A Borrajongó

Somlai juhfarkok 2006-ból

2010. augusztus 03. 11:45 - drbarta

 
Folytatván az elvermelt 2006-os fehér borok faggatását, ezúttal kettő palack juhfark került terítékre.
 
A négy éves borok eddigi tanulmányozása során ritkán tapasztaltam olyat, hogy tényleg jobban tetszenének, mint fiatalabb kiadásban, de ezúttal úgy érzem, valóban megérte palackérlelni őket, nagyszerű formában volt a mind a kettő tétel. 

 
 
Laposa (Bazaltbor): Somlai Juhfark 2006
 
Illatában mézes érettség, fehér virágok, tüzes somlói ásványok. Szájban közepesen telt, jó tartású, hosszú utóízzel. Alapvetően feszes és elegáns, de a szépen palackérett, omlós konzisztencia végett mégse válik szikárrá, vagy szigorúvá. A savak egyenletes görbén futnak, jól követhetőek, magasak és délcegek, de szépen belekerekednek a környezetbe. Az aromatika nem ad kivételes mélységet , de őszinte, sallangmentes és igazán somlói, mézes-mandulás érett ízek, szárazan-sós mineralitás. Klasszikus somlói értékeket felvonultató bor, lehetne komplexebb, de van benne finesz, és vélhetőleg a maga harmóniájához közel sikerült elcsípni.
6 és 7 pont között, talán közelebb az utóbbihoz.
 
 
Hollóvár: Somlai Juhfark 2006
 
Tipikus és utánozhatatlan Hollóvár-illat, érett és aszalt fehérhúsú gyümölcsök, avaros-kéksajtos-gombás díszítés, sósság. Tipikus, de tökéletes arányokban tartalmazza értékeit, jellegzetességei nem fordulnak csípősségbe, vagy szúrósságba, nyugalmat, méltóságot, komplexitást árasztanak. Szájban vastag, telt, tömör szerkezetű. A jól érzékelhető súly mellett véletlen se válik könnyeddé, de mégse robosztus. A nagy méret alkotói illesztésmentesen illeszkednek, a bor gördülékeny és elegáns. Az illatban megismert és a kortyban is fellelhető  markáns és férfias aromatika ellentétes hangulata mellett is harmónikusan illeszkedik ebbe a sima és gömbölyű struktúrába. A textúra a perfekten palackérett borokra jellemzően omlós, porhanyós, kiváló közeget biztosít a parádés egyensúlyú szerkezetnek. Száraz bor létére jelentős extraktédességgel indul, mely érzetet fokozná a jelentős 15-ös alkohol. A savak pedig úgy adnak magasságot, hosszúságot, egyáltalán ellenpólust a tekintélyes ízmélységű kortynak, hogy a bor harmóniája megtartott. Tetszik, hogy nem úgy oldják meg az egyensúly-problémát, hogy hihetetlen dinamikával és lüktetéssel próbálnák elfeledtetni a kivételes beltartalom jelenlétét, hanem szerves egészt képeznek a szerkezet többi alkotójával.
Kiváló, egyedi bor, vélhetőleg pályája csúcsán. A legszebb Hollóvár-borok közé tartozik.
8 pont
 
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr542195375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.08.04. 18:25:12

Most csak a Laposához: nehezen tudtam körbeírni magamnak az ízének a gyümölcsös részét. Én a korty első felét gyümölcsösnek találom, talán sárgadinnye és cseresznyebefőtt leve -de nem csömör töménységben persze, hanem nagyon finoman adagolva. Ezt váltja fel aztán az ásványosság szép átmenettel. Bizony jó kis Juhfark. tartalma is van, íze is, tartása is, és jó is inni, szerettem -még ha nem is egy Vinculum.

Szegediszomelijé 2010.08.04. 21:48:44

Na akkor Hollóvár: nehezen jut szóhoz az ember, de azért jól leírható: zapjafaszadebüdösnagyborez!

Ízes, zamatos, még feszes is, hatalmas, sűrű, sok, de nem telepszik terhesen az emberre, mint egy cunulonimbus. Végtelen, és az élmény is az. Nálam 9. Na, most elolvasom a fentieket:-)

Szegediszomelijé 2010.08.04. 21:52:06

Szép a leírás, jó olvasni. Az édességet én is éreztem, ami itt remek komponens a rendszerben. Bizony, megugorja a Vinculumot, ami pedig nem kis dolog:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.04. 22:28:23

@ironman: A Laposában én már nem igazán éreztem gyümölcsöket, a savak ellenpólusaként inkább a mézesebb tercier aromák jelentkeztek.
ÖRülök, ha tetszett a Hollóvár, remélem még emlékeztetett első két napi formájára.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.11. 21:27:56

@ironman: Az utolsó előtti kommentedet eddig nem is vettem észre:))
Komoly lépseket tettél a hazai borleíró-nyelvezet újjászületéséért!:)
süti beállítások módosítása