A Borrajongó

Felcsigázás- Nagy Német Riesling-kóstoló

2011. február 03. 08:00 - drbarta

                                                                 

Nem valószínű, hogy rendszeresebb olvasóink számára annyira meglepő, vagy felcsigázó értékű lenne, hogy német rieslingeket fogunk fogyasztani. :)Mindenesetre a jónéhány ráhangolodó, illetve "szeminárium" jellegű kóstoló után elérkezettnek láttuk az időt, pláne a múltkori, szerintem bombaerős wachaui sor után, hogy egy ahhoz hasonló kvalitású, ütős kóstolót sikerüljön összehozni, ezúttal a németektől.

Ismét nyolc borból fog állni a sor. Ha nem is olyan precízen párban, mint múltkor, de igyekeztem valamiféle rendszer szerint összeállítani a borokat, nem összeszedni 8 magányos farkast. :)

 A képen a Mosel egyik központja, Bernkastel látható, felette tornyosul a hírhedt Doctor -dűlő. Forrás: www.winepage.de  A képen látható területről nem fogunk kóstolni, de tetszett a külalakja. :) Mindenestre a posztot igyekezetem telerakni azon dűlők képeivel is, ahonnan fogunk kóstolni.

 

  
 
I. Először egy páros következik Rheinhessenből. Tulajdonképpen szomszédos termelők, hasonlóan elismert reputációval. A most kóstolandó borok kb. 16 euro-ba kerülnek, szintben a birtok borok és a dűlős válogatások között helyezkednek el. A termés a Grosses Gewachs borokat is adó elsőrangú dűlőkből származik, de főleg a fiatalabb tőkék adják az alapanyagot.
   
-Weingut Wittmann: Westhofener Riesling trocken 2009
Az írások szerint a család már 17.szd. óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Most a legújabb generáció, Philip kezében a 25 hektáros birtok irányítása. Rheinhessen, Westhofen környéki dűlők. Ennek kb felén riesling a másik felén vegyesen pinot gris, pinot blanc, pinot noir, chardonnay és silvaner terem. 1990 óta organikusak, 2004-ben pedig átálltak a bio-dinamikára is. Alacsony hozamok, kézi szüret. A must java nagy fahordókban, kisebbik hányada acéltartályban erjed. A birtok rheinhessen egyik vezető borászata, a különböző források 4 illetve 5 *-os birtokként említik.
A képen a Westhofener Kirchspiel (Erste Lage) dűlő, mely egyik származási helye ennek a bornak is, (meg a következőnek is). Forrás: www.weingutwittmann.de
A borról értékelést még nem találtam, így a korábbi 2 évjárat pontszámainak átlagai:
Wein Plus:  87.5 pont
riesling.de:  86.5 pont
Cellartracker: 89.5 pont /7 vélemény/
 
-Weingut Keller: Riesling von der Fels trocken 2009
Rheinhessen másik vezető birtoka.  Minden forrás a világklasszis 5*-os besorolású borászatok között emlegeti. A család 18.század óta foglalkozik itt borkészítéssel. Most Klaus-Peter kezében a 12.5 hektáros birtok irányítása. A területek kb. felén riesling a másik felén vegyesen pinot blanc, pinot gris, pinot noir, silvaner, huxelrebe fajták. Szigorúan betartott, legmagasabb minőségre törekvő munkálatok a szőlőben és a pincében egyaránt.
A képen a birtok egyik legértékesebb dűlője a Dalsheimer Hubacker (Erste Lage) látható. Forrás: Wikipedia
A most sorrakerülő borról értékelések:
riesling.de:  88 pont
Cellartracker: 89.7 pont /20 vélemény/
/a 2008-asról volt már szó itt és itt, vegyes eredményekkel/
 
 
 
II. Második blokkban pedig következik három komolyabb száraz tétel Moselből. Ezek mindegyike Erste Lage besorolású területek válogatása, így árban feljebb léptünk, 20 és 30 Euro közötti kategóriát képviselnek. Cél volt továbbá, hogy amellett, hogy egytől egyik magas minőségre törekvő termelőktől származzanak, legyen a trióban klasszikusabb és újszerűbb „kézművesebb” stílusú riesling egyaránt.
 
-Clemens Busch: Pündericher Marienburg Rothenpfad Riesling Grosses Gewachs 2009
1984 óta foglalkozik Clemens Busch borkészítéssel. 10 hektáros birtok, a Mittelmosel észak-keleti részén. Pünderich menti Marienburg dűlő különböző parcelláiban tevékenykedik, ezeket  külön is palackozza. Az ökológiai gazdálkodás úttőrői közé tartozik, a kezdeti organikus szemlélet után 4 éve a bio-dinamikára is átállt. Egészfürtös feldolgozás, kíméletes préselés. Részben acéltartályban, részben fahordókban spontán erjednek a borok .
A képen a Marienburg-dűlő. Forrás: www.rockssandfruit.blogspot.com
A Marienburg dűlő 50-70 fokos lejtői igen összetett és változatos alapkőzeten találhatóak. A most következő tétel egy igen meredek, vörös palás parcelláról származik. Különlegesek fűszerességük az ismertetőjelük az itt termett boroknak.
Értékelései:
Wein Plus: 92 pont
Mosel Fine Wines: 92 pont
Falstaff: 93 pont

 

 

-Heymann-Löwenstein: Hatzenporter Stolzenberg Riesling Erste Lage 2009
Németország egyik legelismertebb termelője a  Cornelia Heymann és Reinhard Löwenstein nevét viselő pincészet. A borászati munkákat kézbentartó Reinhard Löwensteint a „lázadó moseliként” emlegetik szakmai berkekben. 14 hektáros birtok észak-kelet felől a Mosel utolsó tagjának számító Terrasenmosel merdek, teraszosított dűlőiben. Legfontosabb célja a terroirok minél hívebb bemutatása. Nemcsak dűlőszelektelt válogatásai vannak, hanem egy dűlőn belüli különböző palaformációkról származó leginkább karakteres tételek is külön palackozásra kerülnek. Ökológiai gazdalkodás, spontán erjesztés úttőrői. A borok nagy fahordókban és acéltartályban nagyon lassan erjednek, egyes borai akár több, mint egy évig vannak élesztőn tartva.
A képen terrassenmoseli ültetvények, Winningen környékén. Forrás: www.weinkaiser.de
A most kóstolandó tétel nem a pincészet központjául szolgáló Winningen, hanem attól dél-nyugatra található Hatzenport-ból származik. A Stolzenberg-dűlő 20 és 80 fok közötti meredekségű, talaja homokos-sötétbarna pala. Az innen származó borok nagy testűek, egyedien és mélyen ásványosak.
Értékelések:
Wein Plus: 93 pont
Gault Millau: 91 pont
Mosel Fine Wines: 91 pont
Wine Advocate: 89 pont
Int. Wine Cellar: 91+ pont
 
                                                                         -Weinhof Herrenberg: Loch Riesling Ockfener Bockstein 2009
Manfred és Claudia Loch 1992-ben alapították birtokukat. Bár nem rendelkeztek több generácoóra visszanyúló tapasztalatokkal, mégis kezdetektől fogva azt tűzték ki célul, hogy még jobb borokat készítsenek, mint az elismert nagy nevű birtokok. 3 hektárnyi birtok a Saar-vidéken Ockfen és Schöden környékén.. Organikus gazdálkodás (ECOVIN-tagok) .Az  alacsony, 30hl/ha környéki hozamokkal és az úgynevezett „függöleges műveléssel” igyekeznek a lehető legjobb levél/gyümölcs arányt felállítani, a legjobb minőségű gyümölcsök érdekében. E műveléshez szükséges bonyolultabb metszést teljesen maguk végzik mindig, kisegítő munkások nélkül.  A borok természetes flórával acéltartályokban erjednek.
A most kóstolandó bor a legjobb besorolású dűlőjükből, az Ockfener Bockstein-ből származik. Speciális összetételű talaj, szürkepala, kvarcit, homokkő, agyag, sárgás termőföld. 35-60 fok közt váltakozó meredekség. A szél ellen a gerincen húzódó erdő véd.
A képen Ockfen városka, a fölötte tornyosuló Bockstein dűlővel. Forrás: www.die-mosel.de
 A borról csak a www.riesling.blogg.de oldalon találtam értékelést : 93 pont
Ugyanennek a 08-as változata Albert Gazdánál, a nyári riesling-merítésükben erős 8 pontra volt jó.
 
