Rég volt már átfogóbb Wachau-kóstolónk, mintegy másfél éve. Remek emlék, ezúttal viszont feltett szándékom volt erősíteni hangerőn.
A koncepció, vegyük Wachau három legnagyobb presztizsű pincéjét, olvasataim szerint ez az F. X. Pichlert, Franz Hirtzbergert, illetve a Pragert jelenti. Válasszuk ki az adott szortiment csúcsán tanyázó grüner veltliner és riesling smaragdot. Évjáratként legyen egységesen a kiválónak mondott 2009-es, harmadik évükben már talán fiatalos rendezetlenségtől sem kell tartani.
Papírforma szerint talán Wachau hat legerősebb boráról beszélünk, legendás dűlőkből és mint így egységesen a 8 pont körüli tartományt vártam tőlük előzetesen. Ilyen erősnek ígérkező sorba pedig célszerű referenciát is csempészni a pontosabb érték-meghatározást elősegítendően.
Következzen a tényleg nem mindennapi sor:
Prager: Grüner Veltliner Smaragd Stockkultur Achleiten 2009
Az Achleiten-dűlő egy kivételes parcellájáról, több, mint 70 éves tőkékről. Wine Spectator 93, Cellartracker 93, Falstaff 94
drbarta: Friss, élénk, ugyanakkor igen mély és megragadó illat. Sárga gyümölcsök, maracuya, veltelinis fűszeresség, egyáltalán az átlagon fölüli tartalom ígérete. Szájban közepesnél teltebb, azonnal robbannak az aromák. Vastag, harapnivaló ideálisan érett gyümölcsös rétegek, komoly mélységű, hosszan elnyúló kortyközép. A fajtához képest szinte meglepően vibráló és feszes savvilág kíséri az eseményeket emeli ki a zamatokat. Erő, tekintély, komplexitás, ugyanakkor nehézkesség nélkül mégis bájosan élénk, és habzsolnivaló marad. A terveknek megfelelően azonnal el is értük a 8 pontot. (93)
akov: Közepesen intenzív, nagyon tiszta és friss illat, fehér virágossággal, őszibarackkal, fehér húsú gyümölcsökkel, szőlővel. Letagadhatatlanul gyurmás, ásványos és fűszeres. Nagyon telt, olajos folyású, elsőként kis CO2-t érzünk, majd berobbannak a citrusok, az érett alma, a fehér húsú gyümölcsök és a szőlő. A sav a közepesnél valamivel több, egységben van a visszafogott maradékcukorral. Az utóíz nagyon hosszú, percekig élvezkedhetünk az egymást váltó zamatokon és a kesernyés ásványosságon. A lecsengésben ott van azért az alkohol, de szépen fedik az alkotók, igazságtalan lenne felróni neki. Bombasztikus grüner, szépen demonstrálja, hogy hordó nélkül is van nagy bor. 8 pont. 14,0%. 30,0 EUR
Hirtzberger: Grüner Veltliner Smaragd Honivogl 2009
A Hirtzberger család top zöldveltelinije, a hírhedt Singerriedel dűlő egy alsóbb fekvésű, déli tájolású parcellájáról. International Wine Cellar 94, Jancis Robinson 16, Cellartracker 93, Falstaff 95
drbarta: Édeskésebb, töményebb, bujább illat. Aszalt dinnye, avokádó, mély fűszeresség. Mindenképp intenzív, sokat ígérő és komplex. Szájban nagyobb test, olajos sűrűségű korty fogad. Mély ízek, késeibb hangulat, földesség, émelyítő fűszerek, likőrősség. A kortyközépre viszont szétterülnek az események. A túlzottan puha savak nem adják meg a szükséges tartást, nem tudják megfelelő fókusszal vezetni a finist, hiába a sűrű és hosszan szájban maradó szárazanyag. A gazdagság és komplexitás magasabb osztályba predesztinálná, de az arányok így nem igazán megfelelőek. A kevesebb több lett volna, összességében kissé csalódás, de azért én így is szívesen innék meg belőle hetente egy pohárkával. :) Már csak az íze végett :) Legyen egy masszív 6 pontos. (88-89)
akov: Illatában fehér virágok, almatortás, sütisen vaníliás, édes gyümölcsökkel, almával, fehér húsú őszibarackkal és mézes trópusi gyümölcsökkel. Vonzó és gazdag illat. Szájban a Pragernél ha lehet egy osztállyal sűrűbb, nehézolajos folyású. Trópusi gyümölcsök itt is, fehér húsú őszibarack, mézesség, komoly gazdagság. A sav sajnos csak közepes, a cukor jelentős mennyiségű, hosszan tapad. Az így csak közepes hosszú lecsengésben a sav képtelen megtisztítani a szájat. Nagyon lágy érzetű, hiányzik a nagyboros szerkezet, az alkohol pedig nagyon-nagyon magas. Az az érzésem, hogy olyan művet akartak itt kifaragni, amelyre grüner barátunk nem képes. Ennek ellenére nagyon jó bor, a 6 pont nem lehet vitás. 14,5%. 40 EUR
F. X. Pichler: Grüner Veltliner Smaragd Kellerberg 2009
A völgy bejáratánál fekvő speciális mikroklímájú, őskövületes talajú, dél-keleti kitettségű dűlő nemzetközi konszenzus szerint is Wachau legértékesebb területeinek egyike. A sztárpince honlapján is megjegyzik, hogy az innen származó borukat tartják a legnemesebbnek. International Wine Cellar 96, Wine Spectator 91, Jancis Robinson 17, Cellartracker 93, Falstaff 97-99
drbarta: Nagyon szép illat. Itt most tényleg a masszív és mély kőporos ásványosság az első, mellette nagyon érett, de még éppen nem aszalt sárga gyümölcsök. Nagy testű, olajos, igen sűrű szövésű korty. Mély ízek, szálazhatatlanul összefonódott a veltelinis sárga gyümölcsösség, fűszeresség, tejszín és intenzív mineralitás. A kortyközép nagyon tömör és kifejezett, a lecsengés igen hosszú. A savak tökéletesen megtartják a rengeteg tartalmat, hibátlanul gömbölyűvé egészítik ki a bort, de önmagukban nem látványosak.(ugyanakkor az arányok abszolút fajtajellegesek) Kevésbé színes, sziporkázó, mint a Prager, nehezebb is, talán nem ad akkora direkt örömöt. De szálazhatatlan egységével, hihetetlen denzitásával, érzékenyebb egyensúlyával, több dimenziójával számomra nagyobb szerkezeti remekmű. Bivalyerős 8 pont. (93-94)
akov: Közepes és visszafogott közötti intenzitású illat. Nehéz szálazni, fehér virág, maracuja, vaníliás-almatortás érzet, szőlővel, szőlővirággal és mézzel. Talán valami fahatás is lappang. Természetesen ő is telt, olajos folyású, érett almás karakterrel, szőlővel és citrusokkal. A sav a közepesnél valamivel több, csak majdnem zárkózik fel a cukorhoz és a beltartalomhoz, az eredmény egy kissé lágy érzetű bor. Az alkohol enyhén csíp, a lecsengés hosszú természetesen, elvitathatatlan ásványossággal. Itt is eszembe jut, hogy a fajta nem adja azt a szerkezetet, amitől egy ilyen klasszisnak szánt bor tényleg klasszis lesz. Erős 7 pontra azért jó, nem szomorkodnék. 14,0%. 50 EUR
Kis kitérő, mindannyian referenciára vágytunk, így felpukkant egy hazai presztisz-fehérbor is:
Szepsy István: Úrágya furmint 2009
drbarta: Nagyon fülledt illat, kénes felhő. Szellőznie kell. Ásványos, füstös, semlegesebb gyümölcsös jegyek. Arányos korty, kellemes intenzitással, korrekten kitartó kortyközéppel. Elegáns, feszes savak. Számomra az előző bor után szinte hígnak tűnik, sokkal kevesebb benne az anyag, hozzávetőleg sincs benne akkora mélység, lényegesen hamarabb véget is ér a tényleges korty. A szubjektívabb oldalt nézve ízei is sokkal kevesebb színt vonultatnak fel. Persze nagyon jó bor, de ebben a sorban nagyon nem tartja a lépést a legjobbakkal. (Az elején elfogyasztott, most nem publikált Chablis grand cru-vel viszont partiban van, ami szintén nem kis fegyvertény) 6 és fél- 7 pont határán, nálam nincs meg tisztán az utóbbi. (89)
akov: Fülledt, zöldes-vegás, fehér virágos illat, kénes hatással, kevés fás jeggyel, nagyon visszafogott intenzitással. Teste a közepes-telt között van valahol, citrusok, alma, golden alma kis vegetálissággal. Zamatos bor, de a grüner-féle robbanások után nehéz dolga van. Az almasavbontás hatása világosan érezhető, talán nélküle több frissesség volna. Kis cukor is van benne, elsősorban az ásványosságra épít. Szájban is érezhető a kén. A savak mindazonáltal szép egységben vannak a beltartalommal, a lecsengés hosszú, benne fás jegyek. A szerkezetet feszesebbnek érzem, mint a grünereknél, az intenzitás viszont kevesebb. Kiváló bor, most nem tetszik annyira, mint a
pincénél járva. A kénesség kissé zavaró, abszolút nem éreztem a pincében frissen bontott boroknál. Nehéz dolga volt a csúcs grünerek után, de megállta a helyét.
7 pont.
Hirtzberger: Riesling Smaragd Singerriedel 2009
A rendkívül meredek Singerriedel-dűlőből származik Hirtzbergerék legértékesebb rieslingje. Gneisz, pala, egyéb őskövületek adják a talajt. International Wine Cellar 95, Jancis Robinson 17.5, Cellartracker 94.5, Falstaff 95
drbarta: Barack, ananász, nagyon érett grapefruit, kövek. Nagyon mély, buja és sokat ígérő. Közepesnél teltebb, igen jó arányú korty. A zamatkavalkád azonnal robban és beterít mindent. Az intenzitások, ízrétegek nem akarnak véget érni, vibráló, zizegő, precíz, de érett savak veszik a hihetetlen tartalmat a hátukra. Hatalmas örömbor. Csupa szín és szikrázás, ugyanakkor mindez rendszerben. Bika 8 pont. (93-94)
akov: Nagyon intenzív illat, fehér virágos, almás, almatortás-vaníliás, édeskés, trópusi gyümölcsös és ásványos, minimális petrolos hatás is van. Gyönyörűséges, órákig bírnám, ha körbevenne. A szájban elképzelhetetlen robbanás, zamatok orgiája, tökéletes egyensúlyban minden a savakkal és a beltartalommal. Citrusok, alma, őszibarack, szőlő, kis mézesség, de nincs túlérett hatás, van viszont narancshéj és kandírozott gyümölcsök. Ezernyi dolog benne, elképesztő egységben, a grünernél hiányolt feszesség végre megérkezik és egy óriási bort varázsol. A lecsengés végtelen hosszú, az alkohol nem érezhető. Megdöbbentő. Erős 8 pont, talán 9 is. 13,5%. 40 EUR
Prager: Riesling Smaragd Klaus 2009
International Wine Cellar: 95, Wine Enthusiast 94, Wine Spectator 92, Cellartracker 90, Falstaff 96
drbarta: Két éve az egész Vievinum talán legnagyobb durranásának éreztem. Nem véltelenül. Zárkózottabb, de mégis hihetetlen mélységet és kraftot ígérő illat. Rengeteg ásvány, de mellette friss citrusos-barackos-ananászos gyümölcsösség teszi a komolyságot kívánatossá. Rendkívül mély korty. Szálazhatatlanul összefonódnak az illatnak megfelelő ízjegyek. Feszes, precíz, tömör, fókuszált, acélos és sima. Véget nem érő, minden pillanatban kikezdhetetlen az egység. Hatalmas bor. A kóstoló nyertese talán mindenkinél. 8 és 9 pont között járunk, tán meg is van az utóbbi. (94)
akov: Visszafogott intenzitás, gyurmás, ásványos illat, fehér virágokkal, almával, golden almával, kis sütis vanília megint, minimális petrol és enyhe túlérettség. A test nagy, érett citrusokkal, mézzel és almával, minimálisan túlérett formában. Megint robban a rizling bomba! Az egész bort köves ásványosság szövi át. A savak sokan vannak, kiváló szerkezetet adnak, a lecsengés végét pedig ismét csak keresgélni lehet a távolban. Fantasztikus gazdagság, sokkoló egységben. Erős 8 pont. 14,5%. 30,0 EUR
F. X. Pichler: Riesling Smaragd Kellerberg 2009
International Wine Cellar 96, Wine Spectator 93, Falstaff 97-99
drbarta: Barack, grapefruit, fűszeresség, kőporosság. Szájban közepesnél teltebb, krémes konzisztenciájú korty. Mély ízek, harapható vastag gyümölcsösség, hosszan elnyúló lecsengés. Kerek, de fajsúlyos savak, elegendő tartással. Csiszoltság, gömbölyűség. Nem igazán lehet belekötni, de valamivel kisebbet szólt, mint az előző kettő. Míg a zöldveltelininek ezek a kerek arányok kiválóan passzoltak, addig viszont egy rieslingtől jobb szeretek több vibrálást. Masszív 7 pont nem forgott veszélyben, kevésbé illusztris sorban könnyen lehet, hogy magasabbra is törne. (92)
akov: Intenzív illat, fehér virágok, zöldalma, parfüm, kis szappan, finom kövesség és meszes ásványosság. Igazán bolondító. A szájban ismét a zamatok orgiája, zöldalma, citrus és érett narancs. Magas, de tökéletes savtartalom, földöntúli egység ismét, a legjobb értelemben vett kerekség. Végtelen lecsengés. Tökéletesen felesleges bármi mást is leírni erről a borról. 8 pont. 50 EUR
Az első képet innen kölcsönöztem.