A Borrajongó

Somlótól Hegyaljáig - Takács Lajos a Carpe Diemben

2018. február 23. 06:00 - furmintfan

Talán nem túlzok, ha azt állítom, Takács Lajos a magyar borvilág egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége, és nagyon jó, hogy mindezt nem kell múlt időbe tenni, hiszen a Somló elhagyása után Lajos most Tokajban tevékenykedik (valószínűleg kevesen tudják: Takács Lajos a borvidék szülötte, Abaújszántón látta meg a napvilágot). Nem túl gyakori, hogy valaki alig néhány év borászkodás után legenda-státuszig emelkedjen, de azt hiszem, Takács Lajosnak ez a Somlón sikerült. A sors úgy hozta, hogy a borász elhagyta "A Hegy"-et, de a borkészítést szerencsére Tokajban sem hagyta abba, még ha eredetileg ez is volt a szándéka.
Lajos somlói borai szép lassan elfogynak, a tokajiak még forgalomba sem kerültek, ritka alkalom tehát, hogy egyetlen kóstoló alkalmával mind a somlói, mind a tokaji munkásságába bepillantást nyerhettünk. Tar Ferenc a Borászportrék-sorozat keretében egy (majd a nagy érdeklődés miatt még egy) ilyen estét szervezett a Carpe Diem-be. 

takacslajoscarpediem4.jpg

(Takács Lajos és Tar Ferenc, a képet a Carpe Diem facebook oldaláról kölcsönöztem)

A borok mellett Lajos mesélt Tokajról, Somlóról és a bor kapcsán saját életéről is egy kicsit. Aki ismeri Takács Lajost, tudja, hogy őszinte ember, ami a szívén, az a száján. Ennek ő néhány konfliktust is köszönhetett az életben, mi pedig több aranyköpést. A szőlőben és a borkészítésben folytatott munkája - és élete - során egyaránt a természetesség és az ösztönösség a meghatározó. Lajost elkísérte párja, Márkus Mónika, és a tokaji borászatban vele együttműködő egyik társa, Dán Károly is, ők is kiegészítették a történetet a megfelelő pillanatokban.
 takacslajoscarpediem3.jpg

(Takács Lajos, Dán Károly, a jobb szélen Márkus Mónika)

Tokaj
Tokajról három pincétől is kóstoltunk bort. Amikor Lajos családjával 2013 telén Bodrogkisfaludra költözött, eleinte nem akart bort készíteni, illetve legfeljebb egy keveset, saját és baráti fogyasztásra. Azután Lenkey Géza felajánlotta, hogy átadna neki művelésre egy területet a sajátjaiból. Lajosnak az a terület ugyan kevésbé tetszett, az Úrágya viszont igen. Végül a két barát úgy egyezett meg, hogy két évig együtt dolgoznak egy hektáron az Úrágyában: Lajos a szőlőben javaslatot tesz, de Géza dönt, a borkészítésnél pedig Lajos szabad kezet kap. 2014 nem volt szerencsés év, hogy finoman fogalmazzunk, mindössze egy üvegballonra való bor készült, ami szűrés és derítés nélkül egyből a palackba került.

Közben a hajdani Breitenbach Pince mögött álló Dán Károly befektetőtársával együtt új borászt keresett az újrakezdéshez, így jutottak el Takács Lajoshoz, akivel 2016 óta dolgoznak együtt. Elmondásuk szerint nagyon hasonlóan gondolkoznak a szőlőről, a borról, a természetes borkészítésről, így könnyebben megy a közös munka. Az ültetvények több település határán, kisebb parcellákon helyezkednek el, Dán Károly szerint a klímaváltozással a hűvösebb fekvések felértékelődnek. A furmintot és a hárslevelűt fontosnak tartják, de mindketten egyetértenek abban, hogy teret kell adni a kísérletezésnek, akár világfajtákkal is. Mindketten a természetközeli szőlőművelés és borkészítés mellett teszik le a voksukat, a szőlőben felszívódó szereket nem használnak, a borok ülepítést követően spontán erjednek, csak durva szűrőt használnak. (A borászat neve akkor még nem dőlt el, azóta D.H.P. néven jegyezték be, a három betű a három tulajdonos vezetéknevének kezdőbetűit jelöli).

