A Borrajongó

Tegnap ittuk – Carpinus Grand Reserve Furmint 2016

2018. február 15. 06:00 - furmintfan

A tegnap ittam furmintot sorozattal most visszatérünk Tokajba. Bai Edit és Bai István családi pincészete a Carpinus Borászat 2013-as évjáratával lépett először a nagyközönség elé. Az azóta eltelt néhány év alatt a kis családi birtok fokozatosan fejlődött, mostanra már egyre komolyabb tervekkel és jelentősen kibővült szortimenttel rendelkeznek. A furmint mellett hárslevelű, és érdekességképpen sauvignon blanc is terem a család birtokában levő dűlőkön, amelyek a Mád-Szegilong-Tarcal által kijelölt háromszögben helyezkednek el, így a borvidéken előforduló talajtípusok legjavából szinte minden előfordul a birtokon. A testvérpár nyitott szemmel jár a világban, sok külföldi bort kóstolnak, dolgoztak is külföldön, szeretnek kísérletezni, minden téren. A fő hangsúly természetesen a furminton van, ebből készül egy "alap" változat, két dűlős bor és egy válogatás is. Utóbbi Grand Reserve néven fut, egy több dűlő terméséből összeállított hordóválogatást takar, és a 2016-os évjáratból be is szereztem egy palackot. 
Ungert a bontás után 2 nappal vizsgálta meg a palack tartalmát, erről számolunk most be négy kézzel.
 carpinusgrandreservefurmint2016.jpg

Carpinus Grand Reserve Furmint 2016
furmintfan: Első szippantásra a hordó fűszerei a leghangsúlyosabbak, majd az érett gyümölcsök és fehér virágok is megjelennek, szép intenzitást produkálva. Őszibarack, körte, némi trópusi gyümölcs, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors. Az évjáratból adódóan nem túl vastag vagy koncentrált, de arányos felépítésű és a savai sem pörögnek túl, valamint érzetre egy kis maradékcukor is feltűnik a kortyban. Kedves, behízelgő gyümölcsössége nagyon élvezetessé teszi, a vilmoskörte, őszibarack, mandarin mellett a hordó finom édeskés fűszeressége is jól áll neki. Zamatos, szerethető bor, jó inni már most is, de feltehetően fektethető is. Borvidéki mércével mérve az ára sem vészes. 6p
ungert: Közérthető, már-már populáris vonalról közelíti meg a furmintmezőnyt. Illata kifejezetten intenzíven ananászos, trópusi gyümölcsös, mögöttük érett citrusfélék kerekítenek az orrédességen. A korty nem túl vastag, alapvetően gyümölcshangsúlyos anyag érzékszervekkel is indikálható hordótámogatással. Érzetre és minden bizonnyal analitikailag sem csontszáraz, de édessége mellé akad éppen elegendő sav is. Fiatalos, lendületes és jó ivású bor kanyarok nélkül. Nem emlékezetes, de kifejezetten jó fogyasztani. Öt pont, felülről. (3800-3900 Ft - FillTheWineBox, Monarchia Borok)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213653154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása