A Borrajongó

Húsvéti bor(ulás)ok

2018. április 19. 06:00 - furmintfan

Nem készültem óriási borozás(ok)ra húsvétkor, aztán valahogy mégis úgy alakultak a dolgok, hogy otthon is, barátoknál is többnyire komolyabb beltartalmat rejtő palackok kísérték le a négy naposra nyújtózkodó hétvégét, és mivel néhányuk jó eséllyel az év végi toplistán is helyet követel magának, inkább kapnak egy külön bejegyzést.

24201878-drunk-rabbit-stock-photo.jpg
(A képet innen vettem kölcsön)

Magyar

Garamvári Vincent Classic Brut 2001
Pici érettség, briós, vajas keksz, finom élesztős jegyek, érett gyümölcsösség - leginkább alma -, némi dió, jó egyensúly, finom, jól tartó buborékok. Nem friss, de meglepően jó állapotban van, pedig, ha minden igaz, 2006-ban degorzsálták. 5p

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2016
Mértéktartó, elegáns muskotály-illat: szőlő, citromfű, citromhéj, egzotikus virágok és keleti fűszerek. A korty üdítő, sima, a lendületes, a csilingelő savak és a maradékcukor szép összjátékával. Édes citrusok, szőlő, licsi, citromhéj, citromfű, keleti fűszerek járnak körtáncot ízében. 6p

Györgykovács Furmint 2015
Aránylag neutrális és visszafogott illatában almafélék, fehér húsú gyümölcsök. Szájban egységes szerkezetet villant, jó egyensúllyal, a pincétől megszokott letisztult vonalakkal. Almafélék, érett citrusok, minimális sósság, friss almahéj színezi. Nem különösebben komplex vagy intenzív, de nagyon egyben van. 6p

 kiralyudvaruragyafurmint2000.jpg

Királyudvar Úrágya Furmint 2000
A legenda. Már határozott érettséget, palackbukét hordoz, leginkább tercier aromákkal operál: aszalt sárga húsú gyümölcsökkel, pici dióval, dohánnyal, kevés mézzel, szarvasgombával. Sűrű, telt karakterű, vastag és hosszú, és még nem üresedik. Ízében a már felsoroltakhoz egy kis gyümölcshéjas jegy, némi kenyérhéj és határozottabb édesfűszer is társul. Ez a palack összességében véve köszöni szépen, jó állapotban volt, pedig már lassan nagykorúvá válhatott volna, ha fel nem bontjuk. :) 7p-

 homonnahatarifurmint2005.jpg

Homonna Határi Furmint 2005
Érett alma, körte, őszibarack, kevés édesfűszer és hintésnyi dió színezi illatban és ízben is. Kerek, kissé lágyabb savak dolgoznak a közepes test alá. Tökéletesen sima, selymes, egy kis lendületet, intenzitást ugyan hiányoltam belőle a magasabb pontszámhoz, de azért egy ilyen korú bornál ez már talán megbocsátható. 6p

 szepsyuragya2007.jpg

Szepsy Úrágya Furmint 2007
Határozottan érett, már túlérettbe hajló gyümölcsök, finom fűszeresség, pici vanília díszíti illatát. Testes, vastag anyag, lágyabb karakterű savakkal, amelyek még éppen elbírják a bort. Érett és aszaltasba hajló gyümölcsök, dinsztelt alma, édesfűszerek, vanília, enyhe törkölyös beütés fedezhető fel ízében. 6p

 pannonhalmiapatsagipinceszetinfusio2013.jpg

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio 2013
Merlot és cabernet franc. Illatában éppen túlérettbe hajló piros bogyós gyümölcsök, frissen főzött (és picit odakapott) málnadzsem, meggy, szeder, szilva, valamint egy kevés étcsoki és kávé. A meleg érzetű, telt kortyot bársonyos tannin, enyhén emelkedett alkohol övezi. Ízében szintén túlérettbe hajló piros bogyós gyümölcsök, málna, szilva, pici étcsokoládé és kávé tűnnek fel. 7p-

Tiffán Cuvée Carissimae 2003
Illatában porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, pici fűszerpaprika, kávé, tercier jegyek bukkannak fel. Szájban elég telt, kissé érdes és tapadós tanninnal és emelkedett alkohollal. Ízében porrá aszalt fekete bogyósokkal, meggylekvárral nyit, kis étcsokival, némi gyógynövényes jelleggel, viszont a korty második felében feltűnik egy kellemetlen vegetális, zöldséges hullám, ami lerontja az élményt. 5p-

Gizella Pince Hárs L 2007
Nem is halottam eddig erről a borról. Sötét színe már nem sok jóval kecsegtet. Illatában mazsola, töppedt szőlő, aszalt barackfélék. A korty sima, krémes, édességhangsúlyos és lapos, a savak borzasztóan lágyak, viszont az íze megmenti, mert a bor egyébként kifejezetten finom. Csipkebogyólekvár, füge, mazsola, töppedt szőlő és kajszilekvár a fő ízjegyek. 5p

 kikeletaszu2010.jpg

Kikelet Tokaji Aszú 2010
Friss aszús illat, trópusi és sárga húsú gyümölcsökkel és édes citrusokkal. A maradékcukor a lendületes savak mellett nem tűnik soknak (egyébként sem olyan sok: 151 g/l), a korty vibráló, friss, csordultig tele édes citrusokkal és trópusi gyümölcsökkel, mandarinnal, mangóval, sárgabarackkal, naranccsal. Kecses, fiatalos aszú, nem koncentrációval és lehengerlő komplexitással, hanem eleganciájával és filigrán megjelenésével hódít. 7p+

 demeterzoltantokajiaszu1999.jpg

Demeter Zoltán 6 Puttonyos Aszú 1999
Illatában aszalt kajszi, datolya, dió, füge, narancslekvár és méz. Gazdag, kissé hömpölygős, krémes aszú, komoly koncentrációval és sűrű kortyközéppel. Rétegzett, nagyon hosszan tart, több hullámban érkeznek az aszalt sárga húsú és trópusi gyümölcsök, kajszilekvár, mangókrém, édesfűszerek, pici csokoládé, füge, datolya. Még frissebbnek is hatott, mint a tavaly év végén kóstolt palack. 8p

 

Külföldi

Domäne Wachau Achleiten Riesling Smaragd 2012 Wachau
A két egy más mellett kóstolt wachau-i bor közül ez mutat frissebb képet (csavarzáras), éveket tagadhatna le. Az illat tiszta, fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával, citrusokkal, golden almával, csipetnyi édesfűszerrel. Szájban karcsú, de lendületes összhatást nyújt, savai jól tartják a kisportolt testet, de nem pörögnek túl. Ízben is a különféle citrusos, fehér húsú gyümölcs ízjegyek uralják: zöldalma, golden alma, pomelo, lime. Szép hosszan is tart, bár a gyümölcsök egy idő után elhalkulnak, és a finis picit kesernyésbe fordul. Ezzel együtt is remek bor. 7p

wachauachleitenrieslingduo2012.jpg

Prager Achleiten Riesling Smaragd 2012 Wachau
Érettebb, megállapodottabb bor, színre is picit sötétebb (parafadugó zárja a palackot). Az illat visszafogott, halk, bár vannak rétegei: érett alma- és barackfélék, sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, pici édesfűszer és kezdődő palackbuké. A korty széles, elég jó koncentrációt mutat, de az érett savak végig jól dolgoznak alá. Élei lecsiszolódtak, varratmentes, selymes, egységes, finoman krémes textúrát villant a bor. Ízében érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, citrusok, ananász, körte, őszibarack, halvány süteményes, édesfűszeres jegyek keverednek. 7p+

 niglpirigrunerveltilner2016.jpg

Weingut Nigl Senftenberger Piri Grüner Veltliner 2016 Kremstal
Friss fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, zöldfűszerek, pici fehérbors színezi illatát és ízét is. Lédús, zamatos korty fogad szájban, élénk, de nem túlzó savakkal, jó egyensúllyal. 6p

Tenuta delle Terre Nere Feudo di Mezzo Il Quadro delle Rose Etna Rosso 2015 Sicilia
Frissen szedett, de tökéletesre érett piros bogyós gyümölcsös illat: szamóca, cseresznye, meggy és egy pici faeper. Kecses, karcsú, miközben élénk savak és egy picit még fiatalosan szertelen tannin adja a vázát. Az illatban megismert piros bogyós gyümölcsök mellett zöldfűszerek és egy pici gyógynövény övezi. 6p+

Chateau de Beaucastel Chateneauf-du-Pape 2003 Rhone
Érett fekete bogyós és erdei gyümölcsök, szeder- és málnadzsem, kevés gyógynövény, pici rózsa és egy kevés édesgyökér a fő díszítőjegyek. Szerkezetét tekintve testes és mindenből jutott bele bőven: a sav pici emelkedett érzetű, a tannin egy picikét tapad. Erőteljes, koncentrált, komoly és majdhogynem fiatalosnak ható anyag, sok érett gyümölccsel, jó intenzitással, masszív szerkezettel. 8p-

vegasiciliavalbuena2008.jpg

Vega Sicilia Valbuena 5. 2008 Ribera del Duero
Az illat nem túl intenzív, de rétegzett és vonzó, remek fahatással, érett fekete bogyós gyümölcsökkel operál: meggy, fekete cseresznye, fekete ribizli, finom vanília, capuccino, mokka, némi gyógynövénnyel. Szájban közepes testű, a vártnál talán egy kicsit hűvösebb és szikárabb karakter, de jó koncentrációt mutat, szépen kitöltött keretekkel, emelkedett savval, tökéletesen integrált tanninnal és alkohollal. A korty magja tömör, a szerkezet egységes, élmentes. Több hullámban érkeznek a főleg feketés bogyós gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, fekete ribizli, édesfűszerekkel meghintve. Erőlködésmentes nagy bor. 8p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4613838786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása