A Borrajongó

Tegnap ittam - Büdzsészamorodni - Göncöl Édes Szamorodni 2013

2018. április 04. 06:00 - furmintfan

Első pillanatra egy 1500 forintos hiperes édes szamorodni kockázatos vételnek tűnik. Egy szamorodni palackjának átlagos polci ára jóval efölött jár, ugyanakkor a másik oldalról ennyiért a kísérletezés sem annyira fájdalmas. A nagyobb tokaji pincészeteknél bevett dolog egy amolyan másodcímkés vonal futtatása, amellyel elsősorban a hipermarketek polcait, illetve olcsóbb éttermeket céloznak meg - lásd: Disznókő-Hattyús és Sárga Borház, Oremus-Göncöl, és a tudomásom szerint kérészéletű Gróf Degenfeld-Chateau Tarcal, és ha úgy tetszik, akár a Dereszla-Dorombor is ide sorolható - míg más ismert tokaji pincészetek is palackoznak hipereknek kizárólag ott kapható borokat külön fantázianevekkel vagy legalábbis a saját márkanév kevésbé szembeötlő feltüntetésével (Dereszla, Patricius).
A Göncöl tehát az Oremus "másodcímkés" termékcsaládja, az árak pedig jóval az Oremus borok ára alatt maradnak. Amikor megláttam, hogy az Aldinál éppen a Göncöl Szamorodni került be húsvét előtt az aktuális ajánlatok közé az anyapincészet megbízhatóságának ismeretében, másrészt 1-2 korábbi Göncöl bornál tapaszalt kellemes ár-érték aránynak köszönhetően nem gondolkodtam sokat, hogy leemeljek-e a polcról egy palackot.
 goncolszamorodni2013.jpg

Göncöl Édes Szamorodni 2013
Világos citromsárga, éppen csak hajlik az aranyszín felé. Az illat nem éppen hivalkodó, botrytis jelenlétéről csak nyomokban árulkodik, inkább töppedt szőlős karaktert hordoz, visszafogottan édes őszibarackos, édesfűszeres, minimális fehér virággal. Szájban egy közepes testű, de ehhez mérten kiegyensúlyozott szerkezetű édes bort kapunk, megint csak inkább töppedt szőlős, mintsem botrytises jelleggel. Nem túl édes, nem túl sűrű, nem szirupos, a sav pont jó, az ízintenzitás közepes. Édes citrusok, őszibarack, ananász, pici vanília és édesfűszer, leheletnyi kesernye. Amolyan szamorodni light, ahhoz képest, amit a műfajtól várnék, nem elég koncentrált és karakteres, egy illat- és ízintenzitásra gyúró késői szürethez képest pedig túl visszafogott. Nem egy maradandó élmény, de az áráért egy teljesen korrekt belépő édes bor. Magabiztos 5 pont. (1500 Ft - Aldi)

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5913798158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.04.04. 06:32:13

A kérdés az, hogy hatszáz forintból kihozható-e fél liter természetes édesbor.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.04.04. 08:30:57

Igen, a matekra azért én is kíváncsi lennék.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.04.04. 08:58:35

@elzee: Milyen cukortartalma van ennek a bornak? A hangsúly a természetesen van. Egy 12vv%-os borhoz amiben 45g/l minimális maradékcukor van 22.5MM alapanyagra van szükség. Hatszász forintból szerintem ezt nem igazán lehet kihozni.

elzee 2018.04.04. 09:20:26

@BZoltan: értettem a kérdést, bármily meglepő is.... :) Nem tudom, milyen a cukortartalma ennek a bornak.

c0vf3f3 2018.04.04. 14:17:14

ezt a bort én is kóstoltam hasonló kiváncsiságból, mint a poszter - de nekem az árra a magyarázat leginkább az a káposztásság és enyhe illó, amely nem igazán szellőztethető ki belőle

nem vagyok egy nagy szaGértő, de - legalábbis a mi palackunkban levő bor - enyhén hibás volt

nem ihatatlanul, de sztem ez nem sikerült olyan jól, ezért kiszórják név nélkül a pincétől - ezt még meg is értem

a kár, hogy sokan nem is érzik ki belőle ezt a nem odavaló szagot és ízt, mert csak 4 (négy...) alapízt éreznek, és azt hiszik, hogy a szamorodni ilyen...

