A Borrajongó

Frissen kijött SAP-borok -Másodszor

2011. február 16. 06:00 - drbarta

Bár Pardi Norbi már nemrégiben írt a Somlói Apátsági Pince újabb borairól, de mostanában én is magamhoz vettem néhányat.

Remélem az újabb jegyzetekkel lehet kissé "tágítani" a borokról eddig kialakult képet. Azért, hogy annyira ne legyen unalmas, szerepelni fog olyan tétel is a sorban, melyről eddig még nem született írás.

 
Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2009
Túlérett sárgabarackos-teás-mézes-fülledten sós illat. Van benne egyszerre kedvesség és markánsság is. Karakterében gyakorlatilag megegyezik a korábbi évjáratokkal, de nem annyira átható. Szájban közepesnél teltebb, de mindenképp kisebb súly-érzetű bor, mint a korábbi évjáratokban. A korty nagy részét tekintve jó egyensúlyú bor, maradékcukor-extrakt-alkohollal a savak könnyedén felveszik a versenyt, olyannyira, hogy a lecsengésben már fiatalos lendületük túlsúlyba is kerül. Ez mellett kifejezetten jóféle savak ezek, finomak, játékosságot sem nélkülöznek, érettek, de kellően feszesek és magasak is. A díszítőízek az illatban megismert karakterűek, érett sárgabarack, fülledt sósság, mézesség, pici tea. Nem adnak nagy mélységet, nem is ivódnak bele hosszan a nyálkahártyába, nem is kiemelkedően komplexek, de határozottan kellemesek, nélkülöznek bárminemű szokatlanságot is, igazán harapnivalóvá teszik a félédes, jósavú kortyot. Textúrát tekintve símább felszíneket találunk, mint korábban, nem rontja a fogyasztási élményt érdesség, cseresség.  Arányosság, letisztultság, tapintat tekintetében mindenképp előrelépés történt, úgy, hogy a bor egyedisége, felismerhetősége nem sérült. Erős 6 pont.
Somlói Apátsági Pince: Olaszrizling 2009
Mély és meleg karakterű illat. Érett kajszi, mangó, méz, sütőtök. Hasonlít a pincétől megszokottakhoz, de mégis kicsit más. Szájban telt, mély és zamatos. Túlérett gyümölcsök,mézesség, kissé főtt és leheletnyit odaégett hangulat. Fülledtség, ázottság ezúttal nem meghatározó. Lágyság felé hajló, széles és kerek savak, pici, nem zavaró cseresség. A felszín ennek ellenére alapvetően sima. Nem különösebben komplex, de finom, szinte harapható konzisztenciájú bor, közepesen hosszú lecsengéssel. A végén az alkohol határozottan melegít, de még nem zavaró mértékben. Erős 6 pont.
Somlói Apátsági Pince: Furmint 2008
Mély és a pince boraira jellemző illatvilág, de elegánsabb kivitelben. Finom gombásság, szárazra aszalódott sárgabarack, sósság, mézesség. Nincs főtt hangulat, nincs fülledtség, és szerintem ez igen jól áll neki. Szájban közepesen, vagy attól teltebb, de nem súlya, hanem izmossága tűnik fel. Kifejezetten magas szerkezet, összeszedett vonalú, cizelláltnak mondható savak. Nem kiemelkedően mély, de kellően zamatos a bor ahhoz, hogy a tétel az igen szilárd savvilág mellett se váljon szikárrá. Közepesen hosszú utóízek, gyakorlatilag alárendelt szerepű 14-es alkohol, olyannyira, hogy az említett savak kicsit élessé is teszik a lecsengést. A trió számomra nem a leginkább fogyasztásra ösztökélő tagja, de őróla tudom leginkább elképzelni, hogy legmagasabbra érne, ha kapna egy kis időt palackban. Erős 6 pont szintén. Valamint nem szeretek hozzá nem értő jóslatokba bocsátkozni, de könnyen el tudom képzelni, hogy hosszútávon ez a fajta lehet majd a szortiment "zászlóshajója".
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr992662100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2011.02.16. 08:38:46

Nálam is pont egy SAP bor van kinyitva, a 2008-as furmint. Idei első szép borom, bár még csak félig érzem az illatait. (Mindenesetre nekem önkéntelenül is Kaló Imre ugrott be első szippantásra, csak ez a bor azért valamivel elegánsabb stílust képvisel. Tán nem kevesebbet ázott héjon? :)) Az első napon én is elég "határozottnak" éreztem a savait, tegnap meg nem értem odáig, hogy újra megkóstolhassam, így a mai lesz az "ítéletnap". 6 pont mindenképpen jár neki, az idő múltával menetelhet még feljebb is. Röviden szólva: egy véleményen vagyok veled. :)

Octopus 2011.02.16. 12:40:39

Egy kérdésem lenne, minerálisak a savak vagy sem? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.16. 13:17:08

@Octopus: A furmint savvilága "minerális" jellegű volt. Kíváncsi lennék a pH-kra...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.16. 15:18:07

@felvetés: Egyébként van igazság a hasonlatodban, némely Kaló-fehérbornál éreztem rokon illatokat. Az egyetértésnek meg örülök. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.17. 06:00:32

Penge kritika, köszönet érte. Kár, hogy a hársot kihagytad a sorból :)

A furmintot valóban a legtöbbre hivatott fajta nálunk. Furmint van a legjobb területekre ültetve, bakműveléssel és a legalacsonyabb terheléssel.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.17. 22:00:57

@BZoltan: Szia! Örülök, ha tetszett az írás! A borokhoz gratulálok! Március elején lesz nagyobb 09-es hárs-kóstolónk, oda terveztem egyet beilleszteni a tiétekből is. Szóval, néhány hét és meglesz a hiánypótlás :)
süti beállítások módosítása