszes savak. Számomra az előző bor után szinte hígnak tűnik, sokkal kevesebb benne az anyag, hozzávetőleg sincs benne akkora mélység, lényegesen hamarabb véget is ér a tényleges korty. A szubjektívabb oldalt nézve ízei is sokkal kevesebb színt vonultatnak fel. Persze nagyon jó bor, de ebben a sorban nagyon nem tartja a lépést a legjobbakkal. (Az elején elfogyasztott, most nem publikált Chablis grand cru-vel viszont partiban van, ami szintén nem kis fegyvertény) 6 és fél- 7 pont határán, nálam nincs meg tisztán az utóbbi.  (89)
akov:     Fülledt, zöldes-vegás, fehér virágos illat, kénes hatással, kevés fás jeggyel, nagyon visszafogott intenzitással. Teste a közepes-telt között van valahol, citrusok, alma, golden alma kis vegetálissággal. Zamatos bor, de a grüner-féle robbanások után nehéz dolga van. Az almasavbontás hatása világosan érezhető, talán nélküle több frissesség volna. Kis cukor is van benne, elsősorban az ásványosságra épít. Szájban is érezhető a kén. A savak mindazonáltal szép egységben vannak a beltartalommal, a lecsengés hosszú, benne fás jegyek. A szerkezetet feszesebbnek érzem, mint a grünereknél, az intenzitás viszont kevesebb. Kiváló bor, most nem tetszik annyira, mint a pincénél járva. A kénesség kissé zavaró, abszolút nem éreztem a pincében frissen bontott boroknál. Nehéz dolga volt a csúcs grünerek után, de megállta a helyét. 7 pont.
 
Hirtzberger: Riesling Smaragd Singerriedel 2009
A rendkívül meredek Singerriedel-dűlőből származik Hirtzbergerék legértékesebb rieslingje. Gneisz, pala, egyéb őskövületek adják a talajt. International Wine Cellar 95, Jancis Robinson 17.5, Cellartracker 94.5, Falstaff 95
drbarta:    Barack, ananász, nagyon érett grapefruit, kövek.  Nagyon mély, buja és sokat ígérő. Közepesnél teltebb, igen jó arányú korty. A zamatkavalkád azonnal robban és beterít mindent. Az intenzitások, ízrétegek nem akarnak véget érni, vibráló, zizegő, precíz, de érett savak veszik a hihetetlen tartalmat a hátukra. Hatalmas örömbor. Csupa szín és szikrázás, ugyanakkor mindez rendszerben. Bika 8 pont. (93-94)
akov:    Nagyon intenzív illat, fehér virágos, almás, almatortás-vaníliás, édeskés, trópusi gyümölcsös és ásványos, minimális petrolos hatás is van. Gyönyörűséges, órákig bírnám, ha körbevenne. A szájban elképzelhetetlen robbanás, zamatok orgiája, tökéletes egyensúlyban minden a savakkal és a beltartalommal. Citrusok, alma, őszibarack, szőlő, kis mézesség, de nincs túlérett hatás, van viszont narancshéj és kandírozott gyümölcsök. Ezernyi dolog benne, elképesztő egységben, a grünernél hiányolt feszesség végre megérkezik és egy óriási bort varázsol. A lecsengés végtelen hosszú, az alkohol nem érezhető. Megdöbbentő. Erős 8 pont, talán 9 is. 13,5%. 40 EUR
 
Prager: Riesling Smaragd Klaus 2009
International Wine Cellar: 95, Wine Enthusiast 94, Wine Spectator 92, Cellartracker 90, Falstaff 96
drbarta:     Két éve az egész Vievinum talán legnagyobb durranásának éreztem. Nem véltelenül. Zárkózottabb, de mégis hihetetlen mélységet és kraftot ígérő illat. Rengeteg ásvány, de mellette friss citrusos-barackos-ananászos gyümölcsösség teszi a komolyságot kívánatossá. Rendkívül mély korty. Szálazhatatlanul összefonódnak az illatnak megfelelő ízjegyek. Feszes, precíz, tömör, fókuszált, acélos és sima. Véget nem érő, minden pillanatban kikezdhetetlen az egység. Hatalmas bor. A kóstoló nyertese talán mindenkinél. 8 és 9 pont között járunk, tán meg is van az utóbbi. (94)
akov:    Visszafogott intenzitás, gyurmás, ásványos illat, fehér virágokkal, almával, golden almával, kis sütis vanília megint, minimális petrol és enyhe túlérettség. A test nagy, érett citrusokkal, mézzel és almával, minimálisan túlérett formában. Megint robban a rizling bomba! Az egész bort köves ásványosság szövi át. A savak sokan vannak, kiváló szerkezetet adnak, a lecsengés végét pedig ismét csak keresgélni lehet a távolban. Fantasztikus gazdagság, sokkoló egységben. Erős 8 pont. 14,5%. 30,0 EUR
 
F. X. Pichler: Riesling Smaragd Kellerberg 2009
International Wine Cellar 96, Wine Spectator 93, Falstaff 97-99
drbarta:    Barack, grapefruit, fűszeresség, kőporosság. Szájban közepesnél teltebb, krémes konzisztenciájú korty. Mély ízek, harapható vastag gyümölcsösség, hosszan elnyúló lecsengés. Kerek, de fajsúlyos savak, elegendő tartással. Csiszoltság, gömbölyűség. Nem igazán lehet belekötni, de valamivel kisebbet szólt, mint az előző kettő. Míg a zöldveltelininek ezek a kerek arányok kiválóan passzoltak, addig viszont egy rieslingtől jobb szeretek több vibrálást. Masszív 7 pont nem forgott veszélyben, kevésbé illusztris sorban könnyen lehet, hogy magasabbra is törne. (92)
akov:    Intenzív illat, fehér virágok, zöldalma, parfüm, kis szappan, finom kövesség és meszes ásványosság. Igazán bolondító. A szájban ismét a zamatok orgiája, zöldalma, citrus és érett narancs. Magas, de tökéletes savtartalom, földöntúli egység ismét, a legjobb értelemben vett kerekség. Végtelen lecsengés. Tökéletesen felesleges bármi mást is leírni erről a borról. 8 pont.  50 EUR

 

Az első képet innen kölcsönöztem.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr124209638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.28. 14:35:51

Iszonyatosan erős sor volt. Sokszor elgondolkodtam azóta, hogy tudnék-e mondani a pályafutásomból jobb száraz fehér bort, mint a Klaus. (Lehet alápontoztam? :))

Akov: Annak is örültem, hogy most nem voltak nagy viták, az, hogy az F.X. Pichler grüner, vagy a riesling tetszik valakinek jobban, tényleg ízlés kérdése.
Azzal az észrevétellel viszont nem tudok azonosulni, miszerint a Kellerberg demonstrálná a fajta korlátait, számomra épp a fajtában rejlő hihetetlen lehetőségeket mutatja meg.
A potenciállal kapcsolatos kérdések pedig nyilván akkor derülnének ki, ha ránéznénk ugyanerre a sorra 10 év múlva. Nekem van egy olyan megérzésem, hogy a Pichler grüner jobb állapotban lenne, mint, mondjuk a Szepsy Úrágya.

Érdekes, ha a cellartracker-en rámegyek mondjuk a 2000-es Kellerberg grünerre, nagyon jó kóstolási tapasztalatokról számolnak be 2011-es kóstolás alapján. (köztük az egyik olyan arc is, akinek nagyon szoktam adni a véleményére német-osztrák témában)
A 90pluswines-oldalon is van egy szolgáltatás. Ha beütsz egy tetszőleges bort, kiadja az évjáratokat, és le lehet olvasni azt is, hogy ajánlat alapján: not yet ready, mature, vagy past maturity. A Kellerberg esetén a 99-es évjárattól lefelé jelenik meg az utóbbi jelző. Tehát valahol egy bő tíz éves potenciált hozzá szokás rendelni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.28. 18:27:03

@drbarta: orias-koszonet a szervezesert, valoban durva volt! Ennyi pontot egy este ritkan hoz...

A Hirtzbergerrol azert irtam, amit, mert kozelebb volt egy feher portoihoz, mint egy grunerhez. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.28. 18:39:24

@akov: A Hirtzbergernél nincs vita, szerintem is túl lágy. Ennek ellenére szerintem az se lesz annyira rövid életű, csak meg fogja őrízni az alkoholtúlsúlyt. Nagyon kíváncsi lennék egy picit hűvösebb, klaszikusabb évjáratból származó Honivogl-ra. Egyébként Az F. X Pichlernél is írtad, hogy "szerinted a fajta nem adja a klasszis szerkezetet" no ott, azzal nem értek egyet. Félreértés ne essék, nem az egy pont különbségen lovagolok, csak szerintem ne féltsük, annak ellenére, hogy kerekded , van benne potenciál bőven!

Szegediszomelijé 2012.02.28. 20:23:06

Na, egészségetekre! Azért azt gondoltam, lesz 9-es is.
A Szepsy alap szinten szellőztetendő, van-e tapasztalat más-vagy harmadnapról?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.28. 20:38:34

@Szegediszomelijé: A Klaus-nál többen elgondolkodtunk rajta..szerintem egyébként szigorúbbak ezek a pontok, mint a másfél évvel ezelőtti Wachau-kóstolón. Az ott mindenkinél 8 pontig jutó Ott Rosenbergtől szerintem 1 ponttal erősebb, mind a Stockkultur, mind a Kellerberg grüner, az ott 9 pontig jutó Prager Achleiten 07 szintjét szerintem simán hozza, sőt lehet túl is lépi a Klaus és a Singerriedel. Változnak az idők...a 10-es skála meg csak nem lehet 12-es :)

A Szepsy Úrágyát másnap és harmadnap is visszakóstoltam, a többi maradékkal együtt. Nálam jelentős lépéshátrányban volt továbbra is a legjobbak mögött...