persze ez még messze nem a legrosszabb szamorodni az alsó polcokon - sőt

engem a jó borokon kívül az is érdekel, milyen a rossz bor, úh néha meg-megkóstolok 1000Ft körüli szamorodnikat is, egyszerűen csak kihívásból :-P
és bizony elég elkeserítő némelyik - főleg, hogy a dógozók (meg a zemberek) nagyrésze ezek alapján tanulja meg, mi a szamorodni, és mi Tokaj

aztán, ha egyszer rendes bort ihatnak, nagy a csodálkozás, hogy jééé ilyen is lehet egy bor! ;-)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.04.04. 14:32:08

@c0vf3f3: Nem tudom, ha választani kellene, hogy ezen a boron tanuljanak az emberek, vagy azokon a rettenetes lőréken, amikkel tele volt a polc régen, akkor inkább ez.
A borfogyasztók többsége alig költ édes borra, 8000 forintos szamorodnikat pláne ritkán emelnek le a polcról, persze világos, hogy azok általában sokkal jobban, mint ez a bor.
Az én palackom egyáltalán nem volt káposztás és zavaró illót se éreztem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.04.04. 18:08:53

@furmintfan: A kérdés az, hogy az édesbort egy szociális juttatásnak tartjuk amihez mindenkinek joga van. Vagy a természet egy ritka ajándékának amit sok munkával, nagy kockázatvállalással és kellő szakértelemmel lehet polcra rakni... Ebből a szempontból én kártékonynak tartok minden olcsó édesbort.

Főleg, hogy igazándiból nem vagyok meggyőzve, hogy itt valódi maradékcukorról van szó. Én az aszúk többségének esetében sem tartom helyénvalónak a maradékcukor kifezejezést. Ezért érdekelne, hogy ez a bor hogyan készült.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.04.04. 21:08:18

@BZoltan: Azon, hogy mennyibe kellene kerülni minimálisan egy édes bornak, azon lehetne vitatkozni, van igazság abban, amit mondasz.
Ami a gazdaságosságot illeti, egy nagy pincénél azért szerintem teljesen máshogy jöhet ki a megtérülés a sokkal több palack, sokkal többféle termék (különböző árak), eladott szőlő, stb. révén. Göncöl Édes Szamorodni sem nagyon jelent meg emlékeim szerint 2013 előtt. Pont az Oremustól meglepne, ha lenne valami trükk a dologban, de nekem egyébként sem tűnik logikusnak, hogy egy pince pont az egyik legolcsóbb borát turbózza fel.
Amúgy 12,5% az alkohol a címke tanúsága szerint, a cukrot nem tudom, de érzetre egyáltalán nem tűnik magasnak.

c0vf3f3 2018.04.04. 23:37:08

@furmintfan:
egyetértek azzal, amit írtál, hogy még mindig sokkal inkább ezen tanulják meg az emberek a szamorodnit, mint a sokkal rosszabb lőréken - ezért is írtam, hogy "ez még messze nem a legrosszabb szamorodni az alsó polcokon - sőt"
...a legutóbbi alsópolcos "kalandtúrámból" is emlékszem pár rettenetre, amelyekkel büntetni lehet :-D

de azért mondjuk pont az Oremus "rendes" szamorodnija olyan, hogy azon keresztül már érdemes ismerkedni Tokajjal - és ugyan dupla ennyibe kerül, de dupla ennyiért élményt kapni sztem sokkal jobb üzlet, mint ennyiért egy nem túl jó bort inni

amúgy nekem az egyik első olyan tokajim, amelyre totál fogalmatlan VBK-fogyasztóként is felkaptam a fejem - jó sok évvel ezelőtt -, pont egy Oremus volt; igaz, aszú, de akkor még kis puttonyszámú - viszont akkor is csak néztem az első korty után, hogy "éseztmegígymosthogy"... :-)
...kb. az volt nekem a kapudrog :-P

úh én kedvelem az Oremus-t, és örülök, ha megkapják a már rég megillető elismeréseket, már csak azért is, mert pl. a Mandolás is sokáig elég megbízható standard minőség volt, de tudom, hogy ők is főleg a magasabb árkategóriában tudnak nagyobbat mutatni

...a Göncöl név alatt több különböző (pl. félédes) bor is meg szokott jelenni akár még diszkontokban is - vmelyikről írtak is ódát egy azóta megszűnt boros oldalon -, de azok közül amiket én is kóstoltam, nekem eddig egyik sem volt olyan, amelyet nyugodt szívvel mutogatnék bárkinek, még ha alacsony is a költségvetés

nem így pl. a Kerház - bár tudom, hogy sokan nem annyira szívlelik őket (vagy legalábbis az állami dotáció piactorzító hatását rajtuk keresztül), és ezt jórészt meg is értem, de azért az ő Késői Arany nevű boruk egy egész vállalható édes tokaji több évjáratban is (kisebb-nagyobb változásokkal persze), nem drágán