III.  Harmadik nagyobb részében a kóstolónak szintén jön egy trió. Ezúttal spatlese besorolású édesborok következnek szintén Erste Lage dűlős borok. Mindhárom tétel gyakorlatilag világhírű termelőtől származik, indulunk a fiatalabb évjárattól és haladunk az idősebb felé. Ezek a borok 20 és 32 Euro euro közti tartományba kerülnek.
-Fritz Haag: Brauneberger Juffer Sonenuhr Riesling Spatlese 2009
A mosel egyik vezető birtoka, minden forrás a legelőkelőbb 5*-os besorolású borászatok között tartja számon. Wilhelm Haag vette át a birtokot 1957-ben, ausztriai szakmai gyakorlatot követően. Több éven keresztül elnöke volt a VDP-nek, ma tiszteletbeli örökös elnöke. 2005-től a fiatalabb fia, Oliver Haag, szakképzett önológus kezébe került az irányítás, németországi (a Dönnhoff-birtokon) és dél-afrikai gyakorlati tapasztalatokat követően. (az idősebbik Haag-fiú, Thomas, pedig 1993-tól a szomszédos Schloss Lieser birtokot irányítja, mely mára közel hasonló presztizst vívott ki magának, mint az eredeti Haag-birtok)
12.5 hektárnyi birtok, a legértékesebb terület a Juffer Sonnenuhr, ahonnan jelen bor is származik. Kék és szürkepala. 100 évvel ezelőtti írások az egész Mosel legjobb területeként említik. 80 éves tőkék. Kézi szüret, 4 alkalommal mennek végig a szedők. A borok izmosak, feszesek, nagyon kifejező gyümölcsösséggel, mindezt kristálytiszta, majdnem vízszerűen áttetsző köntösben.
A képen a Juffer Sonnenuhr-dűlő.Forrás: www.wineloverspage.com
A most kóstolandó borról csak a Cellartrackeren találtam értékelést: 92 pont /4 vélemény/
p.s. Wine Advocate: 91 pont
      Int. wine Cellar: 90 pont
Kiegészítésként a megelőző 2 évjárat pontszámainak átlaga:
Wine Advocate: 95 pont
International Wine Cellar: 94.5 pont
Cellartracker: 90.2 pont /38 vélemény/
 
-Hermann Dönnhoff: Niederhauser Hermannshöhle Riesling Spatlese 2007
Erről a birtokról már volt szó néhányszor. A 18. századra nyúl vissza a családi birtok története. A dinasztia jelenlegi tagja Helmet Dönnhoff ideje alatt az eredetileg 12 hektáros terület 20 hektárra duzzadt. Az említett Helmut Dönnhoff már életében legendává vált. A terroirok kutatása és azok minél letisztultabb megjelenítése a borokban a célja. A szőlészetben nem titkolja a tőkékhez fűződő , mintegy bensőséges kapcsolatát.  Az egyes tőkék igényeit "személyreszabva", maximálisan figyelembeveszi. A pincében már csak a tisztaság és a precizitás a kulcs. Minden létező forrás Németország legjobb  5*-os birtokai között emlegeti.
A most kóstolásra kerülő tétel a pince legnagyobb presztizsű dűlőjéből, a Hermannshöhléből származik. Tökéletes, déli tájolás, összetett talaj, szürkepala-törmelék, vulkanikus kőzetek, porfír,melafír. Aromagazdagsága mellett tömör, egyedi ásványosságú borok születnek itt.
A képen a hírhedt Hermannshöhle-dűlő. Forrás: www.enodelirio.it
A bor az alábbi értékelésekkel rendelkezik:
Wine Advocate 96 pont
Wine Spectator: 94 pont
 International Wine Cellar  93+ pont
Wein Plus: 93 pont  
Cellartracker: 94.1 pont /32 vélemény/
The Wine Doctor: 18.5-19/20
 
-Joh.Jos. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Spatlese 2003
A Prüm család már 17. század óta jelen van a Mosel vidéken. Johann Josef Prüm birtoka viszont „csak” 1911-től létezik, amikoris a családi birtokot az örökösök között felosztották. (az eredeti „mag” S.A. Prüm néven ma is létezik) A J.J. Prüm birtok immár a harmadik generáció, Dr. Manfred kezében van, egyre nagyobb szerephez juttatva lányát, Katharinat.  Az elmúlt évtizedekben stabilan a Mittelmosel első számú birtokának tekinthető.  Boraik kristálytiszták, arisztokratikusak, egyedi karakterrel. Fiatalon zárkózottak, a hosszan elnyúló erjedés végett gyakran furcsa illatúak, viszont a legalsóbb szintű kabinettek is már rendkívül hosszú életűek.
A most kóstolandó bor a birtok első számú dűlőjéből, a Wehlener Sonnenuhr-ból származik. Tiszta kék pala alkotja alapkőzetét. A dűlőről kifejezetten szofisztikált, elegáns, kifinomult borok várhatóak.
A képen is az említett Wehlener Sonnenuhr látható. Forrás: www.winepage.de
Értékelések:
Wine Spectator: 92 pont
Cellartracker: 90.5 pont /40 vélemény/
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr62631799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása