A Borrajongó

Kiváló édes bor Anjou-ból

2011. szeptember 23. 06:00 - drbarta

Speciális családi esemény alkalmából kedves feleségemmel néhány napot eltöltöttünk a Loire vidékén. A kirándulás alapvetően nem bor-túra volt, de nyilvánvalóan némi borozás és bor-beszerzés nem maradhatott ki, ha már egyszer ott voltunk.

Ezen az oldalon a Loire kapcsán eddig inkább Vouvray-ról, illetve az itthon is kapható Huet-borokról volt szó. Külön kíváncsi voltam a számomra eddig kevésbé ismert Anjou-i borokra.

Olvasmányaim alapján elég sokszínű borvidéknek tűnik. Tradicionális eljárással készült pezsgőktől, a komoly Savanniéres-i nagy száraz fehéreken át, a Coteaux du Layon és Aubence különböző stílusú édes borai mellett figyelemre méltó cabernet-ket is találhatunk. Mindezeket általában nagyon kellemes árakon.

A most kóstolt bort Anjou egyik vezető jelentőségű borászatától hoztam. A Chateau Pierre-Bise 60 hektáros birtok. Claude Papin nagy tudású ember, a helyi geológia alapos ismerője. A terroir intenzív megjelenítésében fontos jelentőséget tulajdonít a botritisznek, akár a száraz borok esetén is.

A Quarts de Chaume  a Coteaux du Layon területén belül található, kiemelkedő jelentősége végett külön eredetvédelmi körzetbe tartozik. A borvidék talán legkiemelkedőbb édes borai innen származnak. (a szintén külön apellációt képező Bonnezeaux-val egyetemben). Összetett talajok, pala, kvarcit, carbon, kedvező déli kitettség.

A kis bevezető után következzen a bor:

 

Chateau Pierre-Bise:  Quarts de Chaume 2008
 Igen komplex illat. Aszalt kajszi, mangó, narancs, mellette töppedt szőlő, némi keleties fűszeresség, méz, füst, szalma,  a szippantás végére mentás-borókás díszítés. Nagyon izgalmas kombináció, és idővel egyre szebb és szebb lesz. Szájban közepesnél teltebb, de igen arányos korty fogad. Tiszta és sima felszinű. A jelentős édesség ellenére egyáltalán nem szirupos. Kellő mélységű, komplex ízek, érett és aszalt sárga gyümölcsök, füge, méz, gyömbér, füst, pici sósság. Nem brutális az intenzitás, de kiválóan kitöltik a szerkezetet és jó hosszan kitartanak.  Az esetlegesen geil-nek hangzó aszalt jegyek ellenére a bor igen friss hangulatú.  A savak nagyon szépek, finoman cizelláltak, szépen integráltak, éppen kellő dinamikájúak.  Izgalmas és elegáns tétel, a figyelmet meghálálja, idővel egyre részletgazdagabbnak tűnik. Talán csak egy kicsivel nagyobb erő hiányzik a még magasabb értékeléshez. 7 és 8 pont között.(92)
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr783246880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.09.23. 13:55:11

"A terroir intenzív megjelenítésében fontos jelentőséget tulajdonít a botritisznek, akár a száraz borok esetén is."

Erről tudnál valami bővebbet mondani, ilyenről még nem hallottam sosem...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.23. 14:33:26

@Szomjas Gödény: Olvasd ezt el, a "Papin-philosophy" második és harmadik bekezdésében van erről szó.
www.thewinedoctor.com/tastingsprofile/pierrebise.shtml
süti beállítások módosítása