Ami a saját területeket illeti, Lajosnak a tállyai Patócsban és Bohomájban van 1-1 kisebb parcellája. Előbbi 0,25 ha és erdő veszi körül, utóbbi 1,3 ha és kőgát határolja, de utóbbinak csak egy részén van szőlő. Az elszigetelt területeken könnyebben megvalósítható a természetközeli szőlőművelés, ez fontos szempont volt a kiválasztásnál. Nincs túlmisztifikálva a történet: a tervek szerint a borok "Literes" néven, 1 literes, csavarzáras palackban vásárolhatóak meg a pincénél. Lajos szeretne még életében egy nagy (és drága) bort készíteni. Számára egy borban a vibrálás, a légiesség, a zamatgazdagság és hosszúság együttes jelenléte az ideális, de állítása szerint még nem készítette el, amely szerinte minden kritériumnak maradéktalanul megfelelt volna.

Dessewffy Furmint-Hárslevelű 2017 (M)
Tartályminta, még nem biztos, hogy önállóan lesz letöltve. Friss illat: őszibarackos túrókrém, friss trópusi gyümölcsös villanások, pici levendula és gyógynövény, meleg, löszös karakter. Ízben eleinte melegebb tónusú trópusi gyümölcsöket villant, majd lassan hűvösebb hangulatú citrusos, körtés, gyógynövényes ízek bukkannak fel. Kellően ropogós savakkal operál, de mellette kicsit melegít az alkohol és egy pici kesernye is feltűnik a finisban. Összességében véve zamatos, jól iható bor.

Bohomáj Furmint-Hárslevelű 2017 (M1)
Tartályminta. Kicsikét zárt, körtés, őszibarackos, enyhén barackmagos illat. Szájban könnyed, feszes, citrusos, körtés, grapefruit-os jegyekkel, enyhe barackmagos kesernyével, halvány sóssággal.

Bohomáj Furmint-Hárslevelű 2017 (M2) 
Hordóminta, az alapanyag egyébként megegyezik az előző tartálymintáéval. A körtés, őszibarackos illatnak egy kevés édesfűszer ad plusz dimenziót. A hordó szájban is kerekít, vastagít a boron, komolyabb hatást kelt. Körte, citrusok, a háttérben édesfűszerek és kevés gyógynövény. Jobban tetszett, mint a tartályos verzió.

Patócs Furmint 2017 (M) 
Lajos szerint túl későn (bár borvidéki mércével így is korán) szüretelt, ezért túl sok a cukor (6-10 g/l) és magas az alkohol a borban. Az illat picit zárt, az aromatikát édes fehér húsú gyümölcsök vezetik, citrusokkal és egy kevés gyógynövénnyel kísérve. Lágyabb, édeskésebb az összhatás, az alkohol valóban melegít egy kicsit, enyhe kesernye is feltűnik, de így is jól fogyasztható a végeredmény, a maradékcukor barátságosságának is köszönhetően meglesz a rajongótábora.

Nyergesek-Szent Tamás Furmint 2017 (M)
Egy 10 hektós Stockingerben áll a bor, 70%-a a tállyai Nyergesek, 30%-a a mádi Szent Tamás termése. Elképzelhető, hogy az elsőként kóstolt Dessewffy-vel lesz összeházasítva. Fülledtsége miatt alapos pörgetést igényel, utána nektarint, citrusokat, pici borsot villant. Feszes, kellően tömör és koncentrált anyag, elég markáns struktúrával, jól adagolt hordóval. Jelenlegi állapotában a legkevésbé kész bor.

Nyergesek Furmint 2016
Egész fürtös préselést követően 2/3-a hordóba, 1/3-a tartályba került. Valóságos gyümölcsözön:  sárga és fehér húsú őszibarack, körte, golden alma, fehér virágokkal és édesfűszerekkel. Intenzív, feszes, mégis puha tapintású savakkal, jó egyensúllyal. Lendületes, lédús gyümölcsösséggel, körtével, őszibarackkal, golden almával, érintésnyi trópusi gyümölccsel, édes citrusokkal. 6p+

Szent Tamás Furmint 2016
Visszafogottabb, de mélyebb aromatika jellemzi, körtével, őszibarackkal, almával, fűszerekkel, édes citrusokkal, nedves köves aláfestéssel. Szélesebb, koncentráltabb, "mádiasabb", kicsit még zárkózott, de ambiciózus bor, már most hosszú lecsengéssel. Nagy ígéret, szép jövőt jósoltunk neki szinte mindannyian. 7p-

