A Borrajongó

Loire-kóstoló, chenin blanc szempontból

2011. október 03. 06:00 - drbarta

Amint arról már érintőlegesen beszámoltam, volt szerencsém néhány napot a Loire mentén eltölteni.

Már a kirándulás előtt elterveztem, hogy haza fogok hozni egy chenin blanc-sort, és azokból tartani egy kóstolót.

A lista összeállításához előzetes információkat a Loire-t kiemelten kezelő Winedoctor oldaláról gyűjtöttem. Email-ben is kértem tőle javaslatokat, készségesen, kimerítően és extrém gyorsasággal válaszolt.

A chenin blanc számomra nagyon kedvelt fajta, így nagyon örültem, hogy bővülhetnek a vele kapcsolatos tapasztalataim. Alapvetően nagyon érdekes és szerethető primer aromákkal bír, szerkezetileg számomra kifejezetten hasonlít a furminthoz. Sokoldalúságát alátámasztja, hogy lényegében nincs olyan fehér bor stílus, ami nem készülne belőle.

Következzen a sor:

Dom. de la Bergerie: Anjou blanc Les Pierres Girard 2009
Igen jó nevű anjou-i pincészet. A bor palás talajról származik, 400 literes fahordóban erjedt, és érlelődött 12 hónapig. Ára 7.50 Euro. A Winedoctor 17.5 pontra adta.
Zárkózottan induló, de mégis eleganciát sugalló illat. Lassan fedi fel jegyeit, érett citrusok, pici trópusi színezet, leheletnyi méz, szalma. Szájban közepesen telt, tiszta és zamatos korty. Édeskés citrusok, ananász, ízletes alma, mézes díszítés. Különösebb összesűrűsödés, drámai mélységek nélkül kitöltik a korty hosszát, közepesen hosszú lecsengésűek. Érett, cizellált, vibráló savvilág, kiváló tartást adnak, de nem dominánsak. Nem egy kiemelkedően komplex aromájú bor, de hibátlan arányossága, letisztultsága, kidolgozott részletei, egyáltalán nagyon szerethető világa végett a kedvencem volt a szárazak között. 6 és 7 pont között, talán el is éri az utóbbit. (89)
 
Chateau Pierre-Bise: Savanniéres Clos de Coulaine 2009
Vezető anjou-i pincészet. A bor bérelt területről származik, palás-homokköves terroir, a tőkék még nem túl idősek, kb. 18 évesek. Félig tartályos, félig fahordós tétel, 100%-ban almasavbontott. A Winedoctor 17 pontra tartja. A pincénél emlékeim szerint 10.50 Euróért vettem.
Mélyebb illat. Mézesebb, ásványosabb,de alapvetően hasonló karakterű (érett citrus, alma, trópusi gyümölcsök, szalma) . Szájban nagyobb testű bort kapunk. Szinte édeskésbe hajló indítás, de szerintem inkább extrakt és alkohol okozza, mint maradékcukor. Tömörebb, sűrűbb magot képező kortyközép. Széles, érett savak járják át a szerkezetet, észrevétlen támasztékot adnak, szépen tartják az egyensúlyt, de mégis egy picivel nagyobb élénkséget, feszességet még elbírna ez a test, anélkül, hogy sav-dominanciától kellene tartanunk. Nagy komplexitásról itt sincs szó, de masszív anyag, gördülékenysége, élmentessége, lekerekedett részletei miatt igen jól is fogyasztható. Szintén a 7 pontos tartományt ostromolja, kis jóindulattal talán el is éri. (89)
 
Dom. Huet: Vouvray Sec Le Mont 2009
A Királyudvar testvérbirtokáról már sokszor volt itt szó. Pl.itt. Mészköves-zöld agyagos-kovaköves talaj. A Winedoctor 17-18 pontra tartja. Ezt a bort a Terroir Clubból vettem.
Gazdag, direkt illat, citrusok, narancs, maracuya, friss trópusiak, vanilia, krémesség, mézesség, meszesség. Közepesen telt korty. Mély zamatok, az illatnak megfelelő gyümölcskavalkád , valamint a kerekítő-tényezőtől jóval meghatározóbb maradécukor határozza meg a korty első felét. Magas, érett, fajsúlyos savak veszik át az irányítást a másik felében. Hosszan kifutnak, kiemelik az ízeket, de ez mellett a főszerep is az övéké marad végig. Letisztult, gazdag, elég komplex, hosszú lecsengésű bor, kissé rakoncátlanul illeszkedő alkotókkal. Lényegében hasonló minőséget képviselt számomra ő is, mint az előző kettő, több direkt örömmel, kevesebb eleganciával. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz. (89)
 
