A Borrajongó

Tegnap ittam - Ruppert Villányi Franc 2013

2018. március 20. 06:00 - furmintfan

Villányban néhány éve már a cabernet franc a borvidék felkent zászlóshajója, a bordeaux-i házasításokat ha nem is leváltva, de mondjuk oldalról beelőzve. A folyamat eredményképpen a módosított villányi eredetvédelmi rendszer keretében a prémium kategóriás cabernet franc fajtaborok már Villányi Franc megjelöléssel kerülnek forgalomba. A kép azért még nem teljesen tiszta: a legtöbb villányi borászat szortimentjében továbbra is bordeaux-i házasítások, esetleg cabernet sauvignon-ok vagy merlot-k képezik a csúcsbort.
Michael Broadbent MW 2000-ben azt találta mondani, hogy a "cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát". Jelentsen ez akármit, tény, hogy a villányi termelők mondhatni, egységesen a cabernet franc mellett tették le a voksukat és ez sok szempontból indokolt is. A talajadottságok és a klimatikus viszonyok a borászok szerint ideálisak ahhoz, hogy a fajta megbízható minőségű bort prdukáljon a borvidéken. Emellett a cabernet franc-t - a cabernet sauvignon-nal vagy akár a merlot-val szemben - a nagyvilágban kisebb területen termesztik, és önálló fajtaborként lényegesen ritkábban palackozzák, így a nemzetközi konkurencia is szűkebb. 
A közösen piedesztálra emelt fajta tehát megvan, ez azonban még mindig csak a startvonal. Egységes borvidéki franc-stílusról még nem beszélhetünk, és ahogy Elizabeth Gabay MW mondta 2016-ban, a világ nemhogy Villányról, vagy a villányi franc-ról, Magyarországról is alig hallott. A villányi franc egységes, felismerhető stílusának megtalálása, az optimális piac és piaci szegmens célkeresztbe állítása és befogása, valamint a megfelelő marketing kialakítása és mindennek konzekvens folytatása mind a villányi borászok előtt álló feladat. Munka tehát van még bőven, de az első lépések megtörténtek, a villányiak lelkesek és úgy tűnik, hogy hajlandóak is a közös cél elérése érdekében együttműködni, ami a siker elengedhetetlen, de messze nem kizárólagos feltétele.

A hosszúra nyúlt bevezető után most pedig következzen egy ígéretes villányi franc.
 ruppertcabernetfranc2013.jpg

Ruppert Borház Villányi Franc 2013
Kádban erjedt, majd 18 hónapig 225 literes hordókban érlelődött. A palack, a címke, a kapszula, az átlagnál hosszabb DIAM5 dugó mind arról árulkodik, hogy a pincénél nem veszik félvállról a design kérdéskörét, prémium anyagot sejtet a megjelenés. Az, hogy 2018-ban a 2013-as évjárat van forgalomban és nem is túl rég óta (2017 végétől)  került ki a polcokra, arról tanúskodik, hogy Rupperték a palackos érlelésre sem sajnálják az időt. A külcsín alapján fel volt adva a lecke a bornak, hogy valóban meg is ugorja a magas lécet. 
A pohárba szippantva először a hordó édeskés, de diszkrét fűszeressége és egy pici fűszerpaprika tűnik fel, egyik sem túlzó módon. A többféle fűszerrel nyitó, alapjában véve hűvösebb hangulatot közvetítő illatban rövid idő után a fekete ribizli lesz a domináns jegy, meggyel, fekete cseresznyével, szederrel, szamócával, a már említett fűszerekkel, vaníliával kísérve, majd idővel belép egy maraschino-s vonal is. A korty lendületes és tartalmas, szerencsére sem túltolt koncentrációval, hordóval, vagy alkohollal nem próbál lehengerelni, bár mindből jutott bele, de egyik sem lóg ki. A tannin rágható, valamelyest tapad, de nem reszel és nem szárít, az alkohol melegít, de nem éget és nem takar ízeket, a savak dinamikusak, de nem hasítanak. Azért az érezhető, hogy hűvösebb évjárattal van dolgunk: volt már szerencsém selymesebb textúrához villányi vörösben, majd az idő eldönti, tud-e ezzel kezdeni valamit az érlelés. Az intenzitást illetően az erős kezdés valamivel visszafogottabb folytatás következik, az viszont stabilan ki is tart a lecsengésig. Fekete bogyós spektrumba hajló gyümölcsök vezetik a bor ízét is: fekete ribizli, szeder, meggy, áfonya formájában, szantállal, halvány édesfűszerrel, érintésnyi fűszerpaprikával, chilivel, szantállal, reszelésnyi étcsokival megcsavarva. 
Mindent összevetve kedveltem a bort, és a villányi felső kategória árait ismerve, a palackért kicsengetendő összeg sem tragikus (ráadásul én még akciósan vettem). Rövid fektetést szavaznék meg neki: idővel simulhat még és feltehetően alkalmas hosszabb érlelésre is, de a gyümölcsösség valószínűsíthető kopása okán szerintem hosszú távon nem lenne kedvezőbb az összkép. Lehet ez a bor a Villányi Franc stílusának egyik követendő mintapéldája? Nos, talán igen, nem tudom a választ, de ha minőségben ilyesmi lenne a mérce, én ki lennék békülve vele. 6p+ (4950 Ft - Bortársaság)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4913742114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dezso0724 2018.03.20. 08:14:03

Elizabeth Gabay MW 2016-ban hazai borászokkal való derűs beszélgetés közben egy repülőn utazott Budapestről Düsseldorfba a ProWein-ra. Az "alig hallott" talán kissé túlzás :-)) A bor mindenesetre nagyon rendben, pikk-pakk lecsúszik az ember torkán, nekem tegnapelőtt...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.03.20. 08:40:16

@dezso0724: Talán olvasd el még egyszer: nem ő nem hallott Villányról, hanem a világ. :)

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.03.20. 20:35:01

@furmintfan: "Azért az érezhető, hogy hűvösebb évjárattal van dolgunk"

Gyorsan visszakerestem a 2013-as időjárás-naplómat. Az évtized egyik legforróbb és legszárazabb nyara volt. Egyedül a szeptember volt csapadékosabb és hűvösebb a szokásosnál, de ezt kompenzálta egy gyönyörű október (már ha valaki bátor volt és addig fent hagyta a szőlőt)...

Szóval szerintem nem az évjárat, hanem a szüret időpontjának megválasztása adja a hűvösebb érzetet (nyilván ez nem értékítélet - lehet, hogy előnyére válik a bornak ez a döntés).

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.03.21. 08:33:24

@Gabssy: Nekem a kánikulai 2011-es, 2012-es évjárathoz képest mindenképp hűvösebbnek tűnt 2013, a nyarával együtt, de könnyen lehet, hogy abszolút értékben ettől még forró évnek minősül 2013. Naplót nem vezettem, úgyhogy csak emlékekre támaszkodom.

Szegediszomelijé 2018.03.21. 22:01:25

Hát azért egy nagyonborissza legyen tisztában az évekkel időjárás tekintetében, az egésszel, de főleg az őszi (szüret) időszakkal. Mert a 13 az 16-ig biztos, hogy a legjobb év volt. A 12 meleg -forró volt, de a nagy baja a szárazság volt. És ha ezeket tudod, nem fogsz egy 15-ös barikk Kf-től sem különösebb jövőt várni...
süti beállítások módosítása