A Borrajongó

Hárslevelűk Éjszakája 2018

2018. június 13. 06:00 - furmintfan

Az "így ittuk mi" ezúttal nem véletlenül nem szerepel a címben, ugyanis az idei Hárslevelűk Éjszakáján kivételesen csak egymagam képviseltem a borrajongót. A kóstolón persze messze nem voltam egyedül, amikor ugyanis valamivel 5 óra után megérkeztem a már jól bevált vajdahunyadvári helyszínre, meglepve tapasztaltam, hogy annyi látogató kóstol, mint amennyi a korábbi években csak a kora esti órákra volt jellemző. Úgy tűnik tehát, hogy a rendezvény megtalálta a maga cél- és törzsközönségét és szépen belakta a kerengőt.

hej2018_01.jpg

A HÉJ egyik nagy előnye - szerintem -, hogy a kellemes és egyedi hangulatú helyszínen pont egészséges mértékű embertömeg szokott megjelenni és a kóstolható tételek száma is még éppen befogadható. Nincs nagy tülekedés, általában a borászokkal is kényelmesen lehet váltani pár szót, és ha valaki időben érkezik, akár az egész felhozatalt végigkóstolhatja. A HÉJ másik nagy előnye az évről-évre változó kiállítói névsor, ami mindig egy átfogó képet ad a hazai hárslevelű-palettáról. A zászlóshajó Tokaj és Somló mellett szinte minden évben képviselteti magát más borvidék is, emellett az aktuális hárslevelűiket bemutató borászok is évről-évre cserélődnek. Természetesen vannak visszatérő résztvevők, de alig tudnék olyan borászt mondani, aki eddig minden HÉJ-on ott volt, legalábbis egy kéz biztosan elég lenne a megszámlálásukhoz.

Később érkeztem a szokásosnál, nem tökéletes egészségi állapotban, minek okán kivételesen nem kóstoltam végig minden bort, csak szemezgettem, így kb. a kiállítók és a bemutatott borok feléhez volt csak szerencsém. Az utóbbi években terjedelmi okokból inkább csak amolyan best of válogatást tettünk közzé a HÉJ-ról szóló tudósításainkban, most viszont azt hiszem, ennyi bor még belefér egy gyors beszámolóba. A kedvenceket az ilyenkor szokásos módon aláhúztam.

Erős kezdés a Gizella Pincénél: a most már hagyományosan furmint-hárs házasítás Szil-völgy 2017 kb. 1/3-a már csak tartállyal találkozott, ettől függetlenül még egy kicsit simulhat rajta a hordó és egyébként is kell neki idő a kiteljesedéshez. Ezzel együtt is szép, jó koncentrációt mutat, lendületes, citrusos, körtés, lime-os, zöldfűszeres.

A Montium-nál a Kozér-dűlő Hárslevelű 2015 érett barackos, körtés jegyeket mutat, a savak inkább a korty második felére érkeznek meg. Már van rajta egy minimális érettség, de még élvezetes. A Kozér Hárslevelű 2017 hoz egy kis tejfölös frissességet, zöldalmával, citrusokkal, zöldfűszerekkel, citromhéjjal. Még egy picit zárt, élénk savait szépen egyensúlyozza a maradékcukor.

Homoky Dorka három évjáratnyi Sas-alja Hárslevelűt hozott magával. A 2016-osban lebontották az almasavat, ez érezhető is, puhább az évjárat borainál, alma és almahéj érezhető illatában és ízében. A 2015-ös kiadás fülledten kezd, utána picit zárt marad, szájban viszont lendületesebb, kicsit rusztikusabb, de tömörebb, mint a 2016-os (pedig az almasav itt is lement), almafélékkel, citrusokkal. A 2012-es mézes, érett almás, kezdődő oxidációval, lágyabb savakkal, kicsit érdes tapintással, már túl van a csúcson. Sokan a 2016-ost preferálták, nekem a 2015-ös jobban bejött.

hej2018_02.jpg

A Szóló Piano 2015 egy hárslevelű a Tökösmálból. Fehér húsú őszibarack, sokféle gyümölcs, finom fűszeresség, sima textúra, jó egyensúly a hívószavak. A Tango 2014 elegáns összhatást és szép száraz szamorodnis illatot mutat, zöld dióval, aszalt barackkal, pici calvadosos jeggyel, pici fűszerrel. Érdekes és izgalmas bor, és ezt úgy tudja, hogy mindez nem megy a tisztaság rovására.

A Sanzon-nál két 2016-os Rány Hárslevelűt lehetett kóstolni, az egyik spontán erjedt, Stockinger-ben, a másik beoltva, tartályban. Az első neutrálisabb, lendületes, hosszú, citrusokkal, barackfélékkel, sárga húsú gyümölcsökkel operál. A második nyíltabb, áradóbb, picit tejfölös, hűvös gyógynövényes, citrusos, körtés, őszibarackos, mentás, elegáns kivitelű. 

A Préselő Borászat 2017-es Habzó Hárs-a friss, üde, virágos, zöldalmás, citrusos, körtés, fanyar zárással. A Serédi Hárslevelű 2016 orrban picit zárt és neutrális, szájban laza, könnyed, fehér húsú gyümölcsökkel. A 2015-ös Hárslevelű hasonló, kicsit érettebb és teltebb, almafélékkel, pici almahéjjal.

hej2018_03.jpg

A Bihari Borászat két mintát hozott. A Bomboly Hárslevelű 2017 (M) picit fedett és kusza, tejfölös, zöldes illatú, kóstolva könnyű laza, fehér húsú gyümölcsös. A Hold-völgy Hárslevelű 2017 (M) érettebb gyümölcsöket mutat, tisztább, némi zöld villanás itt is feltűnik.

hej2018_04.jpg

A tokaji Péter Pince borait még soha nem kóstoltam. A Hárslevelű 2016 érett fehér húsú gyümölcsös, barackos, körtés, finoman fűszeres. Viszonylag lazább szerkezetű, jól iható, picit érződik az alkohol és a hordó a végén.

hej2018_05.jpg

Losonci Bálint két bora a kóstoló legizgalmasabb és leginkább formabontó tételei között volt. A Hárslevelű 2016 voltaképp egy narancsbor. Nehezen szálazható sárga húsú gyümölcsös illata után szájban elég masszív, testes, picikét rusztikus hangulatú, narancsos, narancshéjas, narancsolajos, sárgabarackos, sárga szilvás jegyekkel, enyhe cserességgel. A Késői Szüretelésű Hárslevelű 2016 aszúszemekből készült szamorodni technológiával, 3 hetes héjon tartással. A végeredmény számokban: 48 g/l maradékcukor, 10,3 g/l sav, 15% alkohol. Illatában narancs, sárgabarack, mangó, gyógynövények, fakéreg. Szájban elég széles, az alkoholt elnyeli, van a kortynak egy kis tapadása, és egy kevés kesernye is bevillan, de egyébként gazdag, telt, miközben visszaidézi az illatjegyeket.

hej2018_06.jpg

A Nagygombos Borászat Gróf Grassalkovich sorozatából két különböző évjáratú hársat lehetett kóstolni. A 2016-os neutrális fehér húsú gyümölcsös, almás, zöldalmás, citrusos, halvány fűszerességgel, könnyed testtel. A 2015-ös sokkal fűszeresebb, határozottabb rajta a hordó hatása, teltebb is, a zöldalma és citrusok mellett egy kis mogyoró és édesfűszer is feltűnik.

A Barta Pince két hárslevelűt hozott, természetesen az Öreg Királyról. A 2016-os jól definiált gyümölcsösséget mutat, elegáns, légies, intenzív, lédús fehér húsú gyümölcsökkel és édes citrusokkal. A 2015-ös fehér és sárga húsú gyümölcsöket, finom fűszerességet mutat, a kb. 12 g/l maradékcukor miatt kicsit édeskés.

hej2018_07.jpg

A Somlóról Kolonics Károly 2016-os Hárslevelűjét kóstoltam. Fehér és sárga húsú gyümölcsök, citrusok,narancs, só, érintésnyi vanília, szikár felépítés és nagyon feszes savak. Kerekedhet még a palackban.

hej2018_08.jpg

A hercegkúti Espák Pince boraival most találkoztam először. A Hárslevelű 2017 hűvös hangulatú, körtés, őszibarackos, könnyed, laza felépítésű. A 2016-os H.30 Hárslevelű enyhén mézes, érettebb gyümölcsöket, barackféléket, sárga szilvát mutat, feszes savak mellett. A Hárslevelű Supreme 2016 édesfűszeres, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, picit még ül rajta a hordó.

Végezetül a Pajzos-Megyertől is megkóstoltam néhány bort. A Pajzos Hárslevelű 2015 finoman vaníliás, fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, körtés, ízben még egy kis citrussal, szegfűszeggel és leheletnyi kesernyével. A Megyer Hárslevelű Késői Szüret 2015 75 g/l maradékcukrot tartalmaz, könnyed, kissé visszafogott intenzitású, de kellemes bor, édes őszibarackkal, körtével és mandarinnal.

 

Korábbi HÉJ-beszámolók:

http://borrajongo.blog.hu/2014/06/12/harsleveluk_ejszakaja

http://borrajongo.blog.hu/2015/06/12/harsleveluk_ejszakaja_668

http://borrajongo.blog.hu/2016/06/15/igy_ittuk_mi_harsleveluk_ejszakaja

http://borrajongo.blog.hu/2017/06/19/igy_ittuk_mi_harsleveluk_ejszakaja_276

 

A HÉJ-ra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914032574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.06.16. 09:52:46

Ez az kedvenc borfesztiválom egyébként, sajnálom, hogy idén is ki kellett hagynom munkaokok miatt.
süti beállítások módosítása