A Borrajongó

Tegnap ittam - Villebois Sauvignon Blanc Prestige 2017

2018. június 22. 06:00 - furmintfan

Itt a nyár és a sauvignon blanc-szezon. Számomra ez a fajta adja az ideális nyári bort, lendületes, intenzív, frissítő, és a sok sztereotípia ellenére messze nem csak egy arca van. A bujább újvilágiaktól a visszafogottabb franciákig széles a paletta, és én bármelyiket szívesen elkortyolgatom. A tegnap ittam rovat keretében inkább újvilági és magyar sauvignon blanc-ok kerültek eddig terítékre, most egy francia példány palackját bontottam ki a nyári hőségben.
A holland, de apai ágon francia felmenőkkel rendelkező Joost de Willebois 2004-ben vásárolt meg egy kicsi birtokot Touraine-ban, majd évről évre bővítette, fejlesztette a pincészetet és az ültetvényeket, így a Villebois-ék jelenleg 75 hektáron gazdálkodnak. A szortiment a fehér címkés J. de Villebois és a zöld címkés Villebois borokból áll, előbbi a család 17. században élt ősének, Jean de Villebois-nak állít emléket. A különböző területekről származó (Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Touraine) sauvignon blanc-ok mellett pinot noir és egy a Villebois-szériában egy crémant is készült a pincénél, a fehér címkés J. de Villebois sorozatban pedig több dűlőszelektált tétel is szerepel. Most a zöld címkés sorból választottam egy bort.
 villeboissauvignonblancprestige2017.jpg

Villebois Sauvignon Blanc Prestige 2017
A Touraine-ban található legjobb ültetvények, agyagos és homokos talajon nevelt idős tőkéiről szüretelt sauvignon blanc. 
Az illat tiszta, a fajtához illően elég intenzív (legalábbis a bontás napján, másnap már kevésbé), de nem ver úgy orrba, mint a legtöbb új-zélandinak szokása. A virágoktól (bodza) a citrusokon (citrom és lime) át a fehér húsú (őszibarack és zöldalma) és a trópusi gyümölcsökig (ananász) több szólamon játszik, a háttérben még egres, zöldes villanások és édesfűszerek is feltűnnek nagyon halványan. Savai lendületesek, ha nem is különösen cizelláltak, de nem élesek, és folyamatos vibrálást és hosszt biztosítanak a kiegyensúlyozott kortynak. Intenzív, mégis valamelyest mértéktartó tud maradni, miközben rétegzett és zamatos. A citrusos, fehér húsú gyümölcsös és zöldes jegyek elegye után határozott sósság is érezhető a kortylefutás második felében.
Sauvignon blanc az óhazából, modern megfogalmazásban. A fajta rajongóinak mindenképp ajánlott, de az új-zélandi interpretációkat kevésbé kedvelők is tehetnek vele egy próbát. 6p (4250 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014060168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása