A Borrajongó

Franciaország-Új-Zéland-USA pinot noir-háromszög a nappaliban és a DropShop-ban

2018. március 16. 06:00 - furmintfan

Új-zélandi és burgundi pinot noir-ok kisebb-nagyobb rendszerességgel megfordulnak a poharamban, többnyire a fajtára hangolt kóstolósorok formájában, de kaliforniai és oregoni pinot-kat ritkán kóstolok. Március elején viszont olyan szerencsésen jött ki a lépés, hogy gyors egymásutánban két alkalommal is elém került egy burgundi-új-zélandi-észak-amerikai pinot-trió.
 pinttriokmarcius2018.jpg

I.
Még tavaly hozzájutottam egy itthon elérhető, nem éppen olcsó kaliforniai borhoz, amit eredetileg az ünnepek alatt terveztem felbontani, de ez végül elmaradt, már magam sem tudom, miért. Március első hétvégéjén viszont úgy döntöttem, hogy nem várok újabb különleges alkalomra és amolyan télbúcsúztató gyanánt kitekerem a palackom nyakát. Az érdekesség kedvéért kerestem és találtam is két játszótársat a bornak, így Kalifornia, Burgundia és Central Otago állt az asztalon a képzeletbeli háromszög három csúcsában.

thibaultligerbelairlesgransdchaillots2013.jpg

Domaine Thibault Liger-Belair Les Grandes Chaillots 2013 Bourgogne
2001-ben alapított, bő 7 hektáron biodinamikus elvek mentén gazdálkodó birtok Burgundiában, amelynek alapjait még 1720-ban fektették le. A család 18. századi borászati hagyományokra tekint vissza. A birtok számos dűlőben rendelkezik apró parcellákkal, köztük több Premier Cru és Grand Cru besorolásúval is. A borok általában 12-18 hónapot töltenek seprőn, a borokhoz legfeljebb 50%-ban használnak új hordókat, de minden hordót legfeljebb 3 évjárat elkészítése után leselejteznek. A borok szűrés és derítés nélkül kerülnek palackba.
A Les Grandes Chaillots ugyan csak borvidék-szintű besorolást - Bourgogne Rouge - kapott, de alapanyaga a Nuits-Saint-Georges-ban található Chaillots tőkéiről származik, amely a Premier Cru besorolású Les Saint-Georges közvetlen szomszédságában található.
A három bor közül ez a legvisszafogottabb a bontás napján. Illata folyamatosan változik a pohárban. Leheletnyi füst, majd piros bogyós gyümölcsök, halvány fűszeresség jelenik meg először. Idővel bekúszik a képbe egy halvány istállós vonal is, ami idővel avarossá, földessé szelídül, majd felerősödik a gyümölcsösség: meggy, szamóca, szilva, cseresznye, halvány fűszerességgel, nugáttal. Kóstolva kecses, finom szövésű, jó állagú savval és kevés, de szilárd tartású tanninnal keretezve. Meggy, málna, piros ribizli, szilva, zöldfűszerek, egy enyhe meggymagos fanyarság, leheletnyi marcipán és édesfűszer, a végén finom fa és időnként bevillan némi vasas kútvíz is. A félig, harmadáig telt palack csak előnyére változott a következő két napban: a levegő előcsalogatta belőle a gyümölcsöket. 7p- (7950 Ft - Bortársaság)

