A Borrajongó

Mini pinot-párbaj

2012. január 12. 06:00 - drbarta

Sajnos nem tudtam jelen lenni a hét elején publikált oregoni pinot-kóstolón, viszont a felcsigázás sikeres volt. Én is pinot-kat nyitottam a héten, lehet az írások hatására.

Először nem terveztem "párbaj" formátumot, csak kíváncsi lettem St. Andreáék új, elvileg minden korábbi fölött álló pinot-válogatására. A felbontást követő második napon merült fel az igény az "összhasonlítósdira", és mivel a bor még nem mutatta hanyatlás jeleit (sőt), felnyitottam mellé egy kellemesebb árfekvésű burgundi tételt.

Íme a jegyzetek:

 

St. Andrea: Pinot Noir „Valóban Méltó” 2008

Illatában enyhén túlérett cseresznye, zöldfűszer, ánizs, gyógynövények, égetett cukor. Van benne komplexitás, de nem elég mélyről jövő, hiányzik belőle az élénkség és egyáltalán a komolyabb tartalom ígérete. Szájban közepesen telt. Érintésnyi tannin, sima, selymes textúra. Puha, finom állagú, játékos, de nem elég gerinces savak. Az ízek tiszták,  kellemesek, nem túl összetettek. Alapvetően a piros bogyós gyümölcsös-különféle fűszeres vonalon mozognak, alig közepesen intenzívek. A kortyközép viszonylag hamar lelaposodik, újabb izgalmaktól mentes. A gyümölcs se tűnik annyira frissnek, főleg annak fényében, hogy frissen piacra került pinot noir-ról beszélünk. A lecsengés is alig közepes. Jó egyensúly, korrekt, de nem beleköthetetlen egység. Összességében tetszett, jól fogyasztható, gasztróban remekül fogyasztható tétel. De nem érzem a nagyságot.   5 és 6 pont között. (85) 

A harmadik napon újra nekifutva egy picit meggyőzőbb arcot mutatott (, vagy én voltam jobb formában). Túlérettséget ezúttal nem éreztem, bár kifejezett frissességet sem. Komplexitása, intenzitása egy picikét kifejezettebb volt, hiányérzetem nem maradt, mondjuk "nagybor"-érzetem se. A savak, bár inkább szélesek, mint magasak, de kielégítő támasztékot adtak. A lecsengés hossza továbbra is átlagos.  Textúra, egyensúly teljesen oké. A 6 pontot ekkor nem sajnáltam.

 

A. et P. de Villaine: Bourgogne Cote Chalonnaise La Digoine 2009

Egészen orrbamászónak tűnik az illat az előző bor után. Erdei gyümölcsök, szamóca, vadmálna, ribizli, csipkebogyó, toast, fülledt-földesség, émelyítő vadvirágok, sáfrányos fűszeresség. Buja, vad, kívánatos, intenzív. Nem annyira komplex, mint leírva látszik, ugyan sok minden eszembe jutott róla, de mégse volt mindez szépen kibomló rétegekben jelen. Nem tudom bárki érti -e mire gondolok. :)  Szájban közepesen telt. Élénk, virgonc, fiatalos, de mégis kiváló magasságú, elég cizellált savvilág. Lehet egyeseknek sokan is lennének, de nekem passzoltak a bor ropogós-gyümölcsös stílusához. Az előző bortól érezhetően több, de így is alig közepes porosan finomszemcsés, száraz, szilárd tannin. Az ízek harapnivaló vastagsággal töltik ki a szerkezetet, rengeteg primer gyümölcs, eper, ribizli, fűszeres-ásványos díszítések, elegendő kraftot tartogatva még a kortyközépre, a lecsengés hossza is átlagon felülinek mondható. Fiatal, szertelen, jelenleg még közel sem beleköthetetlen szerkezetű (sav és tannin se tökéletesen integrált), de nagyon élvezetes bor. Nem kell túl komoly dologra gondolni, de ízig-vérig burgundi pinot-feeling,  bőven megfizethető áron, itthonról. Pontozással bajban vagyok. Az előző bortól kb. egy ponttal meggyőzőbbnek tűnt, de egy kicsit is komolyabb Cote d' Or sorban szinte biztosan nem jutna hétig. Legyen 6 és 7 pont között. (89)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr533531860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2012.01.12. 13:25:46

Amivel egyetértek: "nem elég mélyről jövő, hiányzik belőle az élénkség és egyáltalán a komolyabb tartalom ígérete".
Amivel nem: "Érintésnyi tannin, sima, selymes textúra".
Most azt mondanám, hogy belépőszintnek talán elmenne. De nem annak szánták. Szerintem a jelzett pontnak csak a felét éri. Nem vennék, veszek belőle.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.12. 14:18:33

@loading: Nekem tapintatra egyáltalán nem zavarta a számat, inkább több intenzitást, erőt, tartalmat vártam tőle. A fő probléma, hogy nem látom benne a felsőbbrendűséget a korábbi években megismet birtok , illetve dűlős tételekhez képest. Konkrétan én se hiszem, hogy fogok belőle többet venni.
A pontozással kicsit bajban voltam. Úgy éreztem kb. megüti sok hazai 6 pont körüli egri, vagy mátrai tétel szintjét, melyeket általában fele annyiért lehet mondjuk beszerezni.
Ugyanakkor egy komolyabb, nemzetközileg mérhető pinot-sorban lehet, hogy csak 5-ig futna. Az alatti pontot éppúgy nem tartok reálisnak, mint 6 fölöttit.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.01.12. 14:21:09

a Bortársaságnál ez a bor (kedvezménnyel) 7000 körüli, amiért minimum 7 pontosnak kellene lennie. Ausztriában bármelyik supermarketben találok erős 5 vagy inkább 6 pontos bort 2000 alatt.

tán a "nem méltó" jobb név lett volna - ennyit az ár/érték arányról!

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.12. 14:22:39

@loading: én a Terra hungaricán kóstoltam. Egyszerűen semmi különöset nem mutatott a bor. Akkor még nem volt forgalomban. Azt gondoltam: "ááá, egy újabb közép árfekvésű St. Andrea Pinot lesz majd ez". Aztán nem rég megláttam az árát. Hát nem is tudom. Ezért az árszínvonalért sokat kell még változnia (előnyére) ennek a bornak. Alföldi Merlot mondta egyszer találóan egy másik bornál: lötyög rajta a 7590-es zakó(:

loading 2012.01.12. 15:00:55

@demisec: Jómagam is ott kóstoltam. A szomorú az, hogy a teljes ottani szortimentje hasonló képet mutatott.
És nagyon szomorú lettem, amikor kiderült nem lesz 2011-es Orsolya Pinot N.
Igazából nem tudom, hogy egy nagy stílusváltás közepén vannak és emiatt még "hibrid" a dolog. Vagy éppen másról van szó. Most St.Andrea bor nem szerepel a rövid és középtávú terveimben (volt még egy másik sikertelen próbálkozás is nemrégen). Legfeljebb kóstolókon, ha.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.13. 10:10:41

@loading: sajnos egyetértek. (Nagyon nem így indult anno a St. Andrea story...)

e_easy 2012.01.13. 13:29:17

elorebocsajtom nem kostoltam - csak h tiszta legyen a kep. Mikor meglattam a BT kinalataban azt gondoltam h na ezzel most akkor ki akarjak itten vagni a rezet pinot ugyileg, kulonben mi ertelme lenne felhuzni a merengo melle? meg kell hagyni egy pontot siman fejlodhet felfele - nyilvan fontos honnan startol

117 2012.01.13. 14:37:19

Szomorúan olvastam a St. Andreáról...

Szerintem azonban a A. et P. de Villaine: Bourgogne Cote Chalonnaise La Digoine 2009
sem "bőven megfizethető", sajnos. Legfeljebb csak a burgundiak között.

Pl. nem tudom, hogy Andreas Ebner 2008-as pinot-jával pariban áll-e, mert nekem az az egyik kedvenc magyar pinot-m, és 3500,- Ft körül emlékszem az árára.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.13. 15:12:35

@117: A burgundi pinot sajnos elég drága dolog. Ebben a kontextusban egy nagyonis korrekt, mitöbb már izgalmakat is rejtegető tétel 20-25 Euro körüli áron szerintem teljesen jó vétel.
Tisztában vagyok vele, hogy már ez az összeg is jóval a legtöbb magyar ember fájdalomküszöbe fölött van, de nem változtat a tényen: ilyesmi szintű pinot noirt nehezen fogsz jelentősen olcsóbb pénzért találni.
Sajnos az Ebner-t nem kóstoltam, de ha meleg szívvel ajánlod, egyszer megpróbálok rápillantani.

Szegediszomelijé 2012.01.13. 20:57:57

Kollégák, tudható, mikor palackozódott a Szentandi?

117 2012.01.13. 22:14:56

@drbarta: Sajnos nincsenek nagy tapasztalataim a burgundi borok terén... Talán majd változtatok rajta a nyáron...

Sajnos, a burgundi borok nem olcsók, de a magyar pinot-k egyelőre még nem vonhatók velük párhuzamba.

Minden esetre az Ebnert ajánlom! Tudom, a pécsi borvidék nem a legelismertebb, de ez a tétel közel áll - szerintem - a burgundi pinot-jelleghez. Szakértsétek meg. :-)

És ha már pécsi borvidék: van néhány tétel, amit érdemes kóstolni. Nyilván nem nemzetközi klasszisok, de ár-érték arányban nagyon szép sort lehet összeállítani.
süti beállítások módosítása