A Borrajongó

Domaine de Cauhapé Symphonie de Novembre Jurancon Moelleux 2003

2010. június 07. 12:22 - drbarta

Kb. egy évvel ezelőtt akadtam rá véletlenül a VinoCastillo akciós kínálatából erra borra, akkor még semmit nem mondott a neve. Kis utánajárás után kiderült, hogy Jurancon Dél-Nyugat Franciaország egy izgalmasnak tűnő, de itthon legalábbis nem széles körben ismert borvidéke.  Jellegzetes aromatikájú édes borok készülnek itt a helyi fajta petit manseng-ból, a könnyebben édestől az esszenciáig. (a fenti tétel elméletileg az édes szortiment belépő szintű tagja) A termelő, Henri Ramonteu, illetve a birtok a Domaine Cauhapé a vidék talán leginkább kiemelkedőnek tűnő birtoka, az André Dominé féle nagy borenciklopédia 5 *-os termelőként mutatja be, az ismert blogger, a Wine doctor honlapján is röpködnök a 18/20 pontszámok a birtok boraira, konkrétan a most kóstolt tételre is.

 
Szóval sikerült felkelteni az érdeklődést, a borkereskedés ezt a külföldön 20 Euro környéki bort 3500 Ft. környékén adta, ami még megfizethető kategóriának tűnt. A bor mindenesetre nagyon tetszett, nem csoda, hogy leesett az állam amikor néhány hónapja számomra teljesen megfejthetetlen okokból a Vino Castillo jelképes összegért kiárusította a készletét, így az említett tételhez 590 Ft-ért !!! lehetett hozzájutni.
 
Következzen mit mutatott a bor a múlt heti kóstolás alkalmából:
 
Intenzív, direkt, sokrétű illat, töppedt szőlővel, aszalt fügével, és némi szúrós konyakossággal. Szájban telt és gazdag, de az olajosan hömpölygő test mellett mégis folyamatosan élénk a hangulat. Az illatban megismert alapvetően nehézkes, aszalt és likőrős jellegű aromák mellett szinte ellentmondásos, hogy milyen profin járják át a savak a korty minden szegletét, magasak, hosszúak, lüktetőek, de érettek és soha nem élesek. Amellett, hogy figyelemreméltóak, mégse szólóznak, az egyensúly végig fennáll.  Magyar szájnak újszerű, de áradóan mély aromavilág, kiváló, tanítanivaló szerkezet. Az évekig tartó bizonytalan eredetű tárolás ellenére is agyonverhetetlennek tűnik. Igen tartalmas, ízletes, de töménysége végett sokat nem lehet belőle egy alkalommal elfogyasztani. (de kevéske annál jobban esik:) Stabil 7 pont( olykor meglegyintgeti a 8-ast)
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr492062669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.16. 18:53:59

7-8p és 590 ft... LYÉZUSOM! :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.16. 19:04:34

Hát igen!:) Volt olyan palackom is , amit közel 4000 Ft.-ért vettem, és annyiért is nagyon jó vételnek tartottam. Én már tudtam milyen jó, amikor váratlanul szétosztották az utolsó néhány palackot 590 Ft-ért. Gondolom nem meglepő, hogy jelentős részük nálam landolt:)
(Ajánlom nézd meg a thewinedoctor linket is, ő is 18/20-ra adta, és általában nekem szoktak feküdni a leírásai és értékelései.)
süti beállítások módosítása