A Borrajongó

Dűlőfaggatás Bott-furmintokkal

2010. április 08. 14:33 - drbarta

Első bejegyzésemben nem meglepő módon egyik kedvenc pincészetemről lesz szó. Az ő boraik képviselik minden édességi fokozatban azt a stílust, amit jelenleg leginkább kedvelek. A most következő teljes 2007-es dűlőszettet már közel másfél éve rejtegetem, azzal a céllal, hogy vakon megnézzem őket egymás mellett akkor, amikor érzésem szerint csúcson, vagy csúcs-közeli állapotban lehetnek. Mivel a február végi Terroir Clubban tartott Csontos-vertikálison(lesz majd később arró is szó) úgy éreztem, hogy nekem a 07-es érettségi állapota tetszik leginkább, úgy döntöttem eljött az IDŐ. A sorba becsempésztem kakukktojásként egy ugyanezen évjáratból származó Tokaj Nobilis Barakonyi furmintot, mivel úgy érzem ez a stílus hasonlít leginkább a Bott-furmintok stílusához.(végül azért nem volt nehéz kiszúrni)

Következzenek a jegyzetek:

Bott Király 07


Közepesnél kevésbé intenzív, de rendkívül izgalmas illat, apránként jönnek elő ásványos-gyümölcsös értékei, folyamatosan csigázva a fogyasztót. Telt, olajos, konzisztenciájú, de nagyon arányos , izmos test , ehhez mennyiségileg, minőségileg tökéletesen adagolt lüktető, életteli savak, gyümölcsössége és összetett, sós-agyagos-meszesnek ható ásványossága kétségtelen, de mégsem hivalkodó aromagazdagságot biztosít. A bor fiatalos hatású, rengeteg életerővel, a kor legfeljebb szépen összecsiszolódott összetevőiből látszódhat. Egyes részleteiben léteznek magasabb szintek, de összességében mégis mindent tud ami a fajta és termőhely egy jeles, elegáns képviselőjétől elvárható. 7.5p

Bott Határi 07


Intenzívebb illat rigidebb, kövesebb, áthatóbb ásványos karakterrel, citrusokkal. A korty bár telt, mégse annyira hihetetlen jó arányú, mint az előző bor, ugyanis savainak dinamikája vetekszik, vagy túl is szárnyalja az előző tételét, ehhez az élénkséghez viszont túlságosan szikárnak hat a test, hiányzik az a kis olajosság. Kétségtelenül nagyon szép bor ez is, ásványos, gyümölcsös, hosszú, de az előző tétel rávilágít a hiányosságokra. Szintén nagyon fiatal hatású, öregedésnek leghalványabb jele nélkül, talán még korai is volt a fogyasztása. 6.5p

Bott Teleki 07


Karakterében az első tételhez jobban hasonlító illat, attól kicsit direktebb, áradóbb kiadásban. Felépítésében, díszítőaromáiban is a Király-dűlős borhoz hasonlít jobban(valamint késöbb kiderülvén a Csontosra is), hasonló teltségű , konzisztenciájú test, szép savakkal , melyeknek íve egy picit alacsonyabb, valamint egy kicsit hamarabb bukik alá, ahhoz, hogy az említett boroknál meglévő eszményi arányokról beszélhessünk. Egyébként szintén nagyon jó bor, szintén még fiatalos érzetű, de kevésbé kisportolt, az ízlésemnek talán túlságosan kedves és kerek. (ezek a „hibák” lehet nem tűnnének fel önmagában, nem a többi borral együtt kóstolva) 6.5p

Nobilis Barakonyi 07

Az eddigiektől gyökeresen más karakterű illat, édesebbnek, ebben a sorban émelyítőbbnek is hat. Vastag test, a kerekítő tényzőnél kissé jobban érződő maradékcukor, vele jó egyensúlyt tartó, de talán a kelleténél kerekebb savak, a második borral ellentétben, a harmóniához itt inkább magasabb szerkezet lenne szükséges. Aromatikája a többi tételhez képest érettebb, kevésbé harsogó gyümölcsökre épül, a bor úgy tűnik, mintha átmeneti stádiumban lenne, fiatalságát már levetette, készül felvenni megállapodottabb, mézesebb karakterét, de komplexitása még nem teljesedett ki. 6p

Bott Csontos 07


Ez mutatja az első tétellel a legnagyobb rokonságot, az ott leírtakat szinte be lehetne másolni, ahhoz fogom elsősorban hasonlítani. Illatban is nagyon hasonló, érett, de friss és lédús gyümölcsökkel, jellegzetes ásványossággal, az elsőnél intenzívebb és első nekifutásra megkapóbb kiadásban, de abban mégis jobban jelen volt valami nehezen megfogalmazható bájosság és izgalom. Szájban nagyon telt, olajos-gyurmás konzisztenciájú test, komplex egyedi sós-édesen fűszeres-meszes-agyagos ásványosság, nagyon dinamikus, a korty minden szegletét átjáró hibátlan ívű, tapintatú savak, melyek talán még az első bornál is zseniálisabban oldják meg az „élénkség-mindennemű élesség nélkül”- problematikát. A maradékcukor gyakorlatilag nem érződik, de biztos szerepe van abban, hogy még az elsőnél is gördülékenyebb, kerekebb a korty. Nem tűnik korban előrehaladottabbnak, mint a Király, de a textúra selymesebbsége mégis nagyobb fokú érettségre utal. Szenzációsan jó bor, szintén egy olyan tétel, ami mindent tud. 8p

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr961904617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.08. 23:12:22

Kedves Ironman!
Csak azért, hogy lássam, ide is lehet kommentelni, neked hogy tetszett ez a sor?

Szegediszomelijé 2010.04.09. 18:43:49

@drbarta: Na jó, bőbeszédűbben:
Eléggé hasonlóan látjuk a dolgokat. Kis eltérés: a Határi nekem kicsit lentebb van a telekinél. Az említett szikár savak egy nem odafigyelő kóstolónál végképp meghatározóak tudnak lenni. Lehet, ezt is 3 hétig nyitva kéne tartani, és pár napig szobahőmérsékleten, mint az véletlen megesett a Hímesudvarral, és kikerekedett tőle:-)Én ugye a Barakonyit vittem haza. Másnap önállóan kóstolva nagyon jó volt. Persze a savak nem támadtak fel, de olyan magát nagyon jól itató, kerek, csábító bűbáj formájában jelent meg. A Király király, a Csontos meg prezident.