A Borrajongó

Komoly édességek

2012. január 11. 06:00 - drbarta

 A komoly édesekkel való kényeztetés általában Karácsony környékén szokott nálunk sorra kerülni. Viszont úgy alakult, hogy a jelenleg  egyébként a tengerentúlon ténykedő, de az ünnepekre épp hazatérő jó Pardi Norbert épp január első napjait szándékozta Szegeden tölteni.

Így hát úgy döntöttük, hogy megvárjuk a hedonisztikusra tervezett sorral. Meg különben is, van tán olyan tradíció, hogy igyekszik az ember az év elején minden földi jóval ellátni magát, hogy hátha akkor ez lesz a jellemző az egész évben.

Nos mi az év első kóstolóján ehhez igyekeztük tartani magunkat. A koncepció egyszerű, vegyünk két brutál jónak tartott magyar édes bort, a technológiai közelítés végett szándékosan nem aszút, melléjük tenni innen-onnan származó, nemzetközileg nagyon elismert  versenyzőket egyaránt, összehasonlítgatni őket és örülni nekik.

Eredetileg ugyanabból az évjáratból szerettem volna mindet, ez majdnem sikerült is.

Íme a sor:

 

 

Fritz Haag: Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese GoldKapsel 2007
Többször volt már szó a remek moseli pincéről. Ennek a bornak is több évjáratát ittuk már. Itt és itt. Wine Advocate 95, Wine Spectator 96, Int.Wine Cellar 93, Jancis Robinson 18+, Wine Doctor 18.5-19, Cellartracker 92.5  7 jegyzet alapján.
drbarta:   Talán leheletnyit zárkózottabban indul, mint vártam, de néhány perc alatt is szépen nyílik. Citrusok, alma, méz, kövek, pikáns fűszerek, pici petrol. Szájban alig közepesen telt, kristálytiszta korty. Az aromák robbanás-szerű intenzitással töltik be a szájat. Érett citrusokkal telt gyümölcskosár, narancs, mandarin, grapefruit, almakoncentrátum, méz, kőporos fűszeresség. Mély, komplex, hosszú, rétegzett kibontakozás, szintén elég hosszú lecsengés. Tökéletes arányok és egyensúly, a savak vibrálnak, ugyanakkor csiszoltak és beleolvadnak a kortyba. Gyakorlatilag tökéletes, minden igényt kielégítő riesling. 8 pont, ezt nevezem kezdésnek. (93)
pardi norbi:     Középarany szín. Közepesen intenzív, csodálatos illat citrusokkal (lime, narancs, mandarin), szőlővel, szőlővirággal és mézzel. Cizellált és szeretnivaló. Közepesen telt, kirobbanóan vitális korty sok-sok primer gyümölcsösséggel, virágossággal. Jelentős savtartalom, de igen precíz, érett savakról van persze szó, frissek, játékosak, de mégis abszolút fegyelmezettek, sehol egy él, vagy oda nem illő részlet. Komoly gazdagság és mélység, hosszú utóíz. Érezhetően édesbor persze, de ugyanolyan könnyen tudnám inni, mint egy szárazat, szinte könnyed, légies. Nem ez volt a sor legkomolyabb tétele, de mindenképp a legkedvesebb, legfogyaszthatóbb. Nagyszerű bor, eléri a 8 pontot.
 
Dom. des Baumard: Quarts de Chaume 2007
Loire-mente, Anjou, a környék egyik legjobban csengő neve. A külön eredetvédelmi egységet képező Quarts de Chaume-ból. Wine Spectator 93, Int. Wine Cellar 91, Winedoctor 19, Cellartracker 95.8  5 jegyzet alapján.
drbarta:    Nem annyira mély, kissé szokatlan, de mindenképp elég komplex és hosszan szálazható illat. Az adekvátabb kajszis-trópusi gyümölcsös színezet mellett nehezebben definiálható füstös-olajos-paprikás, valamint tercierebb hangulatú aromákat is felfedezhetünk. Fajsúlyos, telt, krémes konzisztenciájú  korty. Intenzív ízek, kandírozott narancs, kajszi, törökméz, és többek szerint konzervhal. :) Majdnem puhának tűnő, de mégis kiváló tartást adó, kellő magasságú, cizellált lefutású savak. Hosszan elnyúló lecsengés és utóíz, őrizve sok gyümölcs emlékét, valamint azt a furcsa halolajas aromáét is. Voltak pillanatok amikor nagyon tetszett, volt, hogy kevésbé tudtam mit kezdeni bizonyos ízjegyeivel. Felépítése, komplexitása, intenzitása azonban simán 7 pontos kategóriába sorolja.(90-91)
pardi norbi:    Középarany szín. Eleinte visszafogott, de folyamatosan nyíló illat. Kezdetben szardíniakonzerv (fura, de nem kifejezetten ellenszenves), majd ez háttérbe szorul, és teret enged a primer déli gyümölcsös jegyeknek (ananász, mangó, papaja). Kifejezetten telt, olajos korty, intenzív ízek elsősorban gyümölcsös aromákkal. Jelentős mennyiségű (talán kicsit túlzó) érett sav, amelyek messze nem rendeznek olyan tűzijátékot, mint amit az előző bor esetén tapasztalhattunk. Hosszú, citrusos lecsengés. Kétségtelenül gazdag bor, de szinte nehéz inni. 7 pont.
  
 
Ch. Rieussec : 1ére cru Sauternes 2007
Sauternes, az Yquem után közvetlen jövő első vonal tagja. Wine Advocate 93, Wine Spectator 93-96, Int. Wine Cellar 90-93, Winedoctor 16.5-17, Bettane&Dessauve 18, Jancis Robinson 19,  Cellartracker 90.7  19 jegyzet alapján.
drbarta:     Tiszta, fineszes illat, benne kajszi, puncs, tejszín, kókusz. Sok, de tényleg nagyon jó minőségű a hordó. Telt, krémes állagú korty. Van benne mélység, ízei határozottak, intenzívek, a gyümölcs (kajszi, töppedt szőlő, trópusiak)  mellett elég meghatározó hordófűszerességgel. Tömör közép, hosszú lecsengés. Szinte lágyságig csiszolt, de mégis kiváló egyensúlyt és tartást fenntartó savak. Illesztés-mentesen illeszkedő részletek, pazar, sima, gömbölyű szerkezet. Lenyelés után jobban melegít, mint a többi bor a sorban. Klasszis így is, bár egy picivel több színt vártam. 7 pont. (90-91)
pardi norbi:   Világos aranyszín. Intenzív, az általam eddig kóstolt sauternes-i tételekhez hasonló illat: déli gyümölcsök, tejszín, jelentős, de jóféle hordós aromák (vanília, kókusz), menta. Közepesnél teltebb korty, nem is annyira a gyümölcsök, mint a finom fűszerek uralják, vezető aroma a grillázs. Jelentős mennyiségű érett sav, szépen teszik a dolgukat, remek keretet adnak a bornak. Szép sav-cukor egyensúly. Nagyfokú komplexitás, nagyon hosszú lecsengés. Ez is elég jól fogyasztható bor, bár a rizling légiességének nyomába nem ér. 8 pont alja.
 
Szepsy Cuvée 2007
drbarta:   Mélyről jövő, tiszta, simogató illat. Kajszi, mangó, muskotályos szőlő, fekete tea, akácméz. Komplex, öröm szagolni és szálazni, de mégse túl bonyolult. Telt, de igen arányos korty. Nem túlzó az édesség, az ízek viszont mélyek, hosszúak, részlet-gazdagok. A savak kiváló magasságúak, de simára csiszoltak, cizellált keretet adnak. Nem lehengerlő, de mégis intenzív, csupa báj, kedvesség és kényeztetés. Kiváló egység és egyensúly. Gazdagsága magától értetődő könnyedséggel, harmóniával valósul meg. 8 és 9 pont között. (94)
pardi norbi: Gyönyörűen csillogó, közepes aranyszín. Megkapóan összetett illat fekete teával, friss és aszalt őszibarackkal, friss sárgabarack lekvárral, birssel. Elegáns, de határozott. Közepesnél teltebb korty, amely elképesztően egységes szerkezetű, kikezdhetetlen. Nincsenek élek, csak lekerekedett felszínek, hiába a magas cukor,- és savtartalom egyszerűen nem lóg ki semmi. Aromatikáját tekintve elképesztő mélység és gazdagság (friss és aszalt déli gyümölcsök, sárgabarack, virágpor, méz) fogad, az ízek csak hömpölyögnek, a száj minden szegletébe eljutva. Hatalmas vitalitás, véget nem érő utóíz. Csodálatos bor, nehéz jobbat elképzelni, 9 pont. A kóstoló után pár nappal bontottam egy újabb palackot és több napon át kóstolva sem hanyatlott a bor.
 
Alois Kracher: Trockenbeeren Auslese Grande Cuvée Nouvelle Vague 6 2006
Burgenland, Fertő tó környéke, Illmitz. Chardonnay és olaszrizling házasítás. Ausztria egyik legjobban hangzó édes boros termelője. Wine Advocate 94, Int. Wine Cellar 95, Cellartracker 93  3 jegyzet alapján.
drbarta:    Mézes, viaszos, aszalt kajszis, töppedt szőlős illat. Mély, tiszta, bár nem annyira komplex. Szájban nagyon telt. Tényleg olajos konzisztencia, nagyon sűrű folyású. Kifejezetten mélyen induló ízek, melyek intenzitása viszonylag hamar alábbhagy, de az utóízben még sokáig megmarad. A savak lágyak, puhák, az erős édességhangsúlyt nem tudják teljesen ellensúlyozni, valamint feltehetőleg ez az oka annak is, hogy ízintezitás a kortyközéptől nincs száz százalékig megtámogatva. A textúra sűrűsége és a bor csiszoltsága fantasztikus, a legfőbb baja, hogy túl erős sorba került. 6 és 7 pont között.(89)
 
pardi norbi: Egész sötét aranyszín. Közepesen intenzív illat fehér virágokkal, aszalt gyümölcsökkel és mézzel. Elképesztően telt, olajos korty aszalt sárgabarackkal, friss őszibarackkal, viaszos aromákkal. Semmiképp nem sekélyes bor, de szinte minden tekintetben jóval az előzőek mögött van, ráadásul nagyon zavaró a jelentős cukordominancia, amely szinte szirupossá teszi az amúgy tetszetős bort. Tisztességes 6 pont.
 