Francois Chidaine: Montlouis Les Bournais Franc de Pied 2008
Elismert bio-dinamikus pince, egyaránt rendelkezik területekkel Montlouis-ban és Vouvray-ban. A borok általában 620 literes hordóban erjednek spontán, és érlelődnek 12 hónapig, seprőn is tartva. Mészköves talaj, 15 éves ültetvény, saját gyökerű tőkékről nagyon kis mennyiségben készült válogatás. Általánosságban a pince borai a nagyon kellemes tizeneuros tartományban árazottak, ez a bor, talán kuriózum mivolta végett 60 eurot kóstál. A Winedoctor 17.5-18.5 pontot adott rá.
Megdöbbentően mélyről jövő illat.  Átható ásványosság, tömény citrusos-almás-trópusi gyümölcsösség. Szájban közepesnél teltebb. Sokkal komolyabb tartalmat nyújt, mint az eddigiek. Sűrű szövésű konzisztencia, szédítő mélységű, nagyon hosszan elnyúló kortyközép és lecsengés, ásványos tömör mag. A savak nagyon súlyosak, bár érettek, és sima felszínűek, de rengetegen vannak. Kicsit olyan, mintha az eddig megismert Vouvray/Montlouis borok karikatúrája lenne, minden alkotója ismerős karakterű, de több, és nagyobb, mint amennyit megszoktunk. Az egész bor nagyon igénybe veszi a szájnyálkahártyát. Hihetetlen tömörsége, drámai mélysége, cizelláltsága, hosszúsága, hatalmas ereje mindenképp csupa díjazandó érték, a jelen értékelésnél mindenképp magasabbra predesztinálnák. Ugyanakkor nem egyszerű fogyasztani, még kóstolni sem igazán, valahol jobban tetszene kevesebb tartalommal, több eleganciával. Osztok-szorzok, mindent összevetve 7 pont. (90-91)
 
Chateau de Fesles: Bonnezeaux 2009
A Coteau du Layon másik külön apellációt képező kis területe. Összetett talajok, szilúr, kék és vörös agyag, pala-málladék. A birtok 33 hektáron gazdálkodik, széles portfolió, a Bonnezeaux természetesen a csúcs-boruk. A fél literes palack 23 Euroba kerül a pincénél, a Winedoctor az igen impozáns 18.5 ponttal jutalmazta.
Mézes, kajszis, aszalt citrusos, fehér virágos illatok. Közepes testűnek tűnő, egyáltalán nem ragacsos édességű korty. Viszonylag intenzív zamatok, enyhén aszalódott gyümölcsök, citrusok, narancs, kajszibarack, édeskés, picit keleties de egyáltalán nem tömény fűszeresség, pici méz, viaszosság. Magas, cizellált, a kortyba kiválóan integrált savak. Szó nincs megdöbbentő mélységekről, de elég hosszú és többször visszakóstolgatva egyre komplexebbnek is tűnik. Arányossággal, finom részletgazdagsággal és finesszel hódító remek édes bor. A többiek általában kevésbé szerették. Stabil 7 pont. (91)
 
Dom. Huet:  Vouvray Moelleux 1ére trie Le Mont 2008
Ismét egy Huet bor. Egymást követő több szakaszban szüretelik a szőlőt, lehetővé téve a legérettebb, akár botritiszes szemeket is tartalmazó fürtök kiválogatását. A legszebb alapanyagból készülnek  a premiére trie borok, általában 60-100 g/l cukortartalommal. A pincénél 30 Euróba kerül egy normál 0.75.ös palack. A Winedoctor 18+ pontra értékelte.
Színes, gazdag illat. Élénk citrusok, maracuya, mangó, banán, tejszínkrém. Közepesen telt, nagyon tiszta korty. Érezhetően jóval kevesebb cukor-tartalommal, mint az előző. Mély, intenzív gyümölcsösség, fűszerező ásványosság, elég hosszú lecsengéssel. Élénk, vibráló, zizegő savak, dinamikus egyensúly. Tűzijáték, szikrázás, nem lehet nem szeretni. 7 pont ő is. (90-91)
 
