A Borrajongó

Magyar merlot sor

2011. február 25. 05:23 - pardi norbi

 

    Egy ideje terveztem már komolyabbat meríteni a honi merlot-k széles választékából és nemrégiben sikerült összehozni egy – véleményem szerint – reprezentatívnak tekinthető sort. Tettem a sorba egyszerűbb borokat is és természetesen a jelenleg legjobbnak mondott (vagy legalábbis legdrágább) magyar példányok közül is szerepelt néhány. Minden létező jó magyar merlot nyilván nem került megkóstolásra, de azért így is jól szórakoztunk. A kóstolás nem vakon történt. Az alábbi soron ittuk át magunkat:
Tovább
Szólj hozzá!

Érettebb somlói borok I.

2011. február 24. 06:50 - drbarta

Borrajongói pályafutásom elején igyekeztem válaszokat szerezni arra a kérdésre, hogy mikor legcélszerűbb az egyes borokat fogyasztani. Akkor még nem gondoltam, hogy ez milyen nehéz kérdés is tud lenni.

Mindenestre már akkor elhatároztam, hogy a 2011-es évben meg fogok vizsgálni jónéhány olyan tételt, melyekhez a kezdetekben is volt szerencsém.

A most induló kis sorozatban 4-6 éves somlói borok fognak terítékre kerülni. Ahol találok jegyzetet, ott igyekszem megosztani a több évvel ezelőtti élményt is.

Tovább
6 komment

Gigászi Német Riesling-kóstoló a Bodó-portánál

2011. február 22. 11:00 - drbarta

 

 Pár szót a kóstoló hátteréről, pici érdemet magamnak is tulajdonítva. :) A múltkori, okóberi esemény első napi édes bor kóstolójára a meghívott bloggerek is hoztak néhány palack bort. Én egyik palacként a sokszor megírt Robert Weil édes spatlese-vel rukkoltam elő, amely általános sikert aratott. (Olyannyira, hogy házigazdáink azon bor mintájára igyekeztek megcsinálni az előző írásban említett 2010-es birtokborukat.)

Látva az érdeklődést, Peter Klingler, az általam gyakran emlegetett riesling.hu üzemeltetője felvetette, hogy egy következő alkalommal lehetne egy kimerítő riesling-kóstolót tartani.

A felvetés aztán megvalósult. A mostani eseményre Peter elhívta néhány barátját, köztük a riesling-gyűjtő, Marc Herold-dal, aki egy kimerítően alapos, széles merítésű, mesés sort hozott magával.

Én mint amatőr riesling-fan, ezúton is szertném mély hálámat kifejezni mindazoknak, akik az eseményt megvalósították, és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy én is jelen lehessek . :))

Következzenek a jegyzeteim, az emlékezetes tételeket aláhúztam.

Tovább
4 komment

"Ne csak igya, metsze is meg!"

2011. február 21. 06:47 - drbarta

 Az októberi összejövetel (itt és itt) a Bott-pincénél olyan jól sikerült, hogy nem maradhatott folytatás nélkül.  A koncepció ezúttal is hasonló: eszünk, iszunk (inkább fordított sorrendben:) jól mulatunk, de meg kell ismét ismerünk egy szeletkét a szőlész-borászok kemény hétköznapjaiból.  Ennek érdekében, a címből kitalálhatóan, ezúttal metszeni vittek bennünket.

A múltkori jelenlevők közül Albert Gazda sajnos nem tudott jönni, Peter Klinglerhez viszont csatlakozott két németországi borkedvelő is. A magyar nyelvű borrólírók képviseletében jelen volt Alkonyi László, továbbá  palack kolléga a Művelt Alkoholistáról, illetve jómagam. Az első este Demeter Zoliék is megtiszteltek jelenlétükkel, második nap pedig a Berecz-házaspár csatlokozott az eseményhez.
A nagy kóstolások két tematika köré csoportosultak. Az egyik nyílvánvalóan Juditék borainak bemutatása, nyomonkövetése a frissebb évjáratok felől haladva a régebbiek irányába. Az izgalmak fokozása érdekében meghívták az AZ Nektár Pince és a Tokaj Zöld Birtok képviselőit is,(előbbi első napra, utóbbi második napra) hogy mutassák be boraikat a vendégeknek.
A másik nagy rész egy gigantikus német riesing-kóstolót takar. Peter Klingler egyik vendége, Marc Herold, aki fanatikus riesling-gyűjtő, ugyanis egy hihetetlen impresszív sort hozott magával, erről majd a következő részben.
Most jöjjennek a tokaji borok gyors jegyzetei, nem kóstolási sorrendben. Kivételesen nem adok pontokat, de jelezni fogom a tetszés mértékét. :)
Tovább
3 komment