A Borrajongó

Tegnap ittam - Borok a hiperből - Flat Lake Rotweincuvée 2016 és Bodegas Covinas Toro Loco 2013

2018. március 03. 09:00 - furmintfan

A mai tegnap ittam-ban - csak hogy egy kis képzavarral éljek - most két bor szerepel amolyan közszolgálati jelleggel, hiperes ajánlóként. Hiper-fronton időnként kiváló vételekbe lehet belefutni, amelyek egyúttal remek bevezető tananyagként is szolgálnak a külföldi borvidékek rengetegébe. A Tesco állandó kínálatát többször megszondáztuk már, akár terjedelmesebb borsorok végigkóstolása kapcsán is, az Aldi-ból és a Lidl-ből is kisebb-nagyobb rendszerességgel megénekeltünk már borokat. Míg a Lidl jellemzően valamilyen ország-tematikus heti ajánlat farvizén tesz be az ideiglenes kínálatba az aktuális országból származó külföldi borokat, addig az Aldi-nál legfeljebb az ünnepek kapcsán sikerült felfedeznem valamiféle rendszert abban, hogy éppen milyen, a permanens szortimentjük részét nem képező bor kerül ki a polcokra. 
Az itt szereplő spanyol bor már visszatérő vendég, egyvelegek részeként már írtam is róla, de most a közszolgálatiság arra sarkallt, hogy jobban ráirányítsam a reflektorfényt (járjon ez bár azzal, hogy mint az állandó kínálat oszlopos tagját képező remek African Rock Sauvignon Blanc-t, villámgyorsan elkapkodják a polcokról). A másik tesztalannyal még nem találkoztam eddig, ez egy hagyományosnak mondható fajta-összetételű burgenland-i cuvée. Jó hír, és további garancia lehet a minőségre, hogy egyik bor esetén sem arról van szó, hogy a fantázianév mögött nehezen lenyomozható pince állna, még ha a borok feltehetően direkt az áruházláncnak készültek is.

torolocoflatlakerot.jpg

Flat Lake by Leo Hillinger Rotweincuvée Zweigelt Blaufränkisch St. Laurent 2016 Burgenland
A Flat Lake megnevezés ugyan kicsit zavarónak tűnt, ez németre kb. Plattensee-nek is fordítható, ami ugye a Balaton német neve, míg Burgenland révén  ez itt inkább a Fertő-tóra utalhatna (ami viszont németül Neusiedler See), csakhogy az osztrák Hofer (az ottani Aldi) már Bécset is belekeveri a történetbe. Ennyit a nomenklatúráról, maradok inkább a palack tartalmának vizsgálatánál.
Az illata kicsit tompa, zárkózott, majd lassan meggy és erdei gyümölcsök ütik fel a fejüket, halvány zöldes villanások kíséretében. A korty könnyed, komplikációktól és kanyaroktól mentes, ideális mennyiségű sav és közepesnél kevesebb, viszont tapadós és érdes tannin szilárdítja. Meggy, szeder, erdei gyümölcsök, pici zöldfűszer, minimális hordófűszer érezhető közepesen intenzív ízében. Érezhetően nem a legérettebb alapanyagból készült a bor, kicsit zöld, de egynek elmegy. 4p+ (1800 Ft - Aldi)
Bodegas Covinas Toro Loco Barrica Reserva 2013 Utiel-Requena
Tempranillo 12 hónapig hordóban érlelve. Ahogy említettem, már írtam erről a borról kétszer is, először magában okozott meglepetést és szerepelt igen jól, másodszor kontextusban kóstolva kapott kicsit kevesebb pontot. Utóbbit talán reálisabbnak tartom, de akárhogy is nézem, remek vétel. A korábbi jegyzeteimet hívtam segítségül.
Illatát édeskés fűszeresség és érett gyümölcsök határozzák meg: vanília, rumpuncs, fekete cseresznye, szilva, meggy, füstölő, enyhe földesség és gyógynövények. Közepes testét lendületes savak és finomszemcsés tannin keretezi, kissé édeskés hordóhatással. A korty jól kitöltött, érett szilva, fekete cseresznye, édesfűszerek, rumos szilva, csoki és ánizs jelenik meg ízében. 5p+ (1300 Ft - Aldi)
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5813710390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2018.03.03. 18:58:08

A múlt héten vettem a Toro Loco-ból egy palackkal. Maradjunk abban, hogy itt is gyakori lehet a palackvariáció, mert egy már öregedésnek indult, alapvetően hordós, kevés gyümölccsel, majd a kortyközéptől önálló életre kelt savak köszönnek be. Nagyjából az árában van. Ugyanakkor majd minden benne van, amiért a villányi vöröseket nem szerették 5-8 éve. Max. 4 pont.

osborne 2018.03.11. 23:17:57

Leszálló ágban de még mindig finom a Toro Loco,

Lehetne állandó az ALDI-nál.
süti beállítások módosítása