Lenkey-Takács Úrágya Furmint-Hárslevelű 2015
Picit zárt, tompa illat, ízben is kissé neutrálisak a gyümölcsei, citrusokkal megtámogatva, enyhe vegetális érzettel. Kissé vékony, de elég feszes savai és tömör magja van, a hordóhatással viszont nem tudtam megbarátkozni: tompa és egy kicsit poros érzetet ad a bornak. 5p

Lenkey-Takács Úrágya Furmint-Hárslevelű 2014  
Minden bizonnyal kerültek bele botrytises és töppedt szemek is: érett sárgabarackos, zöldfűszeres, narancsos, földes, sós jegyek is feltűnnek. Enyhén rusztikus karakterű, némi maradékcukorral, pici kesernyével a végén. 5p+


takacslajoscarpediem2.jpg

Somló
Takács Lajosnak somlói kötődése nem igazán volt korábban, de miután borkereskedését 1997-ben bezárta és céltalanul motorozgatott a Somló közelében, Budapestre már egy parcella tulajdonosaként tért vissza. Az első megvásárolt területet követte a többi is, majd 2002-ben újratelepítette a szőlőket. Márkus Mónikával a szőlő kapcsán ismerkedtek meg, mondhatjuk, hogy a természetközeli szőlőművelés és borkészítés hozta össze őket. 
Az első, szuperkoncentrált, gyakran későn szüretelt szemekből vagy különleges eljárásokkal (pl. aszútésztán áztatás) készült boroktól a stílus lassan elmozdult a könnyedebb, elegánsabb irányba. A borász szerint a későn szüretelt, töppedt szemekből készült bor lehetett ízgazdagabb, de biztosan nehézkesebb is volt, a hordók elhagyásának pedig részben a lustaság volt az oka, mivel nehezebb volt tisztán tartani őket, mint kiiktatni a történetből. Kedvenc évjáratai 2006, 2010 és 2013. 
A 2013-ban került palackba az utolsó Hollóvár-évjárat, a területeket ezután Kis Tamás (Somlói Vándor) művelte egy ideig, de nagy részük azóta új tulajdonoshoz került, a szőlők jó részét pedig kivágták. Lajos elmondása szerint még mindig szívesebben iszik somlait, mint tokajit, de ezt leszámítva a Somlót már "elengedte", az itt készített borait sem kóstoltatja. Már csak ezért is kivételes volt ez az este. A Hegyen sem érzi már magát olyan jól, mint régen, túlságosan beépítetté vált az utóbbi években.

Hollóvár Juhfark 2013
Lajos azzal kezdte, hogy nem különösebben kedveli a faját. Táncoló medve kolléga felvetette, hogy azért ennyi idő alatt csak kiderült valaki a fajtáról. Erre a borász nevetve csak annyit felelt, hogy leginkább az, hogy amikor lement a pincébe, hogy felhozzon egy üveg bort meginni, sosem a juhfark után nyúlt. :) 
Fajtajelleges és somlói illat egyszerre, sós, vegetális, sóskás, zöldfűszeres, pici édesfűszerrel, minimális gyümölccsel. Feszes, tömör és szikár, markáns karakterű, de nem túl barátságos bor. Viszonylag neutrális, az illatban megismert jegyeken túl némi égett süteményszél tűnik fel benne, ami csak érdekes volt, nem zavaró tényező. 6p

Hollóvár Sauvignon Blanc 2013
Takács Lajos egyik kedvenc fajtája, ami persze Somlón egészen máshogy viselkedik, mint bárhol másutt. Lajos szerint többször előfordult már, hogy lett volna valami dolga Budapesten, aztán lement a pincébe, hozott egy üveg sauvignon blanc-t, megitta és inkább nem ment sehova. Meg tudom érteni. :)
Sauvignon blanc, a sauvignon blanc-mátrixon kívül. Mondhatjuk, hogy a termőhely felülírta a fajtát. Zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, zöldfűszerek, kakukkfű, zsálya, rozmaring és persze az obligát sósság. Nagyon egységes, varratmentes szerkezetet villant, minden illesztés a helyén van benne, szép egyensúlya van és hosszú is. Még mindig az a helyzet, hogy ez jó eséllyel az egyik legszebb magyar sauvignon blanc, amihez szerencsém volt. 7p-