duckhornmigrationpinotnoir2013.jpg

Migration Wines Pinot Noir 2013 Russian River Valley
A Napa-völgyi Duckhorn Winery-t 1976-ban alapította Dan és Margaret Duckhorn. A Duckhorn testvérpincészete, a Migration Wines kifejezetten Burgundia két fő szőlőfajtájára specializálódott. Első pinot noir-jukat a 2001-es évjáratból készítették a hűvös Anderson Valley-ből szüretelt szőlőből. Az első Russian River Valley Chardonnay és Pinot Noir egyaránt a 2008-as évjáratban készült.
Az itt szereplő bor Kalifornia egyik leghűvösebb vidékén, homokos, agyagos talajon termett pinot noir tőkék terméséből készült és francia hordókban (35% új) érlelődött 10 hónapig.
Bőkezű és intenzív illat gazdag fűszerességgel, szárított virágokkal, piros bogyós gyümölcsökkel, egzotikus villanásokkal. Keleti fűszerek, potpourri, szerecsendió, szegfűszeg, vanília, török mogyoró, szamóca, málna, szeder, gránátalma, narancshéj, idővel süteményes jegyek és minimális avar. A korty jól kitöltött, elegáns, jó arányokkal bír, csak az alkohol melegít picit a végén. Intenzív gyümölcsös és fűszeres jegyek vonzó elegyét kínálja: szamóca, málna, cseresznye, vörös áfonya, gránátalma, vérnarancs, narancshéj, karácsonyi fűszerek, érintésnyi csokoládé. Nem nagyon változott a bontást követő néhány napig, csak az illat intenzitása csökkent valamelyest. Az első kört nálam mellbedobással megnyerte, de ha valaki a burgundit hozná ki elsőnek, megérteném azt is. 7p (12230 Ft - Veritas)

matualandsandlegendspinotnoir2013.jpg

Matua Lands & Legends Pinot Noir 2013 Central Otago
Bill és Ross Spence több generációs borászcsalád sarjai, akik 1966-ben megvásárolták első területüket, majd a 70-es években alapították meg saját borászatukat és 1974-ben lepalackozták első boraikat is, köztük az első Marlborough Sauvignon Blanc-t. A borászat a következő évtizedekben terjeszkedni kezdett több új-zélandi borvidéken, így Central Otago-ban is. 
Az itt kóstolt bor alapanyaga részben egész fürtös préselés után, nyitott kádakban, saját élesztővel erjedt, majd 10 hónapig új és használt francia hordókban érlelődött.
Érett erdei gyümölcsök, keleti fűszerek és szárított virágok elegye érezhető illatában, a gyümölcsök inkább a fekete bogyós spektrum felé tartanak, szeder, áfonya, szilva, meggy, málna formájában, ehhez édes fűszeresség járul, kóla, fahéj, szerecsendió és étcsoki képében. Sima érzetű sav és tannin, érzetre kissé emelkedett alkohol fogja keretbe a közepes testet. Ízében is visszaadja az illatjegyeket: sötét színbe hajló erdei gyümölcsök, egzotikus édesfűszerek, csoki, enyhe likőrös édesség. Populárisra hangolt, de jól elkészített bor. A darabban tartás ennek a palacknak kedvezett a legkevésbé: harmadnap már fel lehetett benne fedezni az oxidáció jeleit. 6p (6750 Ft - Bortársaság, a 2016-os évjárat van forgalomban)
 

II.
Alig másfél héttel később a Drop Shop Oregon egyik villámgyors karriert befutó borászatának, az Antica Terra-nak kóstolósorát kínálta esti főattrakcióként, és ennek farvizén számos más komoly pinot noir is kinyílt a nap folyamán. Nem az első alkalom, hogy a borbár tematikus pinot-esttel készül a fajta rajongói számára, nekem mindig érdemes volt betérni ezekre a kóstolókra. A napi spéci borlapról három különböző évjáratból kóstoltam 1-1 bort. Az előző trióhoz képest földrajzilag annyival tolódott el a bizonyos képzeletbeli háromszög egyik csúcsa, hogy az USA-t most Oregon képviselte. 

feltonroadbannockburnpinotnoir2016.jpg

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2016 Central Otago
Az egyik legismertebb és legelismertebb pince Central Otago-ból, szerepeltek már annyiszor a boraik a blog hasábjain, hogy a rendszeres olvasóknak ne kelljen bemutatni a borászatot, de a rend kedvéért röviden vegyük át a lényeget. A Felton Road jelenleg négy dűlőben, 32 hektáron gazdálkodik Central Otago-ban és 2010 óta Demeter-tanúsítvánnyal rendelkezik. Az ültetvények a meleg, északi tájolású lejtőkön terülnek el. A pinot noir-on kívül chardonnay-val és riesling-gel is foglalkoznak, az egyes dűlőket és klónokat a szüret során külön kezelik. Összességében rendkívüli gondosság, kézi művelés és minimális beavatkozással történő borkészítés jellemzi a pincét. 
A 2016-os Bannockburn Pinot Noir a Bannockburn nevű falu mellett elhelyezkedő 3 dűlőből (Cornish Point, Calvert, Elms) terméséből készül. 25%-ban egész fürtös préselés, saját élesztős erjedés, 13 hónap érlelés válogatott burgundi hordókban (25% új), majd palackozás szűrés és derítés nélkül.
Intenzív piros bogyós gyümölcsös, egzotikus fűszerességet árasztó illat, elsősorban málnával, mellette szamócával, szárított virágokkal, különféle keleti fűszerekkel. A korty elegáns, fókuszált, gördülékeny, lendületes savval, nem túl sok és tökéletesen integrált tanninnal, leheletnyit melegítő alkohollal, remek hordóhatással. Gazdag piros bogyós gyümölcsösség és fűszeresség szövi át, málna, szamóca, cseresznye, gránátalma és az illat egzotikus és karácsonyi fűszerei. Már most is nagyon vonzó bor, feltehetően szép jövővel. 7p

roserockpinotnoir2014.jpg

Rose Rock Drouhin Oregon Eola-Amity Hills Pinot Noir 2014 Willamette Valley
"French Soul, Oregon Soil" a Burgundiából jól ismert Drouhin család oregoni borászatának szlogenje. Az 1987-ben alapított, fenntartható gazdálkodást folytató birtokon pinot noir-ral és chardonnay-val foglalkoznak.
Az itt szereplő bor az Eola-Amity Hills déli csücskén található Roserock dűlő 35 különböző parcellájának válogatott terméséből készült. A vulkanikus talaj, a tengerszint feletti magasság és a Csendes-óceán hűsítő hatását a Willamette Valley-be közvetítő Van Duzer Corridor együttállása ideálissá teszi a területet klasszikus hűvös klímás pinot noir készítésére. Ez a bor első évjárata.
Illatáról szárított málnás étcsoki ugrott be az első pillanatban, a málnás, csokis jegyek mellett szeder, szárított virág és többféle édesfűszer tűnik fel. Az intenzíven kezdő illat viszonylag gyorsan elhalkul. Szájban húsos korty fogad, a szilárd, erőteljes vázra intenzív aromák települnek, a bor jól kitölti a szerkezeti kereteit. Lédús meggy és erdei gyümölcsök, áfonya, málna, szeder, cseresznye finom fűszerességgel és egy pici étcsokival körítve. 7p-

lambraysmoreystdenis2013.jpg

Domaine des Lambrays Morey-St.-Denis 2013 Bourgogne
A birtok ékkövéül szolgáló dűlő igen régi múltra tekint vissza: Clos des Lambrays első írásos említése 1365-ra datálódik. A történelem során általában Grand Cru besorolású dűlő 1981-ben hivatalosan is megkapta ezt a minősítést. A több más dűlőt is magába foglaló, a 20. század végén többször is gazdát cserélő birtokon egy 17. századi kastély áll, hasonló korú pincével. 2014-ben az LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) vásárolta meg a birtokot. Az állandóságot Thierry Brouin borász személye képezi, aki már jó 30 éve áll a birtok szolgálatában.
Villages-szintű bor, a szőlő a Clos des Lambays felett elterülő parcellákról származik.
Az illat elsőre elég fura, kissé bizonytalan: sós, leveszöldséges jegyekkel nyit, majd kis gyógynövény, sós mogyoró tűnik fel, a háttérben nehezen szálazható piros gyümölcsös, fűszeres jegyekkel. Feszes savakra és bársonyos, leheletnyit tapadós tanninra épül, hűvösebb hangulatot közvetít. Meggy és málna, savanykás piros bogyós gyümölcsök, kis fűszeres-gyógynövényes aláfestés, csipetnyi só színezi. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1713737264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása