A Borrajongó

"Ne csak igya, metsze is meg!"

2011. február 21. 06:47 - drbarta

 Az októberi összejövetel (itt és itt) a Bott-pincénél olyan jól sikerült, hogy nem maradhatott folytatás nélkül.  A koncepció ezúttal is hasonló: eszünk, iszunk (inkább fordított sorrendben:) jól mulatunk, de meg kell ismét ismerünk egy szeletkét a szőlész-borászok kemény hétköznapjaiból.  Ennek érdekében, a címből kitalálhatóan, ezúttal metszeni vittek bennünket.

A múltkori jelenlevők közül Albert Gazda sajnos nem tudott jönni, Peter Klinglerhez viszont csatlakozott két németországi borkedvelő is. A magyar nyelvű borrólírók képviseletében jelen volt Alkonyi László, továbbá  palack kolléga a Művelt Alkoholistáról, illetve jómagam. Az első este Demeter Zoliék is megtiszteltek jelenlétükkel, második nap pedig a Berecz-házaspár csatlokozott az eseményhez.
A nagy kóstolások két tematika köré csoportosultak. Az egyik nyílvánvalóan Juditék borainak bemutatása, nyomonkövetése a frissebb évjáratok felől haladva a régebbiek irányába. Az izgalmak fokozása érdekében meghívták az AZ Nektár Pince és a Tokaj Zöld Birtok képviselőit is,(előbbi első napra, utóbbi második napra) hogy mutassák be boraikat a vendégeknek.
A másik nagy rész egy gigantikus német riesing-kóstolót takar. Peter Klingler egyik vendége, Marc Herold, aki fanatikus riesling-gyűjtő, ugyanis egy hihetetlen impresszív sort hozott magával, erről majd a következő részben.
Most jöjjennek a tokaji borok gyors jegyzetei, nem kóstolási sorrendben. Kivételesen nem adok pontokat, de jelezni fogom a tetszés mértékét. :)

 
Bott-pince
Bott-bor 2010
Az évjáratból ez az egy bor készült. Saját bevallásuk szerint az első tudatosan elkészített boruk. Az évjáratra jellemző éles savak ellensúlyozása végett jó 40-50 g/l-es cukortartalomnál állították meg az erjedést. Afféle német riesling-kabinett-módra. Az illatban körte, alma, citrusok, fehér virágok. Csupa frissesség, bájosság. Szájban is ezt mutatja, közepesen telt, de a kis co2 könnyedebb érzetűvé teszi. Furmintos aromák, rajnais köntösben. Tetszett!
Határi 2009
Szeretem ezt a típusú furmint-illatot, körte, méz mellett semlegesebb, de átható sós-gyurmás ásványosság. Szájban tömör és izmos. A gyurmás érzet amolyan határisan beleeszi magát a szájnyálkahártyába. Mellé jönnek körtés-barackos-citrusos gyümölcsök. A savak komoly támasztékot adnak, szélesek, magasak, hosszúak, de nem nyomják el az aromákat.
Csontos 2009
Még szerethetőbb illat. Élénkebb hangulatú gyümölcsök, körte, citrusok, intenzívebb mézesség, fűszeresebb ásványosság. Szájban szintén tömör, zsíros-gyurmás-krémes konzisztencia. Körtebefőtt, méz, citrusok, ásványok.   Kifejezetten mély és szeretnivaló aromák, csupa kedvesség. Majdnem félédes-érzetű maradékcukor mellett a savak szélesen és hosszan hömpölyögnek. Kerek bor.
Teleki 2009
Átható, mély fűszeres illat,némi túlérett körtével. Szájban tömör, édesen fűszeres ízei mélyen és hosszan a nyálkahártyába ivódnak. Összetettebb ízek, mint a másik két dűlőből származó bornál. Lágy savak, kicsit melegítő alkohol. A kissé billenő egyensúly mellett is igen megragadó a belőle áradó nyugodt komplexitás.
Mindhárom 2009-es Bott-tétel ismét nagyon tetszett. Most nem igazán tudtam volna köztük szintkülönbséget tenni, mindegyik máshogy volt szép.
Bott-bor 2008
Hűvös citrusok-orientált illat. Mellette virágok és ásványok. Szikár, izmos test, savakra épülő struktúra. Semlegesebb citrusos-körtés-sós ízek. Cizellált, hosszú savai sokat simultak az utóbbi időben, úgy hogy a dinamika megmaradt. Nem szokott a kedvencem lenni, most egy egész picit jobban tetszett, mint korábban.
Csontos 2008
Citrusos-virágos-ásványos illat. Tömör szerkezetű, izmos korty. Az előző borhoz hasonló stílusú tétel. Hasonlóképp szikla-szilárd, cizellált lefutású savakkal, de nagyobb mélység-érzete, simább felszínei, jobb egyensúlya kétségtelenül jobban tetsző borrá teszik.
Csontos Öreg-tőkék 2007 (Excellencziás 2007)
Aszalt körtés, rusztikus, köves illat. Szájban igen sűrű és nagyon tömör. Jócskán van benne gyümölcs is, de mégis a rengeteg ásvány , rengeteg erő és jelentékeny cseresség tűnik fel elsőnek. Érdesebb felszínek. Átható mélységű, egyedi bor, de jelenleg még igen messze a harmóniától és az eleganciától.
Exczellencziás 2005
Érett, rusztikus illat. Porosság, palackbuké, mézesség. Szájban közepesen telt, izmos és szikár. Gyurmás, köves, sós mineralitás. Cizellált, precíz, rigid savak viszik a szerkezetet. Érezhető cseresség. Kortalan tétel, bizonyára hosszú potenciállal. Kivívta a tiszteletemet.
Füleky Száraz Szamorodni 1999
Visszafogott illat. Érett bort ígér, mézesség, tejszín, pici petrol. Szájban telt, krémes konzisztencia. Mézes-vaniliapudingos aromák, kedvességet fokozó maradékcukor. Sima felszínű cseresség. Lágy, de teljesen összeszedett vonalú savak. Szépen illeszkedő alkotók, gördülékeny korty. Jobb, mint amire számítottam a címke alapján. Jól fogyasztható, érettsége nem társul öregedettséggel. Tetszett.
 Bott-Rythis 2009
Zárkozott illat. Lassan jön elő édes alma, édes fűszer, méz. Közepesen telt korty, átütő aromamélység nélkül. Sima, csiszolt felszínek. Közepes édességérzetet ellensúlyozzák finom, szép, de kissé túl lágy savai.
 Aszú 2007
Tipikusabb aszú-illat. Sárgabarack, viaszosság, finom gombásság. Elegáns, kifinomult, nagyon kedves. Szájban is ezt kapjuk, mély és nagyon imádnivaló aromagazdagság, végtelenül csiszolt, kerek, éppenhogy kellő dinamikájú savak. Kiemelkedően jó volt.
 Aszú 2008
Kajszi, citruslekvár, finom gombásság. Harsogóbb, izgágább, fésületlenebb karakterű. Hasonlóan telt, de igen izmos korty. Sziporkázó savak, ropogós aromák. Rétegzett, komplex, de zabolátlan még. Kiemelkedően jó volt.
 
AZ Nektár Pince
 
Vióka furmint 2005
Illatán érződik a kor.  A palackbukés jegyek mellett még gyümölcsöket is találunk benne. Szájban finom konzisztencia, szép tercier aromák, érett bor és nem öreg bor-érzet. Savai viszont túlságosan élénkek és dominánsak, a nyugodt tekintélyt szikárrá változtatják.
 Vióka furmint 2008
Félszáraz. 5 hónapot töltött hordóban. Körtés-citrusos gyümölcsök, mellett átható „gyurmás-agyagos” karakter az egyébként nagyon friss és tiszta illatban. Szájban közepesen telt. Ásványossága, speciális agyagos karaktere mélyen szájba ivódik. Friss hatású gyümölcsök, élénk, játékos, vibráló savak. A félszáraznyi maradékcukor gyakorlatilag nem érződik, az esetleges élek lekerekítésében viszont feltehetőleg szerepet játszik. Letisztult világú, elegáns és nagyon szerethető tétel. Másfél éve kóstoltam, nem sokat mozdult azóta, ez mindenképp jó potenciál-jelző. Nagyon tetszett.
Vióka -2 furmint 2008
Kisérletképpen az előbbivel megegyező alapanyag kisebb része 18 hónapot töltött hordóban. Émelyítőbb illat, sok édes hordófűszerrel. Közepesen telt, tömör,izmos korty. Szép savszerkezet, fiatalos zabolátlanság. Jelentős cseresség rontja a fogyasztási élményt.
Kácsárd Kései 2008
Félédes bor. Itt is fellelhető a Viókában is tapasztalt „agyagosság”. Mellette érett fehérhúsú gyümölcsök, pici méz. Szájban közepesen telt, tömör szerkezetű korty. Az érett körtés-almás gyümölcsök mellett kifejezetten ásványos. Markánsság, rigiditás, melyhez nem tud elég kedvességet adni a maradékcukor, mely több, mint kerekítő-tényező, de nem tud „desszert”-hangulatot teremteni. 
Vióka Tokaji Édes-cuvée 2006
Aszú technológiával de kevesebb hordós érleléssel készült édes bor. Illatában töppedt szőlő, aszalt és friss kajszi, és egy spéci, elegáns borókás jegy. (Alkonyi L. megfejtése értelmében). Szájban telt és izmos. Magas, feszes szerkezet, a harmóniához egyelőre talán túlságosan is dinamikus savak. Mély, hosszan szájbanmaradó ropogós sárgabarackos aromák, még hosszabbak, mint a savak. Élénk, intenzív bor. Csiszolatlan gyémánt, tele x-faktorral, izgalmassággal. Kiemelkedően tetszett.
 
Tokaj Zöld Birtok:
 
Furmint 2009
Érett fehérhúsú gyümölcsök az illatban, körte, alma, fehér virágok. Szájban élénkebb, mint az illat alapján gondoltam volna. Közepesen telt, viszonylag izmos korty. Jellegzetes tokaji furmintos aromák, nagy mélységérzet nélkül. A savak élesbe hajlanak a végén.
Hárslevelű 09
Kedvesebb, virágosabb illat. Kevésbé tömör szerkezet, játékosabb, kevésbé karakán, de kevesebb élt is mutató savak. Kedves aromái itt se adnak nagyobb komplexitást, mélységérzetet. Összhatásában arányosabb és fogysztásra-ösztökélőbb. Korrekt tételek, ígéretes kezdet.
Édes cuvée 09
 Zárkózott illata egyáltalán nem tűnik úgy, hogy édes bort takarna. Szájban viszont kifejezetten zamatos, friss gyümölcsök, illatos szőlő. Könnyed hatású test, végtelenül egyszerű, diffúz savérzetű szerkezet.  Fogyasztásra ösztökélése kétségtelen.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr592676123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.21. 10:03:14

De jo dolgod van... a nemeteknek hogyan tetszettek a borok? Kivancsi lennek...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.21. 13:07:37

@akov: Én főleg a "riesling-őrült" Marc-cal beszélgettem. A szárazak közül érdekes módon a csontszáraz, kemény, cseresebb borok tetszettek neki. (Excelenciások, Vióka 2) A két Bott-aszú szintén elvarázsolta. (ha jól láttam 94/100-ast írt fel a jegyzetébe melléjük)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.21. 13:11:56

Ja, ok meg ugy latszik nem unjak a cseres stilust. :)
süti beállítások módosítása