A Borrajongó

Nagyágyú Chateauneuf du Pape

2011. július 01. 06:45 - drbarta

Ismét sikerült megbontani áprilisi párizsi kirándulásunk egyik zsákmányát, ezúttal egy Chateauneuf du Pape-ot.

A Domaine de la Janasse viszonylag nagyobb birtok, 50 ha-on gazdálkodnak. Széles portfolió, egyszerűbb Vin du Pays, alap és terroir-szelektált Cote de Rhone és Chateauneuf du Pape borok stb....

A most kóstolt tétel terroir szelektált CdP. 100% grenache, 1912-es ültetvény, rendszeresen újratelepítik egyes részeit az állandóság végett. 20-30 hl/ha hozamok.

A bor általában 30%-ban hordóban érik, ennek negyede új, 70%-ban tartályos. 

Egészen komoly nemzetközi értékelésekkel rendelkezik.Wine Advocate 98, Wine Spectator 94, Int. Wine Cellar 94, Jancis Robinson 17.5, Cellartracker 94 /42 vélemény/, Rhone Report 98

Nézzük nekünk hogy tetszett:

Tovább
2 komment

Királyudvar: Demi Sec 2008

2011. június 30. 06:41 - drbarta

Rég volt már hozzá szerencsém, mostanában meg annyi szépet írtak róla, hogy kíváncsi lettem rá.

Zárkózottan induló, majd pici szellőzéssel intenzívvé váló illat. Körte, citrusok, nyers ananász, pici banán. Közepesen telt, könnyed hatású korty, mintha pici co2 is érződne. Tiszta, nagyon enyhén krémes, közel áttetsző konzisztencia. Kellemesen intenzív, jól definiált gyümölcsösség, az illatnak megfelelően főleg citrusok, grapefruit adják, némi trópusi színezettel. Pici tejszín is csatlakozik, valamint diszkrét köves-gyurmás mineralitás is. Elsőnek nem tűnik túl komplexnek, de hosszabban kóstolva egyre több részlet felszínre kerül, savvilága is cizellált szerkezetet ad.  Sav-cukor-alkohol kiváló egyensúlyban a korty teljes hosszát tekintve, fiatalsága mellett a részletek a helyükön, a bor gördülékeny, kifinomultság hatja át. Rieslingek jutnak róla eszembe: könnyedség, pezsgés, zamatgazdagság, friss, harsogó gyümölcsösség, vibráció. Mélységben, komplexitásban bőven van feljebb, de nagyon tetszett ismét. 7 pont (90)
Szólj hozzá!

Napa Valley cabernet sauvignon-ok

2011. június 28. 03:27 - pardi norbi

Az alább ismertetett két bort hétvégén kóstoltam, pontosabban szombattól hétfőig. Ha a Napa Valley-ről hallott valaki és netán még néhány ott gyakori szőlőfajtát is meg tud említeni, akkor a cabernet sauvignon bizonyára nem marad ki a felsorolásból. A magyarországi szűkös beszerzési lehetőségek végett nincs tapasztalatom a californiai cabernet-ket illetően. Most már parányival okosabb vagyok. Korábban 4-5 dolláros borokat kóstoltam a régióból. Ezek is fogyaszthatóak voltak, de abszolút illetek rájuk az Európában sokszor az összes újvilági borra ráragasztott jelzők: kissé műízű, egyszerű, teljesen egyforma egyenborok. Bár a két most bemutatásra kerülő bor sem a terroir-ról szólt, de nagyon finomak voltak.

Tovább
4 komment

Kivételes Buttler-sor - vendégségben Bukolyi Lászlónál

2011. június 27. 06:00 - drbarta

Történt egyszer, hogy töppedt nick-nevű olvasónk, kommentelőnk megkeresett, hogy valamikor elmehetnénk közösen látogatóba Bukolyi Lászlóhoz. Az ajánlat természetesen érdekelt, mail mailt követett, majd abbamaradt, aztán újra előkerült, végül néhány hónap után sikerült megtalálni a közös nevezőt az időpontokat tekintve.

Bukolyi László otthonában fogadott bennünket. Mit mondhatnék, kiváló vendéglátónak bizonyult, a több, mint hat órányi idő alatt egészen különleges sort kóstoltunk, a borok mellé remek borkorcsolyákat tálalt. Az idő észrevétlenül repült a sajátos hangulatú, öniróniával is jócskán tűzdelt beszélgetés alatt.
Az alábbi sort kóstoltuk:
Tovább
14 komment
süti beállítások módosítása