beragadt 2012.02.29. 10:07:06

Bocsi a szakavatatlan kérdésért:
Magyarországon megvásárolhatóak ezek a borok? És ha igen, hol?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.29. 10:32:54

@beragadt: Nem. Illetve a Prager Stockkultur talán hozzáférhető a Drop Shop-ban.
Ausztriában viszont lényegesen olcsóbb.
Ha érdekelnek ilyesmik, tudok ajánlani korrekt árakkal bíró webshopokat. Ausztriából nem egy életveszély a szállítási költség sem. Egy 6-os kartonra érdemes lehet olykor beruházni, ha van rá keret, illetve összefogva valakivel is megnyílhatnak a lehetőségek...

beragadt 2012.02.29. 10:53:28

@drbarta:
Megköszönöm, ha közzéteszed.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.29. 21:17:22

nagyon erős sor volt srácok!

félig-meddig ismételni tudom, amit már elmondtam: FXP borai sokkal később érnek, mint Prageréi - ha onnan nézzük FXP borait, hogy ilyen fiatalon már versenyképesek, úgy, hoyg a potenciáljuk akár 20-30 évig is növekszik/javul, míg Prager dicséretéről jómagam 5 éves Pragereknél már nem hallottam, akkor világos: Pichlert túl korán kóstoltátok.:-))

persze az ára és a hírneve alapján érthető, hogy neki nem a gyors érés - gyors pénzszerzés elvet kell követnie.:-))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.01. 06:06:03

@shiraz: Ők gyökeresen más stílust képviselnek, megmondom őszintén, én az egyedfejlődésem jelenlegi szakaszában inkább érdekesnek, különlegesnek érzem a boraikat, mint igazán, szívből szeretném.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.01. 06:15:45

@szenvedély S.: Nem éreztem olyat, hogy bármi féle fiatalos rendezetlenség lett volna a Pichler borokban, ami miatt ne lehetne őket fiatalon is inni.
A grünerek közül nekem ő volt a kedvencem, félelmetesen mélynek és szálazhatatlanul egységesenek éreztem. Nálam jó fél egységnyit rányomott a pragerra.
A rieslingje is csodás volt, de már többször tapasztaltam, hogy az ő gömbölyű, kerek rajnaiai egyszerűen messzebb vannak a riesling-képemtől, mint a többieké. Persze a potenciáljukat, nagyságukat nem vonnám kétségbe.
Mint ahogy szerintem a Prager Klaus is bődületesen hosszú életű lesz. Legalábbis nagyon csodálkoznék, ha egy ilyen félemetesen megbonthatatlan szerkezetű bor 5 év után összeesne :)

shiraz 2012.03.01. 10:55:31

@drbarta: ok, további jó egyedfejlődést kívánok :)))

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.01. 16:39:01

@drbarta: ha megint rosszul fogalmaztam, elnézést kérek, de a lényeg az, hogy FXP boraiban úgy van még 20-30 év, hogy már ilyen korán is bárkivel versenyképesek. nem kétlem, hogy Prager e verziója is nagy utat futhat be, de más, ha minden terméked hosszú életű lehet és más, ha csak egy-egy. a magyar boroknál pont az a problémám, hogy a legtöbb esetben egy-egy jó termék születik, ha minden összejön. az osztrákoknál, például FXP-nél, ez nem ennyire adottság-specifikus, ő(k) minden évben képesek nagyszerű termékeket kihozni!

nem termékekre, hanem borászokra gondolva: kik irányították a "rizling-képedet"?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.01. 17:30:19

@szenvedély S.: Nehéz volna mindegyiket felsorolni. :) Nekem a külföldi rajnaik világába az első meghatározó élményeket német részről sikerült begyűjteni. Itthon lehetett szerezni akciósan néhány Robert Weil és Dr. Loosen tételt. Azonnal nagy kedvenceim lettek. Az első igazán nagy durranásnak érzett wachaui riesling a karrieremben a 2007-es Alzinger Steinertal volt. Utána viszonylag gyorsan jöttek az újabb tapasztalatok. Szép borokra sikerült bukkanni a Pragertől illetve a Schmelz-től is. A két évvel ezelőtti Vievinum pedig óriási tapasztalat és élmény volt, a legnagyobb hatást ott is Pragerék rieslingjei okozták.
Időközben persze a német frontot is kellett erősíteni, Dönnhoff, Keller-borok, majd a riesling.hu jóvoltából Heymann-Löwenstein voltak meghatározóak. Később J.J. Prüm, Fritz Haag, Van Volxem stb...stb....stb...tényleg a teljesség igénye nélkül:)

FX-től nem sok rieslinget kóstoltam eddig. Azok közül ez a Kellerberg tetszett a legjobban, a korábbi Loibner Berg és Hollerin-ek nekem feljthetőek, kissé csalódások voltak.
A GV-k közül is az alaccsonyabb szintű Loibner Berg nem volt túl nagy élmény, A Kellerberg és M grünerek viszont egészen elképesztőek.