A Borrajongó

Büdzséédes – Béres Tokaji Cuvée 2015

2018. június 18. 06:00 - ungert

A nappali átlaghőmérséklet meredeken kúszik felfelé, és bár nem tartom magam szezonfogyasztónak, de ettől még tény, hogy ilyenkor jobban esik több gondolkodásmentes fehéret inni, mintsem szöszölni mindenféle masszívabb, már-már figyelmet is igénylő csúcsostromlásokkal. Ilyesfajta okok miatt rontottam rá a hétvégén a négyfal között található borkészlet középpolcos édesszegmensére, amelynek nagyjából azóta képezi személyesen stabil részét az erdőbényei Béres Szőlőbirtok, amióta a mennyiségen kívül a minőségre igyekszem figyelni elsősorban.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Béresék csak olcsóédesben utaznának, merthogy van náluk a szárazdűlőstől kezdve az aszúig minden, inkább csak arról van szó, hogy az említett alapédesek érhetők el szélesebb körben, így a hiperpolcokon is. Itt pedig az számít tehetségnek, ha az ide optimalizált borok hozzák a szűkebb elvárások által támasztott minőséget, amivel – röviden összefoglalva a bejegyzés lényegét – most sem volt gond, sőt.

356e7531-53e4-4280-8408-01373c4a5f86.JPEG

Ez ugyanis egy ezer forint magasságában futó félliteres alapédes, amelyet furmintból, zétából, sárgamuskotályból és hárslevelűből pakoltak össze, és amely nem tabudöntögetésre született, hanem sokkal inkább arra, hogy az alapok alatt található édeshorror irányából a minőségi késői szüretek felé terelje a szélesebb körű fogyasztóközönséget. Ezt a szerepet pedig túlzások nélkül és hitelesen tölti be.

Illata tiszta, nem túlérett és túlextrahált. A direkt trópusi gyümölcsös karaktert némi citrusosság és csipetnyi édesfűszer egészíti ki. A korty a szó legjobb értelmében lineáris és gyümölcscentrikus, semmi sem sok, semmi sem lóg ki. Nem összetett és az alapszintű fogyasztói igényeken túl nem is érdekes bor, de nincs neki hibája sem, ráadásul veszélyesen jó inni is.

Véleményem szerint ez lenne az a stílus, amellyel egyszercsak rendszert lehetne váltani az édesek között. Ez a bor ugyanis nem dönt tabukat, ellenben kompromisszumoktól mentes hidat épít a minőségi édességek felé. Bízom benne, hogy van igény az ilyesmire. Négy pont. (cca. 1200 Ft volt pár hónapja, Auchan)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514051734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása