A Borrajongó

2HA szőlőbirtok és pincészet: Cabernet franc 2008.

2010. szeptember 02. 10:27 - pardi norbi

 

A meglehetősen kis palackszámban (450) készült bor kóstolásáért kedves borbarátomnak és számos boros blog lelkes hozzászólójának, akov mesternek tartozom köszönettel. A pincészetről annak igényes honlapján lehet bővebb információhoz jutni. Futólag már hallottam róluk korábban, de még semmit nem kóstoltam tőlük. A bor a Szent György-hegyen termett szőlő gyümölcséből készült, újfahordós érlelést kapott, derítetlen, szűretlen. Összetételét tekintve 85% cabernet franc, valamint kevéske petit verdot és sangiovese grosso van még benne. Közepes rubin színű. Illatát még erőteljesen áthatják az újfahordós aromák, úgymint füstölt sonka, hordófűszerek, étcsokoládé, ezen felül némi feketebogyós gyümölcsösséget és egy általam mineralitásnak azonosított érdekes jegyet éreztem benne. Rögtön a Villa Tolnay pince csobánci 2004-es cabernet sauvignon-ja ugrott be, nagyon hasonló volt ehhez a borhoz. A korty valamivel gyümölcsösebb és ásványosabb, de az illatban már azonosított hordós jegyek itt is előtérben vannak. Savai érettek, de nagyon határozottak és az egyébként abszolút tartalmas bort magasra emelik. Jelentős mennyiségű érett tannin segít megerősíteni a bor gerinces szerkezetét. Utóíze kifejezetten hosszú. Nagyon fiatal bor, mely meglátásom szerint sokat fog még fejlődni, érdemes elfektetni belőle egy-két butéliával. Jelenlegi élvezeti értéke alapján 5 és 6 pont közé teszem.
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr792266233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tunderninja 2010.09.02. 16:35:34

Én arra lennék kíváncsi,hogy ez a tétel,a maga különcségével,egyediségével,fűszerezettségével amit az olasz fajta ad hozzá,ez 5 és a 6pont között helyezkedik el.Akkor a Sessionak 8pontnak kéne lennie,talán nem?

Abszolút egyetértek abban,hogy fiatal,viszont savtartalmát tekintve ami nem karcos hatást ad,viszont eltarthatóságot eredményez.Szerintem egy ilyen köves talajon termelt és talán azt a szterotípiát adó dolgot is egyben,hogy azon a részen nem lehet igazán különleges vörösbort termelni,ez igen erősen dolgozik eme fal ledöntésében.
A savtartalma igencsak 2-3grammal több az átlagnál és nem igazán arcbamászó kóstoláskor,akkor szerintem ez lehet elegancia, mert azért minden más okéban van a tételnél egy ilyen adottságokkal rendelkező termőhelyről,mint a Szent-György hegy.

Szerintem a bornál minden a helyén van,talán a test ami egy kicsit billenti az egyensúlyt.

Igazából csak kíváncsi vagyok arra,hogy ez miért 5 és 6pont között van.Béke és Becsület.;)

Üdvözlettel:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.02. 18:27:10

Norbi, kösz.

Az én leírásom (asszem tunderninjanak már átküldtem :):

Közép rubin szín, kis gránát elhajlással, tiszta. Intenzív illat, tiszta, füstölt sonkával, sok édesfűszerrel, bőrrel, érett pirosbogyós gyümölcsökkel, húsosság, némi feketebogyós, meggy, kicsi lekvár, fahéj, szegfűszeg, vegetálisság, vanilia, talán bazalt-karakter (ld. Villa Tolnay vörösök), nagyon összetett illat, egyelőre sok fával. K. test, k. tannin, k+ sav, csokis/kávés, rendkívül fűszeres, szép struktúrával/lecsengéssel, chalky tannin, hui, ugyanakkor szétálló aromák.

Értékelés: nagyon komplex illat. Ízben kevesebb összetettség, nagyon rajta van – még – a fa, kicsit szétállanak a dolgok, de ez javulhat még, fiatal tétel. Érdekes bor, kissé talán túlárazott jelenlegi formájában.

Én is 6p körül gondolnám. Nekem a fa a bajom vele, fiatal tételnél ezen a savon nem lepődök meg.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.03. 11:46:31

@tunderninja: Köszönöm a hozzászólást.

Ez a bor nekem kifejezetten kedvemre való és maximálisan nagyra értékelem egyediségét, különlegességét, azt meg pláne, hogy valaki a Szent György-hegyen ilyen szép vöröset készít. Az említett bor azért kapott 5-6 pont között, mert véleményem szerint jelenleg ennyit kaphat az általunk használt pontozási skála alapján. Viszont úgy gondolom szép jövő előtt áll és jelentősen javulhat még. Jelenleg számomra egyértelműen fa-és savhangsúlyos. Mind a savak, mind a fás aromák nagyon szépek, egy picit tompulva a bort csodálatossá tehetik.

Ezen a blogon igyekszünk mindig a bort jelenlegi állapotában értékelni, ez így korrekt szerintem, a provizórikus kijelentések vagy bejönnek, vagy nem. Akov elvileg még szerezni fog ebből a borból és ha megtisztel azzal, hogy mondjuk 2 év múlva az én társaságomban fogyasztja el, szívesen beszámolok az akkori tapasztalataimról. Bizonyára részben a termőhely hasonlósága miatt a Villa Tolnay vörösek hasonló stílust képviselnek. Azokkal az a tapasztalatom, hogy szépen érnek, a jelenleg birtokomban levő 2004-es és 05-ös palackok is kifogástalanok. Ezért merem azt jósolni, hogy ez a cabernet, ezzel a beltartalommal felfelé fog haladni még egy ideig.

A 2006-os Sessio egy érett, komoly bor. 7 pontot adnék rá, egyszerűen mert helyén vannak a komponensek benne. Ha objektív igyekszem maradni ezt kellene tennem. Más kérdés, hogy nem tartom annyira egyedinek a Sessiot, mint ezt a cabernet-t.

tunderninja 2010.09.03. 14:06:07

Értem.
Nekem ami ebben még nagyon szimpatikus,és merem állítani a köves talajnak köszönhetően ami ott van,olyan savakat produkál,hogy eltarthatóvá teszi és nem lesz csalódás sok év múlva kinyitni egy ilyet.

Készen van a Sangiovese Grosso is,;)
Csak szólok,hátha látja Akov birissza is ezt,és természetesen ti.
Nem fog sokáig jelen lenni,ő se ahogy a Cabernet se.
Sajnos.
Tisztelet és Becsület.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.03. 16:26:21

@tunderninja: jaja, ok, kösz, megyek be érte next week.
süti beállítások módosítása