A Borrajongó

Felemelő furmint-sor

2011. május 16. 19:00 - drbarta

A tokaji furmint olyan téma, amihez újra és újra vissza kell térni. Időszerű volt már idén is tartanunk egy nagyszabású kóstolót.

 Igyekeztünk impozáns sort összerakni. Alapvetően 07-es és 08-as évjáratból válogatva, hogy lehetőleg ne legyenek nagyon nagy érettség-beli különbségek. Ez mellett szerettem volna, hogy legyenek a sorban kicsik is, nagyok is, nagy presztizzsel bíró termelők is, illetve igényes, de még inkább feltörekvő pincék is.
A kóstolás vakon történt, kivételesen a második kör is, tehát a leleplezés csak a végén került sorra.
Előljáróban annyit, hogy a gondos válogatás mellett is meglepett, hogy mennyire erős lett a sor. Nem is azért, mert egy-két kiemelkedő tétel elvitte volna show-t, hanem a nyolc bor együttesen képviselt magas színvonala volt mellbevágó. Találkozhattunk különböző stílusokkal, egyes tételek között sok közös ponttal, a minőségi különbségek viszont nüansznyiak voltak. Felemelő az ilyen kóstoló, ahol lényegében mindegyik bor kiemelkedően jónak mondható.

Íme:

 
Demeter Zoltán: Lapis 2007
drbarta:    Illatában barack, alma, banán, tejszín, később csatlakoznak köves ásványos jegyek. Közepesen telt, arányos korty. Savai élénkek, játékosak, csiszoltak. Ízeiben gyümölcsös, picit citrusosabb világú, mint az illat alapján vártam volna, ehhez csatlakozik szikár köves ásványosság. Első körben is tetszett, de még nem tűnt annyira kiemelkedőnek. Második körre jobban kinyílt, mélyebbnek és összetettebbnek mutatkozott. Az első kör 6 pontja után a második körre csont nélkül hozta a 7-est.(89-90)
pardi norbi:    Közepes aranyszín. Illata közepesen intenzív, kifejezetten gazdag: sült kukorica, sült paradicsom, aszalt kajszi, méz és sok-sok ásvány. Közepesnél teltebb korty, melyben az aromák ugyanolyan gazdagok, mint az illatban, de nem olyan mélyek, mint amire számítanánk (természetesen senki ne gondolja felszínesnek). A savak érettek, de jelenlétük túlzó kissé, az egyensúlyt billentik. Utóíze komplex, hosszú, főként ásványos. Gazdag, remek bor. 7 pont.
 
Balassa István: Nyúlászó 2008
drbarta:    Mélyebb, gazdagabb illat. Érett barack, trópusi gyümölcsök, mangó, paradicsompüré mellett füstösség, pirítós, pörkölt magvak. Szokatlan, de igen komplex. Telt, sima korty. Csiszolt és cizellált, picit lágy savak. Mély aromatika, sok érett, majdnem túlérett barackkal, trópusi gyümölcsökkel. Gazdag, tekintélyes, de kultúrált és gördülékeny. Stabil 7 pont.(90-91)
pardi norbi:   Közepes aranyszín. Illata intenzív, komplex, némileg hasonlít az előző borra: a finom füstösség mellett, sült kukorica, aszalt és friss kajszi, méz, jelentős ásványosság. Kifejezetten nagytestű bor, amelynek aromakészlete alapvetően az ásványosságra épül. Emellett a gyümölcsösség-fűszeresség csak aláfestő szerepet játszik. Gömbölyű, sima, enyhén cseresnek ható cizellált korty, mely szépen betölti a száj szegleteit. Érett, finom savak, hosszú utóíz. Eléri a 8 pontot.
 
AZ Nektár: Vióka 2008
drbarta:    Nagyon szép illat. Élénk gyümölcsök, alma, körte, citrusok, mellett agyagos-gyurmás ásványosság. Hűvös, elegáns, mégis megnyerő és szerethető. Szájban nagyon remek arányok. Finom, szerethető ízek, citrusokkal, almával, körtével, hűvösen-agyagos-gyurmás mineralitással, az illatnak megfelelően. Nem akar nyomasztóan sok lenni, de könnyedsége mellett jócskán van tartalom is. Nagyon szép, cizellált, játékos, ugyanakkor szépen csiszolt savak. Élénk, majdnem vibráló,  élek nélküli miliő. Majdnem áttetszően tiszta, sallangmentesen letisztult világú, ugyanakkor karakteres bor. Nem tekintélyes, de elegáns és minden alkotója a lehető legjobb helyen. Kiváló! Simán 7 pont, számomra a sor egyik legjobbja.(91)
pardi norbi:   Világos citromszín. Közepesen intenzív, makulátlanul tiszta illat friss gyümölcsökkel (kajszi, őszibarack, zöldalma) és finom ásványossággal. Közepes test, finom fehérhúsú gyümölcsökkel szép mineralitással. Savai szépen érettek, és remekül tartják a testet. Közepesen hosszú, finoman gyümölcsös-ásványos lecsengés. 7 pont.
 
Királyudvar: Sec 2008
drbarta:   Másmilyen világú, de legalább olyan szép illat. Sok élénk citrus, pici trópusi színezettel, köves ásványok, leheletnyi champagne-os toastos-élesztősség. Mélysége mellett nagyon tiszta. Szájban élénk és zamatos. Friss, ropogós gyümölcsök, citrusok, körte, barack, ananász, köves ásványok. Vibráló, zizegő savak, csiszolt játékosság. Nagyon letisztult, nagyon elegáns, nagyon egyben van. Erős 7 pont, szintén a sor egyik legjobbja.(91)
pardi norbi:     Világos citromszín. Közepesen intenzív illat friss citrusokkal (grapefruit, lime), finom mineralitással és csipetnyi fűszerességgel. Akár rizling, vagy chenin blanc is lehetne illatból ítélve. Gazdag és kifinomult. Hasonlóan frissnek érződik ízben is, melyben elsősorban az ásványosság érződik, de azért a friss citrusgyümölcsök sem hiányoznak. Elegáns, letisztult bor, érett, dinamikus, megfelelő mennyiségű savval. Hosszú, tiszta lecsengés. Remek. Becsúszik a 8 pontosok táborába.
 
Szepsy: Urbán 2007
drbarta:    Illatában enyhén túlérett őszibarack, alma, körte, nehezen leírható, a többiétől eltérő ásványos karakter. Ismét jelzi, hogy megint nagyszerű borhoz lesz szerencsénk.  Szájban közepesnél teltebb, mély zamatú, komplex bor, trópusi gyümölcsös-barackos-mézes-sajátos ásványos világgal.  Komoly, tekintélyes, koncentrált anyag, mégis az előző borok után kevesebb rafinériát nyújt. Savai „mindössze” korrektek, kevesebb cizelláltsággal, így kiemelkedő nagysága mellett is tompábbnak tűnik. Ez mellett is nagyon remek tétel, 6 pontnál mindenképp több, valahol a 7 pont alsó határán. (89)
pardi norbi:    Közepes citromszín. Közepesen intenzív illat, mindenekelőtt jelentős ásványossággal, friss grapefruit-tal, kevéske fahéjjal és vaníliával. Közepes test, zamatos korttyal, melyben zöldalma, fahéj, grapefruit és elegáns mineralitás mutatkozik. Érett, szép savak, édeskés lecsengés. Nagyon szép bor, de nem éreztem elég komplexnek és szerkezetileg elég cizelláltnak ahhoz, hogy 7 pontnál feljebb menjen.
 
Bott: Csontos 2007
drbarta:    Jaj, de szeretem illat ismét. :) Citrusok, körte, virágok, hűvös menta, némi pörkölt magvak, sós-gyurma. Közepesen telt, de mély korty. Az illatban részletezett gyümölcsös-ásványos zamatok, zsíros-gyurmás konzisztencia, tekintélyesen tömör kortyközép. Élénk, hosszú lefutású, cizellált savak. A végén pici cseresség. Nagyon szép, a személyes listámon dobogós lett. 7 pont. (90-91)
pardi norbi:  Világos citromszín. Közepesen intenzív illat, mentás hűvösséggel, érett körtével és édesfűszerekkel. Kerek, közepesen telt korty körte kompótos, fahéjas, vaníliás és ásványos jegyekkel. Mély ízek, kissé élesnek tűnő, elegendő savval, magabiztos, tömör szerkezettel. Hosszú gyümölcsös-ásványos lecsengés. 7 pont.   
 
Homonna: Határi 2008
drbarta:   Ismét ígéretes illat. Citrusok, narancs, mangó, sós-gyurmás mineralitás. Közepesen telt, arányos méret. Nagy mélységű korty, érett fehérhúsú gyümölcsökkel, karakán gyurmás-agyagos ásványokkal. Sűrű, tömör mag, szépen kibontakozó kortyközép, észrevétlenül dolgozó savak. Igen komoly anyag, talán icipicit darabosabb, mint a sor legszebbjei. 7 pont alja. (89-90)
pardi norbi:   Közepes citromszín. Közepesen intenzív illat, karakteres ásványossággal, friss citrusokkal és fehérhúsú őszibarackkal. Nem kifejezetten sokrétű és intenzív szájban, de tömör, gömbölyű, az egyik legszebb szerkezetű bor az egész sorban. Szépen csiszolt savak, hosszú, gyurmásan ásványos lecsengés. Stabil 7 pont.  
 
Royal Tokaji: Szent Tamás 2008
drbarta:    Mély és gazdag illat, alma, körte, pörkölt magvak, sós-gyurma menta. Szájban közepesen telt. Izmos savak, első körben talán túlságosan is, visszakóstolva már egyáltalán nem tűnnek soknak.  Mélyen induló zamatok, érett alma, körte, mállottabb hangulatú gyurmás ásványosság, intenzitásuk szép lassan csökken. Kiváló bor, jelen pillanatban szép, kerek történet, jellegzetes és jó fogyasztású. Komplexitásban egy kicsit elmarad a sor legszebbjeitől. Erős 6 pont.(88)
pardi norbi:    Közepes citromszín. Kissé populáris, közepesen intenzív illat zöldalmával, tuttifruttival, fehérhúsú gyümölcsökkel, édes hordófűszerekkel. Közepes test, az illatban megismert aromakészlettel. Viszonylag egyszerűbb, kissé laza szerkezet, érett savakkal. Hosszú, hordóból származó fűszeres lecsengés. 6 pont.
 
Én rendkívül pozitív érzésekkel távoztam a kóstolóról. Tudvalevő, hogy a tokaji száraz még pályája kezdetén tart. Mégis olyasmi érzet volt ez a sor, hogy valami révbe ért. Az átlagos színvonalat olyan erősnek éreztem, amely szerintem semelyik borvidéknek nem válna szégyenére. Külön öröm, hogy most már messze nem csak 2-3 csúcstermelőtől remélhetjük ezt a klasszis minőséget.
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr342908994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.16. 19:59:52

Én az idei Furmint Februárt zártam ezzel a következtetéssel, miszerint meglepően magas volt az átlagszínvonal!

Lassan el lehet gondolkozni, hogy össze tudunk-e rakni megerőltetés nélkül egy 8 pontos sort! Mert akkor már valami igazán nemzetközinél tart a magyar bor...

Szegediszomelijé 2011.05.16. 20:41:56

Bizony, örömteli sor volt! Személyes kedvenceim a Demeter, Balassa, Homonna volt, de nehéz ezt így leírni. Mert átgondolva, a Vióka, a Királyudvar sem hátrébbvaló. És a maradék? Hát igen kicsi értékbeli különbségeket tudtam érzékelni. Azt például ki sem lehet jelenteni, hogy a sor leggyengébbje melyik -mert persze itt is van, csak a kijelentés maga méltatlan a minőséghez. És nem csak tartalmuk volt a boroknak, szerkezetben, felépítésben is bizony nagyon szép "munkákkal" ismerkedhettünk.
Hirtelen eszembe jut, 2010-ben a BORIGO TOP 100 -ba 1 -azaz -Egy tokaji (Patrícius Furmint) fért be. Biztos fából van a szám, hogy ezt drasztikusan másképp érzem.

Juventusy 2011.05.17. 01:05:11

@Szegediszomelijé: Ez szerintem a Borigo top 100-at minősíti! Hajrá furmint! :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.17. 08:09:00

@Szomjas Gödény: Hirtelen nem tudom, hogy valaha ittam -e csupa 8 pontos borból álló sort.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.17. 08:10:23

@Szegediszomelijé, @Juventusy: Örülök, hogy egyetértünk. Borigóról nem tudok nyilatkozni, nem olvasom.

shiraz 2011.05.17. 12:13:42

@Szomjas Gödény:
a 8 pontos sor attól is függ ki kóstol :))

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.17. 18:04:46

@shiraz: ez tök komolyan is így van :)
te össze tudnál rakni hasonló erősségűt a sajád ízlésed szerint?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.17. 18:05:24

@drbarta: nem kell csupa 8 pontos bele, elég, ha több van, és nem megyünk 7 alá. többségében. mondjuk.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.18. 12:48:38

@Szomjas Gödény: Ilyet szerintem össze lehet rakni.(Norbi barátunknál a fenti sor is erre példa:)
De ha kiegészíthető a sor 1-2 édessel is, akkor meg röhögve:)
süti beállítások módosítása