Hollóvár Hárslevelű 2013
Az előzőek után behízelgőbb, édesebb hangulatú, érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, cseppnyi mézzel, halvány édesfűszeres, virágos aláfestéssel. A korty második felében zöldfűszerek is megvillannak és egyre inkább átveszi az uralmat az obligát sós érzet. Az előző két bor után szerkezetben is szélesebb, kedvesebb, kontúrjai kevésbé határozottak, jobban szétterül a szájüregben, de lustaságról itt sem beszélhetünk. 7p-

Hollóvár Furmint 2013
Talán ez kínálta a legtöbb gyümölcsöt, és ebben a borban volt a legkevésbé meghatározó a sós érzet, itt volt a legkevésbé markáns a termőhelyi karakter. Őszibarack, nyári alma, körte, kevés édes citrus, pici zöldfűszer, halvány édesfűszeresség színezi. Zamatos, arányos felépítésű, élvezetes bor. Talán a 2013-as sor legelegánsabb darabja. 7p-

Hollóvár Furmint 2011
Érezhető, hogy melegebb évjárat szülötte, lágyabb (de nem lusta), behízelgőbb. Érett gyümölcsök, körte, őszibarack, nyári alma, finom fűszeresség öltözteti és persze a sós vonulat is érezhető. 6p

Hollóvár Furmint 2010
Hűvös, neutrális, citrusos, zöldfűszeres illat. Penge savak vezetik, nagyon feszes vázra épül a bor, de szikár, kemény is az összhatás. Citrusok, grapefruit, só, minimális zöldfűszer és éppen kezdődő palackbuké fedezhető fel ízében, mondhatni, hogy kicsit egydimenziós világot képvisel. Szétrobbanthatatlan, monolitikus struktúrájának és acélkemény savainak köszönhetően hosszú életű lehet, de soha nem lesz egy populáris darab. 6p

Hollóvár Furmint 2009
Érett barack, füstös, pörkölt jegyek, keleti fűszerek, cseppnyi méz elegyedik a finoman érett, meleg hangulatot árasztó illatban. Varratmentesen sima és finoman krémes a korty, őszibarackkal, sóval, szegfűszeggel, szegfűborssal, A vége felé picit talán már üresedik, itt érhető leginkább tetten a kor. Szép. 6p

Hollóvár Furmint 2008
Érlelt kék sajt az első illatjegy, majd érett-aszalt sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, nektarin, méz, menta, gyógynövények, zöldfűszerek gazdag elegye árad a pohárból. Erőteljes, koncentrált és élmentes, kicsit talán hömpölyög is, de gazdagságához nem fér kétség, a száj minden szegletét kitölti. Elsöprően intenzív és iszonyatosan hosszú, több hullámban követik egymást az érett-aszalt gyümölcsös, sárgabarackos, fűszeres, sós és tercier aromák. Pici gomba és grillázs már jelzi ugyan az érettséget, de nem öregíti a bort, csak tovább növeli komplexitását. Lehengerlő bor a hőskorszakból, óriási élmény. 7p+

takacslajoscarpediem1.jpg

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6613666202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2018.02.23. 10:43:08

Nem értem. Akkor ezek zöme Breitenbach bor? Köszi

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.23. 10:48:13

@akov: Nem. Annyi a lényeg, hogy a Breitenbach korábbi befektetői új pincét alapítottak, Lajos készíti a bort, a pincének pedig még nincs neve.
Az itt kóstolt 2 Bohomáj és 1 Patócs pedig Lajos saját szőlőjéből van.
Hogy a Breitenbach Pincével most pontosan mi a helyzet, azt nem tudom, ez a legfrissebb infóm:
borravalo.hu/a-breitenbach-pince-megujul/

Kusuma 2018.02.24. 08:47:32

@furmintfan: Azért Jani már több helyen megjelent mostanában a Trifecta borászattal.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.24. 20:29:59

@Kusuma: Igen, de arról meg pont csak annyit tudok, hogy valami köze van hozzá. :)

Kusuma 2018.02.26. 08:31:56

@furmintfan: Hát kérdezd meg tőle, hogy mi újság! :-)
süti beállítások módosítása