A Borrajongó

További fehérborok a Balaton környékéről, avagy az előző poszt margójára

2010. július 01. 07:00 - drbarta

Úgy néz ki mostanság a könnyebb, gyümölcsösebb, elegánsabb fehérborok divatja zajlik. Szerzőtársamhoz hasonlóan én is ilyesmiket nyitottam a héten, stílusuk alapján helyet kaphattak volna akár a tegnapi poszt borai között is.

 

Györgykovács Imre Somlói Hárslevelű 2008

Kifejezetten kedvemre való illat. Nem túl intenzív, de vonzó. Friss gyümölcsösség, köves ásványosság, pici virágosság, széna és méz. Ez utóbbi elsőre nem is tűnik fel, inkább a köetkező bor után újraszagolva lesz szembeötlő(mely tétel egyáltalán nem rendelkezik ezen jeggyel). Minden szippantáskor más értékek kerülnek előtérbe. Kóstolva karcsú és feszes, eleinte kicst hígabbnak tűnik a vártnál. Apránként , többszöri kóstolással szétszálazhatóak az illatnak megfelelő zamatok, de nem töltik ki a száj minden szegletét, inkább fel-fel sejlenek, hol citrusok, hol kövek, hol egy kis virágos mézesség. Áttetszősége, tisztasága reduktív borokat idéz, pedig feltehetőleg hordóban készült. A bor egésze rendelkezik rafinériával, és eleganciával, kár, hogy a lecsengésben sokkal erősebb a savérzet, mint azt a beltartalom megkívánná, így csökken a jól fogyasztahtóság. Idővel persze ez kerekedhet. Jelenleg 5 pont.
 
 
Légli Ottó János-hegyi Sauvignon Blanc 2009
 
A tétel egy része acéltartályos, a másik része 500 literes hordóban érett.
Intenzív illat, eleinte sauvignonos citrusos-vágott füves karakterrel, melegedve érettebb és édesebb gyümölcsök( kiwi, friss, nyers ananász) is előkerülnek, diszkrét köves ásványossággal. Szájban az előző bornál teltebb, de szintén tiszta és áttetsző. Fa gyakorlitalag egyáltalán nem érződik, és ez nem válik kárára. A korty első felének a harsogó gyümölcsök és ásványok élvezetes mélységet adnak, az előző bortól mindenképp több a zamat, de annyira nem intenzívek, hogy elnyomnák a jól felépített szerkezetet. Közepesen tömör test mellé a savak virgoncak, de stílusukban és mennyiségükben épp passzolnak, nem magadnak magukra a lecsengésben sem. Nem meglepő, de jó arányokkal , egyensúllyal rendelkező bor, melyet öröm fogyasztani. Megközelíti a 6 pontot.
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr672122297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása