A Borrajongó

Tegnap ittam - Chateau Pey La Tour Reserve du Chateau Bordeaux Superieur 2015

2018. március 06. 06:00 - furmintfan

A nagy furmint-özön után és az igazi tél február végi-március eleji beköszöntése alkalmából ideje volt már egy jó vörösbort is bontani. A választásom most egy bordeaux-i borra esett, lassacskán szállingóznak már a szakértők által kiválónak minősített 2015-ös évjárat borai. Bordeaux csak kicsit kevésbé ingoványos talaj, mint Burgundia, az évjáratok és a területek vagy pincék behatóbb ismerete nélkül itt is elég könnyű bakot lőni, bár olcsóbban is lehet jó borhoz jutni. Nem állítom, hogy komolyabb tapasztalattal rendelkezem ezen a téren, így ha bordeaux-ira ácsingózom, első szűrőként csak jobbnak mondott évjáratokkal próbálkozom és igyekszem a kiszemelt birtoknak/bornak is alaposabban utánajárni. A pénztárca meg gyorsan behatárolja a lehetőségeimet. :) A fenti megfontolások alapján a jelenleg 500 hektáron 9 birtokot tömörítő, közel 180 éves múltra visszatekintő Dourthe egyik birtokbora relatíve kockázatmentes megoldásnak tűnt: borvidéki szinten nem drága, és eddig még egyik megvásárolt palack sem okozott csalódást, 2015 pedig ugye, mint említettem jó évjáratnak minősül. A Chateau Pey La Tour 1990-ben került a vállalkozás tulajdonába, jellemzően 1 fehér, 1 rosé és 3 vörös kerül tőlük forgalomba, ez a három vörös közül a középre pozicionált tétel. 
 chateaupeylatoourreserve2015.jpg

Chateau Pey La Tour Reserve du Chateau Bordeaux Superieur 2015
88% merlot, 10% cabernet sauvignon, 2% petit verdot, tartályos erjesztés, 12 hónapos hordós érlelés, harmadrészben új hordókban.
Sikerrel is jártam, meg nem is. A bor jó, de nem állítanám, hogy ez egy tipikus bordeaux-i: modernebb stílust képvisel, kicsit az volt az érzésem, mintha amerikai szájra tervezték volna. Érett meggy, szilva és erdei gyümölcsök dominálnak illatában, pici bőrrel, cédrussal. A 15% alkohol már itt is feltűnő, és kóstolva is kikönyököl a borból. Húsos korty, jó koncentráció, bársonyos textúra jellemzi, az erős közepes testet szépen használt hordó és jól illeszkedő sav keretezi. Érett gyümölcsös, finoman fűszeres, étcsokoládés ízek, enyhe alkoholédesség érezhető szájban. Bordeaux-tananyagnak talán nem ideális, de profi munka, összességében véve az árát egyszer megérte. 6p (4500 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413707446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása