A Borrajongó

Ráspi Kékfrankos Selection 2006

2010. augusztus 18. 09:21 - drbarta

Folytatván az elmerengést a 2006-os borok világában, most egy másfél évvel ezelőtt elfektetett vörösbor került elő.

Ráspi mester válogatás tétele akkoriban elég zilált arcát mutatta. Érződött benne a kraft, de az alap-kékfrankos harmónikus, jól fogyaszthatósága mellett kevésbé volt élvezetes.

Nézzük mivé lett napjainkra:

Ráspi-borokra igen jellemző illat. Földes-fülledt-köves-sós ásványosság, kávé, cseresznye, feketeribizli. Nélkülöz mindennemű illósságot, szúrósságot, komplex, érett és letisztult.
Szájban telt és selymes felszínű. Az illatban megismert ásványos-cseresznyés-kávés jegyek visszaköszönnek, kitöltik a kortyot, de cseppet se tolakodóak. Érett, megállapodott hangulat uralkodik, ugyanakkor tapintható, hogy ezen felszín alatt még jócskán szunnyadnak erőtartalékok is. Viszonylag kevesebb tannin mellett a struktúra savakra épül, vezetik a kortyot, gerincet adnak, de az alkotórészek szépen összesimultak, nincsennek élek, kilengések. A bor egyszerre sima és feszes. 7 pont.
 
Remek formában van, sokkal jobb, mint kb. másfél évvel ezelőtt, illetve sokkal jobb, mint ugyanennek az egy évvel fiatalabb kiadása, mely néhány hónapja még ugyancsak igen zilált arcát mutatta. Megérte elrakni, bár jócskán van még érlelési tartaléka , de mind a szerkezeten, mind az aromatikán érződik, hogy harmónia-közeli állapotban sikerült elcsípni. Azt éreztem, ha valakinek mutatni kellene egy jó Ráspi-bort, arra az egyik legalkalmasabb lenne jellegzetes, de letisztult világával, az alap-boroktól nagyobb beltartalmával, de semmiképp nem akar extremitásokba fordulni.
 
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr542229955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.08.19. 20:42:59

Látod, ez a tipikus példa, amikor egy fajtának komoly érlelés kell, ha a legtöbbet ki akarják hozni belőle természetes körülmények között. Örülök az élményednek, remélem, majd nekem is lesz részem benne, lévén nagy Kékfrankos fan vagyok.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.20. 07:15:10

Nem állítanám, hogy a "fajtának" kéne feltétlen az érlelés. Például az alapkékfrankos frissen nagyon szokott tetszeni. Ennek a bornak viszont feltétlen jót tett. :)

2010.08.24. 13:49:27

mi épp egy st. andrea tóbérc 2006-ost iszunk asszonnyal, az is nagyon szép anyag lett! (gyenge 7p)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.25. 07:57:34

@Parci: Én kb 1 éve néztem azt utoljára, akkor 5 és 6 között éreztem. Ha símultak egy év alatt az élek, akkor könnyen elképzelhető a fejlődés:)
süti beállítások módosítása