...bár mindezt úgy mondom, hogy annak sem tudom a készítésének a hátterét (pl. hogy volt-e ott mustsűrítmény vagy akármi egyéb) - de érzékszervileg nekem egész jó szokott lenni

(ugyanezt persze nem tudom már elmondani az ő szamorodnijukról - még ha legújabban Amethyst márkanév alatt fut is :-P)

sztem még szintén elfogadható olcsó édesborok pl. a Béresék vagy a Bodvin édes cuvée-i - szemben pl. pár egyéb, hasonló árú, de gyengébb versenytársukkal
nyilván nem túl összetettek, de legalább nem hibásak, és több, nem borszerető ismerősöm kimondottan kedveli ezeket - ráadásul könnyű is beszerezni őket, ami szintén nem hátrány

nemrég amúgy egy olyan olcsósított szamorodnit is kóstoltam kiváncsiságból, melyet inkább nem nevezek meg, de amelyet külföldön is terítenek hiperben, sőt, ha jól tudom, még vmi állami segítség is volt benne, és bár sokat nem vártam tőle, de még így is kiábrándított
nagy kár, hogy sok külföldi azt fogja először kóstolni, mint "Tokaji", 5 fontért...

azzal egyetértek, miszerint a jó természetes édesborokat meg is kell fizetni, mert a borász is bőven megérdemli a tisztességes hasznot, nemcsak a sok fáradozásásért és a befektetéseiért, hanem a kockázataiért is
- de azért én mégis azt remélem, hogy csak lehet vmilyen módot találni arra, hogy elég alacsony áron is vállalható és kulturált édesborokat is lehessen kínálni a magamfajta "proletárnak" :-)

pl. én sem könnyen adok ki huszonezreket egy félliteres aszúért - ritka, sátoros ünnepeket kivéve -, még ha az meg is szólal

és annak sem örülök, hogy az utóbbi években sok magyar bornak elindult úgy fel az ára, hogy a minőséggel ez már nem annyira korrelál - különösen külföldi viszonylatban, különösen vásárlóerő paritást is figyelembe véve

emiatt annak viszont örülök, amikor pl. a mádiak vagy a tállyaiak nekiállnak a helyi termelő közösséget is bevonva olcsóbb, de vállalható édesbort készíteni

sztem van helye az olcsó belépőszintnek, ahogy a high end-nek is, meg az összes köztes lépcsőnek - még ha én magam leggyakrabban inkább csak az alsóbb lépcsőkig jutok is el
:-) :-P

zoli 2018.04.04. 23:54:53

2017-ben a Grand Tokaj 100-140ft-on vette át a minőségi alapszőlő kilóját, a 21-23 mustfok közöttieket 150ft-ért, az alacsony mustfokú vagy részlegesen botritizálódott szőlő értékét vesztette, 70-80ft-ért cserélt gazdát, gondolom ez nagyjából általános lehet arrafelé.
Ebből ki lehet kalapálni egy ilyen aligbotritiszes, beragasztott cukortartalmú soft-szamorodnit. Gondolom azért nem késői szüret formájában hozzák forgalomba, mert a szamorodniért többet kapnak a plusz érlelés dacára is...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.04.05. 07:50:24

@furmintfan: Ennek a bornak az árára több magyarázat is lehet.

Egyrészt az amit a Zoli ír önmagában egy lehetőség. Gyászos és gyalázatos lehetőség de való igaz, hogy 100-150Ft áron felvásárolt szőlőből ki lehet hozni ezt az árat. Azt mondjuk kétlem, hogy a posztban is jelzett alapvetően jó minőséget ilyen alapanyagból össze lehet hozni, de a borászati technológiák manapság csodákra képesek.

A másik lehetőség, hogy ez egy loss-leader termék. Ebben az esetben a piacszerzés és brand ismertség növelés érdekében a termelő vállalja a veszteséget.

Az, hogy az első eset mennyire gyalázatos nem szorul magyarázatra. A második pedig szerintem amortizálja az édesbor mint termékkategória renoméját.

A 12.5vv% szesz és az édes kategória az legaláb 23MM alapanyagot követel meg. Ennél kevesebből nem jön ki a törvényi minimum.

pecz 2018.04.05. 21:23:55

Most éppen 999 Ft az ALDI-ban....

loading 2018.04.06. 09:48:46

@BZoltan: Öröm az ürümben, hogy az Aldi általában nem a termelőktől kér akciós hozzájárulást, hanem saját árrésből fedezi.