Chateau Pierre-Bise:  Coteaux du Layon Beaulieu Les Rouanniéres 2009
Vulkanikus eredetű terroir. A Winedoctornál 17.5 pontra volt jó. Emlékeim szerint olyan 16 Euro körül volt egy fél literes palack.
Aszalt sárgahúsú gyümölcsök, kajszi, mangó, narancs, gyömbér, füstösség, dohány, némi érleltebbnek ható aromák. Nagyon komplex, lehet hosszan szagolgatni. Telt korty, jelentős édességgel, de még abszolút a jól ihatóság és arányosság keretein belül. Mély, intenzív, komplex aromatika, az illatban ismertetett érett és aszalt sárga gyümölcsökkel, keleties fűszerekkel, dohánnyal, grillázzsal, dióval és sok egyébbel. Elég hosszú lecsengés. A savak nagyon finom tapintatúak, cizelláltak, éppenhogy kellő intenzításúak, érzékeny egyensúlyt tartanak fenn. A háttérben észrevétlenül, de kiválóan asszisztálva emelik ki az ízeket. Komplexitás, egyediség, egység és kifinomultság egy palackban, talán egy kicsivel nagyobb mélység és erő lehetne még benne, de lehet az már az elegancia rovására menne. 7 és 8 pont között, nekem ez volt talán az est kedvence. (92)
 
Dom. de la Bergerie: Quarts de Chaume 2007
A már említett pince csúcs édes bora. A piciny termőhely külön eredetvédelmi egységet képez jelentősége végett. Kvarcos-homokköves-palás-carbonos összetett talajok. 230g/l cukortartalom. A Winedoctor az elképesztően hangzó 19 ponttal honorálta. 30 Euro egy fél literes palack.
Illata kevésbé tűnik komplexnek, de nagyon mélyről jövő. Elsősorban itt is aszalt sárgahúsú gyümölcsöket találunk, kajszi, mangó, narancs, illetve méz, törökméz, gombák.  Hatalmas testű korty, sűrű, tényleg olajos konzisztencia. Valószínűtlen intenzitású, hosszúságú ízekkel bír, a mélységérzet egészen szédítő. A savak minden kétséget kizáróan, kiváló dinamikával töltik ki a kivételes méretű szerkezetet, lüktetnek, pulzálnak, magasságuk még látványosabbá teszi a bor mélységét. Ugyanakkor mindez remek egységben, az alkotók nem lógnak ki sehol. (ugyanakkor tény, hogy egy ekkora méretű bornál nem lehet mintegy észrevétlenül integrált  sem az édesség, sem a savkészlet, 230 gramm cukor mellett nem lehet ugyanazt a jellegű egyensúlyt elvárni) Komplexitásban lehet még feljebb, idővel feltehetőleg még lesz is, de izig-vérig nagy borral állunk szemben. Megnézném komoly aszúk mellett is, ha volna még belőle. 8 pont.(93)
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr83270199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mossberg operator 2011.10.03. 11:19:26

Szep sor, jo iras. Del-afrikai chenin blanc-okat is probaltal mar?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.03. 12:13:55

@londonercsecse: Köszi szépen!
Néhányat igen, könyebb reduktívakat, pl. Simonsig, Raats family, és néhány komolyabbat Rudera, Sadie Sequillo White, Palladius (ez utóbbi kettő emlékeim szerint nem csak chenin-ből vannak)
Lényegében mindegyik jó volt a maga kategóriájában.

töppedt 2011.10.04. 07:41:25

Egyszer már írtál egyről de mi a helyzet Nicolas Joly chenin blancjaival.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.04. 07:59:35

@töppedt: Január környékén volt egy chenin-kóstolónk, ott soron volt egy Nicolas Joly -tétel. Nekem inkább tetszett, a társaságot rendkívül megosztotta. (3 és 6 pont között mozogtak az értékelések, nálam volt az utóbbi) A fajta tagjére klikkelve könnyen megtalálhatod.

Most a kirándulásról elsősorban itthon nem kapható tételeket válogattam, másrészt pedig a Winedoctor tanácsát kikérve tipikus, jellegzetes, klasszikus stílusú borokat adó pincéket igyekeztem választani. Joly pedig nemcsak a hazai szájnak, hanem egy Loire-specialistának is inkább csudabogár kategória.
süti beállítások módosítása