A Borrajongó

Tegnap ittuk – Losonci Bálint Pinot Noir 2016

2018. március 08. 06:00 - ungert

Az elmúlt két év alapján mondhatni, hogy biztosra mentünk, amikor egy közelmúltbeli borozás szélesebbre nyúlt keretei között rápróbálkoztunk Losonci Bálint legfrissebb pinot-jára is. Az eddig begyűjtött tapasztalatok alapján a gyöngyöspatai anyag lényege abban áll, hogy háromezer forint és csavarzár alatt hoz olyasfajta könnyed, a közízlésre nevelt fogyasztók számára is értékszerű vörösborélményt, amely továbbra is rendkívül ritka, már ha a határainkon belül vizsgálódunk. Bár a kettőezer-tizenhatos folytatás alapanyagilag egy kissé más receptet követ az eddigiekhez képest, a végeredmény továbbra is változatlan. A Mátra megy felfelé szépen, ezt az utat pedig kiváló borászok érdekes, egyedi és szerethető borai építik. Pont olyanok, mint ez a pinot noir.
img_2481.jpg

Nem szükséges és nem is érdemes komolyabb burgundiakra kalibrált tolómérővel vizsgálni komplexitását és autentikusságát. Ennek ellenére kellően törékeny, nem az izmozásról, ugyanakkor nem is a cizelláltságról szól. Illata tisztán epres-szamócás, mindezek mellé hozza a klasszikus csipkebogyós fűszerességet is, amely mellé inkább érdekes és szerethető, mintsem nyers zöldfűszeres, kapros jegyek csatlakoznak.

A korty kerek, teste nem túl nagy, savai sincsenek túlmérve, épp a helyén minden. Egyenes, rendkívül jól fogyasztható anyag minimális tanninnal, és a kortyban gyakorlatilag teljesen eltűnőt tizennégyes szesszel. Módfelett jól fogyasztható, a palack a szokásos módon akár lendületből is kiüríthető.

Hozza az eddigi élményt, jó és biztos ajánlás, ráadásul kellemes vétel is. Erős 5 pont a jutalma.

furmintfan: A 2016-os "alap" pinot nem teljesen alap, ebben az évben a bor egyharmadát 777-es dijoni klónok termése adja a Geregből, ami ugye általában a pinot válogatás alapanyagául szolgál. Természetesen a bor spontán erjedt, hordót nem látott, 11 hónapot töltött acéltartályban.

Illatába az obligát piros bogyós gyümölcsösségen - cseresznye, szamóca, csipkebogyó, piros ribizli - és a finom fűszerességen túl egy kovászos uborkás-kapros vonal visz érdekes csavart. Egri vörösborokban - főleg kadarka, pinot noir vonalon - éreztem többször ilyesmit korábban, ennél a bornál meglepett, de csak izgalmasabbá tette az összképet. A korty rendezett, szellős, mégis tartalmas, egészen minimális, finomszemcsés tannin és jó állagú, éppen ideális mennyiségű sav foglalja keretbe.

Az alkoholt (14%) szépen elnyeli, csak melegedve érezhető valamennyire. Íze szépen visszaadja az illat gyümölcsös, fűszeres jegyeit és az extra kovi ubis-kapros vonal is ott van a háttérben. Elegáns, jól iható, szerethető bor, összességében kedveltem az előző két évjáratot is, de ez még jobban tetszik. 5p+ (kb. 3000 Ft - Bortársaság, Mitiszol)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7213707070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása