A Borrajongó

Praxisom legjobb ár-érték arányú hatpontos vörösbora

2010. augusztus 23. 15:42 - pardi norbi

   Régóta készülök írni egy olyan borász borairól, akit méltatlanul, de mégis érthetően viszonylag kevesen ismernek hazánkban borissza berkekben. Méltatlanul, mert az általam ismert alföldi vörösborok közül messze a legjobbakat készíti, ugyanakkor érthetően, mert borainak születési helye, Tiszakürt, valljuk be, nem egy frekventált helye hazánknak. Ráadásul (tudtommal) semmiféle marketingtevékenység nem próbálja felhívni a figyelmet a kis tiszazugi pincére. Tálas László tiszakürti borász pincéjéről van szó, ahol 5 hektár szőlőtőkéinek termése kerül feldolgozásra, mindenféle különösebben modern felszerelés nélkül. Zömmel vörösborok készülnek itt, a kunsági borvidéken kimagaslóan jó minőségben. Én a 2006-os évtől kezdődően ismerem a borokat, a cabernet sauvignon és a kékfrankos is minden évben stabilan hozza az 5 pontos szintet, a 2009-es esztendő azonban még szebb borokat eredményezett. Bejegyzésem tárgya Tálas László 2009-es évjáratú tiszakürti kékfrankos bora, amely egyelőre nagy ászokhordóban érik még egy ideig. Sötét lila színű. Illata virágos (ibolya) és áradóan gyümölcsös (meggy, vörös áfonya), majdnem kiugrik a pohárból. Hasonlóan intenzív gyümölcsbomba ízében is, elsősorban sok-sok érett meggy érezhető és emellett előtűnnek a kékfrankos fűszerei is. Közepes testű bor, közepes mennyiségű érett tanninnal és megfelelő savtartalommal. Minden a helyén, semmi ficánkolás, ugyanakkor megfelelő tartás. Senki ne várjon eszmei cizelláltságot, de egy nagyon szerethető, kiválóan fogyasztható, tökéletes egyensúlyban levő, a magyar átlagvörösök szintjét simán hozó borral mindenképp gazdagszunk, ha rápróbálunk erre a nedűre. Bármelyik középkategóriás villányi, vagy szekszárdi vörös mellé oda merném tenni. Jelenleg elcsípi a 6 pontot, ennél jobb szerintem nem is lesz, az idő ellene dolgozik. Az ára feltehetően ugyanannyi lesz, mint a jelenleg kapható 2008-as testvéréé (az 5 pontos), 400 (azaz négyszáz) magyar forint literenként, vagy palackos kivitelben 800 HUF/palack. Viszonylag régóta olvasok borral kapcsolatos fórumokat és sokszor érkeztek olyan hozzászólások, hogy olcsó, de jó száraz magyar vörösbor kerestetik. Nos, én találtam egyet az erre szomjazóknak.   

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr252241465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.08.23. 17:46:10

Tényleg hiánypótló az ilyen bor.

A 2009-est mikor tervezi letölteni a mester?

Egy igazán jó barátom a lagzijába keres tisztes vöröst ivóbornak. Lehet, érdemes lenne kipróbálni ezt a kékfrankost.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.24. 11:56:34

@BZoltan: Szia Zoli! Nem tudom pontosan mikor kerül forgalomba, de addig is ajánlanám a jelenleg kapható 2008-as KF-t és CS-t. Egy kicsit elmaradnak ugyan a 2009-esektől, de bőven átlagon felüli vörösek így is, nevetséges áron.

fiatalborivo 2010.08.24. 13:58:36

Szerintem azért írtad hogy az idő ellene dolgozik, mert az ászok hordóból csak akkor kerül ki a bor, ha valaki elvisz 20-50-100 litert, vagy tudja hogy x idő alatt elvisznek 500 palackot akkor lepalackozza. Ezért dolgozik az idő a bor ellen nem? Ha nincs neki technológiája(jó palackozó, nagy saválló) nincs marketingje akkor mégis hogyan ad el 5 hektárról bort? Mindezt ugye 1-2 év alatt egy évjáratot tekintve mert utána már lefelé tart az életgörbélye a frissen jó ivóboroknak.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.24. 14:20:22

@fiatalborivo: Szia! Azért írtam, hogy az idő ellene dolgozik, mert a friss borai kirobbanóan gyümölcsösek és nekem így jobban ízlenek, mint érleltebb állapotukban. Palackban levő 2006-os borait kóstoltam mostanában és semmi probléma nem volt velük. A gyümölcsösség kevésbé volt kifejezett, de semmi szerkezeti billenést nem tapasztaltam. Az érleltebb borokat kedvelők elképzelhető, hogy így szívesebben fogyasztanák. Én frissen jobban szeretem. Jelenleg a 2008-asokat iszogatjuk otthon.

A borai nagy részét tudtommal Jász-Nagykun-Szolnok megyében vásárolják meg éttermek és magánemberek. A "marketing" annyi, hogy akinek tetszenek a borai, az továbbadja az infót más borivóknak. Tudtommal eddig komoly eladási problémák nem voltak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.08.24. 14:54:29

@pardi norbi: Nekem nagyon szimpatikus az ilyen "marketing". Illeszkedik ahhoz az elvhez, hogy minden agrártermék elsődleges piaca a termőhely régiója legyen.

Falatka 2010.08.24. 19:12:43

Még nem tapasztaltam más blogokon,hogy a kommentelők közé beszólt volna a bortulajdonos, pedig szükséges lenne bizonyára. Üdvözöllek Benneteket, nem mondom, hogy ismeretlenül, mert ha naponta nem is, de rendszeresen olvaslak Benneteket.
Az előző hozzászólások több olyan kérdést vetettek fel már, amivel nekem naponta szembesülnöm kell. Az biztos, hogy ahol én termelek, nem egy ismert bortermőhelye kis országunknak, de azt is hozzá kell tenni, hogy jelenleg. A tradíció nem egyetlen, de talán a legkitartóbb eleme vagyok ezen a tájon. Nem ismert, hogy Kürtön legalább ezer éve termelnek szőlőt és készítenek bort. A családom 1685-től ezen munkálkodik, és ezt tradíciót kezdtem rövid 40 év kényszerű szünet után újjá építeni. Az elkötelezettséget a múltból hoztam, melynek az az alapja, hogy a MINŐSÉG MINDENEK ELŐTT, aztán jöhet minden más üzleti megfontolás. A borminősége nem lehet kompromisszum tárgya, csak az évjárat szabhat határt.
A marketing munkám milyensége sokakban megütközést kelthet, de jelenleg ez a legbiztosabb támpontot adó mődszer. Nem szeretek álomfelhőket kergetni és nagyon is jól ismerem a borpiac szereplőit, jelenlegi rendszerét ahhoz, hogy csak a józanság legyen a mércém és nem az önbecsapás. Lehetséges, hogy az eszközeim hagyományosnak mondhatók, de mind az enyémek, egy bank hitelét sem viselik és nem is fogják, míg kétszárú nadrágot hordok. Paramétereikben viszont nem térnek el a csilli-villi technikáktól. Ismerem ezeket is jól és az buktatóikat is. A fejlesztések nem léphetik túl a lehetőségek korlátait.
Hogy miért kell Norbinak 2008-as évjáratot innia? Hát, elmondanám, hogy azért, mert az a fixa ideám, hogy a vörösboroknak egy évet ászokhordóban kell etölteni, mégpedig nagyban. És ezt Norbinak is kötelező. KIcsit elszoktam húzni a mézesmadzagot előtte. Ezek az én boraim laborértékeik alapján azért nem sorolhatók a könnyű borok kategóriájába sem a Kf, sem a Cs egy évjáratban sem volt 32 alatt, a jobb évjáratokban 36-38g/l, de alkoholban is 12,5 és 13,5 között mozognak. Más kérdés, hogy ennek megítélése csak kóstolással elég nehezen megy. Az összbenyomás viszont sokkal elfogadhatóbb ebben a ti kóstolási rendszeretekben.

Azért jöttem fel ide, hogy ha akartok,akkor ne a találgatás mezején kommenteljetek, hanem kérdezzetek ki. Szivesen vezem kérdéseiteket.

frankia 2010.08.25. 07:03:09

@Falatka: Csak egy kérdés: hol lehet beszerezni a borokat? Gondolom, a pincénél, de sajnos nem tudom, az hol is van... Előre is köszönöm a választ!

Falatka 2010.08.25. 11:28:23

@frankia: Leinkább a picémnél lehet kapni a boraimat. A legkönnyebb telefonon egyeztetni időpontot. Általában az esti órák alkalmasak szine minden nap. (30/ 3578481) Nem egy eldugott hely különben a 44-es út mellett fekszik, ha Kecskemét felől keresed, akkor a tiszaugi híd után az első falu balra. Szeged felől Vásárhely- Szentes- Kunszentmárton egy balos kanyarral fel a 44-esre és onnan 14 km.

frankia 2010.08.25. 20:56:56

@Falatka: Még egyszer köszömöm!
süti beállítások módosítása