A Borrajongó

Riesling-mélyvíz

2010. július 06. 17:17 - drbarta

 Múlt pénteken a beharangozottaknak megfelelően megtörtént mélyebb merítésünk elsősorban a német rieslingek világába. Cél volt, hogy  a fajta szempontjából legjelentősebb borvidékek egyaránt képviselve legyenek egy-egy jelentős(nek mondott) tétellel.

A felcsigázásban már megtörtént az előzetes tudnivalók leközlése, így következzenek a jegyzetek ezúttal is "négykezes" változatban: 

 
G.H.von Mumm Rheingau Riesling trocken 2007 (Rheingau)
 
drbarta:  Citrusok, kövek, vegetális aromák. Könnyű, pezsgős bor, jó arányok, jó fogyaszthatóság. Kétségtelen aromássága mellett mégse éreztem, hogy kitöltenék a szerkezetet, a hiányzó mélység miatt tűnhetett úgy, hogy az egyébként nem magas 12.5-es alkohol is kilóg. Kis szubjektív megtámogatással együtt eléri az 5 pontot.
 
pardi norbi:   Halvány citromszín. Intenzív illata leginkább ásványos, illetve fellelhető benne egy érdekes sauvignon-os vegetális jegy is. Szájban aztán előretör a citrusosság (citrom, lime) és háttérbe szorítja a mineralitást. Kellemes, tiszta ízű, könnyed borocska, szívesen eliszogatom az ilyeneket. Tulajdonképpen nem lóg ki belőle semmi, savai érettek és frissek, ízei zamatosak, viszont a nagyobb fokú komplexitásnak híján van. Erős 4 pont
 
 
Klaus-Peter Keller Riesling trocken von der Fels 2008 (Rheinhessen)
 
drbarta:  Nagyon tetszetős illat. Citrusok, nyers ananász, virágok, krétás ásványosság élénken izgalmas kombinációja. Szájban nagyon tetszik, hogy nem koncentrációval tűnik teltnek, hanem azzal, hogy zamatai kitöltik a száj minden szegletét, megadják neki a kellő mélységet. Savai rendkívül szépek, vibrálva töltik ki a metszően tiszta és áttetsző szerkezetet, nagyon profin cikázva idomulnak az aromák rezdüléseihez. Nemcsak a bor egészét tekintve jók az arányok, a korty teljes hosszán bármelyik pillanatot kiragadva kiváló az egyensúly, igazi kötéltáncos-mutatvány.  Nem mondanám kivételesen komplexnek, de megkapó és bájos, fiatalsága mellett teljesen harmónikus, feszessége nem párosul szikársággal. A sorban az egyedüli volt, amelynek gazdagsága bámulatos módon tényleg mindennemű súly-érzet nélkül valósult meg , így a palán termett fajtatársaktól kissé eltérő aromatikája mellett is ő volt „a riesling”. Lezser, illesztésmentes, gördülékeny, magától értetődő eleganciájával ez tetszett a legjobban a sorban. 7 és 8 pont között.
 
 pardi norbi:  Halvány citromszín. Ásványosság és réti virágok hada határozza meg közepesen intenzív illatát, a citrusok (lime) csak egészen visszafogottan képviseltetik magukat. A korty zamatos és határozottan ásványos karakterű, a virágos-citrusos jegyek csak díszítőelemek. Az előző bornál összetettebb és zamatgazdagabb, de a magasabb szintű rétegzettség híján erős 5 pontot kap.
 
 
Ökonomierat Rebholz Riesling Spatlese trocken vom Muschelkalk 2007 (Pfalz)
 
drbarta:  Nagyon izgalmas illat, déligyümölcsök , széna, méz, nehezen körülírható ásványosság. Szájban az előző bortól sűrűbb, tömörebb szerkezet, az illatnak megfelelően érettebb ízek. Ásványossága nem is annyira ízjegyként, mint afféle „gyurmásabb” konzisztencia képében jelentkezik. A savak itt is vibrálóak és még hosszabbak, de nem nyújtják az előző bornál tapasztalt kivételes kooperációt. Az előző borhoz képest jelentőségteljesebb bor, nagyobb amplítúdókat megmozgató szerkezettel, szépen illeszkedő alkatrészekkel, de az előző után mégis egy kicsit darabossabnak tűnik, nem tudja ugyanazt a harmóniát adni. Ezzel együtt is megvan a 6 pont.
 
pardi norbi:  Közepes citromszín. A pohárba töltve komótosan mocorog, sűrű bor benyomását keltve. Illata fantasztikusan gazdag: a citrusok közül az édesebbek jelennek meg (narancs, mandarin), fehér virágok, ásványosság és pici petrol. Az ilyen boroknál szokás gyakran úgy járni, hogy ízben csalódunk egy kicsit, mert az illat után komoly elvárásaink vannak. Sajnos ennél a bornál is van némi elmaradás a várakozásaimhoz képest. A gyümölcsösség megmarad, de az a cizelláltság amit várnék nem valósul meg. Mindazonáltal nagyon szép, izmos bor, érett savakkal és hosszú utóízzel. 6 pont. 
 
 
Schmelz Riesling Smaragd Steinriegl 2008 (Wachau)
 
drbarta:  Mondhatni tipikus nyugat-wachaui rieslinges illat. Fehér és sárgahúsú gyümölcsök, barack, nektarin, kicsi trópusi felhanggal, jellegzetes, nehezen körülírható édeskésen-fűszeres, picit sós, picit csípős, de barátságos ásványi karakterrel. Szájban nagyon jó szerkezet fogad, az eddigiektől teltebb, mellette lüktetnek a savak, jó tempóban teljesedik ki áradásuk. Aromatikája meglehetősen visszafogott, az illatban megismert speciális ásványos karaktert lehet benne tanulmányozni, de sokkalta nagyobb gyümölcsös-mélység illene a borhoz. Kiváló „váz”, de összességében csalódás. 5 pont.
 
pardi norbi:  Halvány citromszín. Visszafogott illata lassan bontakozik ki, édeskés és fehér virágos jegyek érződnek leginkább. Nem kifejezetten izgalmas. Sajnos csalódást okoz ízben is, sem savai, sem zamatai nem nyújtanak semmi extrát, a korty leginkább virágos és visszafogottan ásványos ízű, a savak csiszoltak. Lecsengése közepesen hosszú. Szépen elkészített bor, de egy Smaragdhoz kevés. 5 pont. 
 
 
Heymann-Löwenstein Riesling Röttgen Erste Lage 2007 (Mosel)
 
drbarta:   Intenzív, fülledten ásványos illat, mély és koncentrált bort ígér. Szájban sokkal gazdagabb az eddigiektől, szinte szédítő mélység, vastagon gyümölcsös, még vastagabban palás ásványos rétegekkel. A savak játszi könnyedséggel, de bárminemű élesség nélkül, szintén több rétegben jelentkezve mozgatják meg a kivételes tartalmat. A részletek szépen kapcsolódnak. Összetett és magával ragadó. Bár jellegzetes rieslinges aromákkal bír, mégis olyan drámai arcát mutatja meg a fajtának, ami eddigi tapasztalatim szerint nem jellegzetes. Újszerű, a sor egyértelműen legnagyobb bora, de a legnagyobb harmóniát nem ő nyújtotta.  8 pont.
 
pardi norbi:  Közepes citromszín. Illata intenzív, komplex, nagyon vonzó: mandarin, trópusi gyümölcsök (mangó, papaya), sárgadinnye és finom ásványosság. Ugyanezt a gazdag palettát megkapjuk ízben is. A korty gömbölyű és dinamikus, kifejezetten zamatos. A savak érettek, erőteljesek és biztos tartást adnak a bornak. Tartalmaz némi maradékcukrot, de ezt a savak kiválóan ellenpontozzák. Lecsengése hosszú. Kiváló bor, ezért (is) szeretjük a német rajnai rizlinget. 8 pont. 

 
Hermann Dönnhoff Riesling Spatlese Oberhauser Brücke 2007 (Nahe)
 
drbarta:   Edidigiektől lágyabb, édesebb illat, barack, körte, narancs, trópusi gyümölcsök. Szájban is kívánatos mélységben jelentkeznek melegen gyümölcsös, és a Schmelz-hez hasonlatos édesen-sósan-pikánsan , alapvetően barátságosan ásványos aromái. Savai bár kitöltik a szerkezetet és tartják az egyensúlyt a maradékcukorral, a bor miliője mégis lágyabb, krémesebb. Gördülékenyen passzoló alkatrészek, könnyedség mellett megvalósuló aromagazdagság, harmónia, magától értetődő fogyasztásra ösztökélés jellemzi, de én speciel jobban szeretem az áttetszőbb, precízebb vonalakkal rendelkező rieslingeket.Ezzel együtt is eléri a 7 pontot.
 
pardi norbi:   Édes spätlese. Közepes citromszín. Illata közepesen intenzív, tiszta, nagyon szép: fehér virágok, mangó, méz, petrol. Élvezetes bor és megfelelően strukturált ízében is, bár bonyolultnak nem mondanám. A savak kellőképpen frissen tartják, az édesség nem telít, jó fogyasztani, jólesik 2-3 pohárral meginni belőle. Tetszik. Erős 6 pont. 
 
 
Robert Weil Riesling Spatlese Kiedricher Graffenberg 2004 (Rheingau)
 
drbarta:    Illata dinamikusabb bort ígér, citrusok, petrolosság, köves ásványosság. Szájban teltebb, de mégsincs krémes érzetünk, a bor áttetsző, feszes. A magas, élénk rieslinges struktúrát kitöltik az aromák, grapefruit, szőlő, csípősen köves mineralitás, petrol, mellettük a savak éretten pulzálnak. A sor legidősebb tagjaként is még gyerek, tele primer gyümölcsösséggel, életerővel, savai még mindig elbírnának további kerekedést. Eléri a 7 pontot.                                                 
 
 
 

pardi norbi :   Édes spätlese. Halvány aranyszín. Intenzív grapefruit és trópusi gyümölcs illatú, nagyon megnyerő. Gazdag, kristálytiszta és komplex ízében is, a már illatában említett jegyek mellett sárgadinnye és visszafogott ásványosság is megjelenik. A savak remekül tartják, öregedésnek nyoma sincs 6 éves kora ellenére. Dinamikus bor kiváló sav-cukor aránnyal, hosszú utóízzel. Remek. 7 pont nyolcas villanásokkal.        

 
 

 
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr182133807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.07. 23:57:49

Köszi a leírást, élmény volt. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.08. 08:15:41

@akov: Én is köszönöm, hogy eljöttetek!Remélem nem bántátok meg a leutazást, akkor se, ha szemlátomást kevésbé nyűgöztek le a borok, mint engemet!
Ha esetleg máskor is csatlakoznátok, jelezd légyszi privátban!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.12. 11:32:16

Engem az utolsó 3 nyűgözött, nézünk elébe a következőnek. :)
süti beállítások módosítása