Demeter Zoltán: Tokaji Főbor 2007
drbarta:     Illatában aszalt és friss kajszi, birsalmasajt, kandírozott citrusok, nagyon finom erdei gombák. Telt korty, arányos felépítés. A 6 puttonyosnál is magasabb cukortartalom ellenére nem túlzó az édesség. Az ízek intenzívek, rétegzetten bontakoznak ki, a kortyközépre és a lecsengésre tartogatva a főbb izgalmakat. A savvilág mesés: élénk, cizellált, bizsegetően finom állagú, könnyedén megadja a megfelelő dinamikát, de van mellette bőven tartalom ahhoz, hogy ne maradjanak magukra. A Szepsy-cuvée-vel tulajdonképpen megegyező mindőség, még több tartalommal, erővel, súllyal, hosszabb lecsengéssel, de szubjektíve kevesebb bájjal, és harmóniafaktorral. Erős 8 pont. (93-94)

pardi norbi:  Sötét aranyszín. Közepesen intenzív, elképesztően gazdag illat: ananász, datolya, szilva, viasz, vanília, méz. Remek. Kifejezetten nagy test, jelentős édességgel, amelyet azonban kiválóan ellenpontoz a szintén jelentős mennyiségű érett sav. Szinte tökéletes sav-cukor arány, kikezdhetetlen szerkezet, gazdagság és mélység minden szinten. Nem mondanám könnyen iható édesbornak, de egy-két pohár elfogyasztása óriási élmény, ráadásul lenyelés után még hosszasan élvezhetjük szűnni nem akaró utóízét. Erős 8 pont.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr973522478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2012.01.11. 07:45:58

Kijelenthető tehát, hogy a két Magyar nagyágyú végzett az első két helyen, szorosan követve őket a riesling...szerintem

Bodomi 2012.01.11. 10:54:14

Nekem egy ilyen jutott:Riesling Auslese,Predikatswein,2007.(www.moselland.de)
fineszes, rózsa és mézzel telt ízek ...

Friend of Wine 2012.01.11. 12:56:35

Szepsy Cuvée 2003-ast bontottam Karácsonykor, nagyon szép volt a bor, főleg másnap, bár kevés maradt :-)
8 pontot (minimum) mindenképpen megérdemel.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.11. 18:58:08

@Bodomi: Fritz Haag azért nem Moselland, de vszeg az is korrekt lehetett

@Friend of Wine: Bizonyára fincsi volt :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.11. 23:16:05

Gratulálok a hedonizmus fokozásához, lassan elkezdhetitek tanítani :)

Örültem a Kracher-jegyzetnek, a nehézség/sűrűség/lomhaság vs jól ihatóság témakörében végre egy olyan tétel, amit a nemzetközi zsűri tesz magasra, mi meg kiegyensúlyozatlanabbnak tartjuk a sokat kritizált Tokajnál. És van még pár ilyen Kracher-bor (bár sokuk valóban zseniális).

Azt a Szepsy-küvé 2003at picit irigylem.

Nem lengedezett egy határozott, nemigen oszló, bár könnyű szívvel átléphető körömlakk-réteg a Demeter Főbor 2007 felett?

Friend of Wine 2012.01.12. 08:53:23

@Szomjas Gödény:
van Szepsy Cuvée 1999,2000, 2003, 2006 (Botond),
2007.
2002-ben is volt, nem emlékszem, hogy abból van-e. Tavaly kóstoltam az 1999-est és a 2000-est is, hihetetlen, hogy milyen szépen tartják magukat.
Jó kis sort lehetne összeállítani :-)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.12. 11:46:09

@Friend of Wine: Bizony ám! Kommenteld be egyszer, ha lenyomtok egy ilyet!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.15. 15:29:05

@Szomjas Gödény: bocs elkerulte a figyelmemet ez a komment. A fobornal nem remlik koromlakklemoso. Kracher borokat meg a vievinumon ittam, makulatlanul egyikkel se voltam elegedett, most foleg azert szereztem be ezt a tetelt mert kivancsi voltam hogy a mostansag eltolodott savigenyemmel mit kezdek majd vele. Kivancsi vagyok europai kostolta-e, illetve mit szolna az egyensulyahoz...
süti beállítások módosítása