A Borrajongó

Tegnap ittuk – Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2015

2018. február 13. 06:00 - furmintfan

Eger elsősorban a házasítások "hazája", bikavérek, csillagok, egri cuvée-k viszik itt a prímet, a fajtaborok - pláne fehérben - inkább csak epizódszerephez jutnak. A furmint szólóban palackozva végképp ritka madár  ezen a tájon - Eger talán az egyetlen borvidékünk, ahol furmint és hárslevelű is értékelhető mennyiségben terem és a hárslevelű jobban előtérben van társánál -, házasításban még csak-csak előfordul (lásd St. Andrea, Pók Tamás, Orsolya Pince), de önállóan csak szabályt erősítő kivétel. Kovács Nimródékon kívül hirtelen nem is jut eszembe senki, aki fajtaborként komolyan foglalkozik a fajtával (a google közben az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot és a számomra ismeretlen Tóth és Tóth Pincészetet dobta még ki hirtelen), ők viszont magasra tették a lécet, és egyenesen a borvidék egyik csúcstermőterületeként emlegetett Nagy-Egedről palackoznak furmintot 2010 óta. Én most az éppen forgalomban levő 2015-ös évjáratot kóstoltam meg, ha már a Furmint Február nagy kóstolóján nem jutottam el az egri pince standjáig. Ungert később csatlakozva harmadnapos állapotában vizsgálta meg a bort.
 kovacsnimrodfurmint2015.jpg

Kovács Nimród Furmint Nagy Eged Grand Cru 2015
Tehát furmint a Nagy-Eged-hegyről. Tartályban és hordóban erjedt, majd 80%-ban magyar és francia barrique hordókban, 20%-ban 500 literes ászok hordókban érlelődött 10 hónapig, finomseprőn tartva. 
furmintfan: Az illatban a prímet a határozott, de kiváló minőségű hordó fűszerei viszik, miközben az érett gyümölcsök is szépen érvényesülnek mellettük. Szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, sárgabarack, körte, a háttérben trópusi gyümölcsös tónusok, egy kevés krétaporos fuvallat. Szinte burgundi hangulatot kelt, egyedi, izgalmas bor. A korty öblös, jól kitöltött, ideális mennyiségű sav, leheletnyi krémesség és jól adagolt hordó foglalja keretbe. Körte, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, karácsonyi fűszerkavalkád, enyhe süteményes érzet érvényesül ízében is. Ambiciózus bor, profi munka. Nem olcsó, de megéri az árát. 7p- 
ungert: A körítés nem játszik érdemi szerepet a kóstolásban, de mégsem tudok elmenni szó nélkül a palackesztétika mellett. Elegáns, letisztult címkét és masszív, vastag burgundi palackot kapott. Színe sötétebb, orrban pedig elsősorban a kiváló minőségű és ügyesen adagolt hordó dominál. A korty krémes és sűrű, édesfűszeres, trópusi gyümölcsös. Érett és tömény bor, de van mellé annyi sav, hogy nem borul meg az összkép. Rendhagyó furmint, jól bizonyítja, hogy néha van helye a hordóhangsúlynak is. Hat pont. (4950 Ft - Monarchia Borok)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613642228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adamkert 2018.02.13. 08:31:56

Bocsánat, de én pedig a palackesztétika ilyetén említése mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A cimke természetesen legyen szép, na de a masszív, vastag palack? Ok, van üzenetértéke, de a bor minőségére semmilyen hatással nem lévő, teljesen felesleges környezetterhelést kár egy borleírásban erényként feltüntetni.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.13. 11:06:13

@Adamkert: Szerintem van hatása (ha nem is számottevő) a bor minőségre a palack vastagságának. Egyértelműen kisebb a hőingadozás negatív hatása egy vastagabb palackban. Illetve nem tudom milyen mértékben (nem dolgozom a borszakmában), de valószínűleg a törésveszély-t is csökkenti.

Adamkert 2018.02.13. 13:00:45

@rszabi: A törésveszélyben egyetértünk. Elfogadom, hogy valakinek lehet ez szempont, bár azt gondolom, aki bort vásárol, igyekszik úgy kezelni a palackot, hogy ez minimális kockázat legyen. A hőingadozás káros hatásának mérséklését viszont vitatom. A vastagabb falú palacknak csak a hőtehetetlensége nagyobb, ami bor számára káros hőmérsékleten (gyakolatilag minuszban, vagy +28 fok felett), néhány perccel késlelteti a környezet hőmérsékletének felvételét. Összességében tehát számomra továbbra is több hátránnyal jár, ezért inkább eltántorító hatású a minimálisan indokoltnál vastagabb falú palack.

indák 2018.02.13. 17:09:39

Orsolyáék tisztán is szűrtek már furmintot, ráadásul, szerény véleményem szerint figyelemre méltót! Íme: orsolyapince.hu/termek/furmint-2016/

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.02.14. 08:11:05

@Adamkert: A nagyobb tömeg-specifikus hőkapaciát a borospalack esetében azért nem segít, mert amennyire késlelteti a palack tartalmának a melegedését/lehülését annyiban lassítja a hőmérséklet normális állapotba való visszatérését is. Röviden fogalmazva :) amit nyersz a réven azt bukod a vámon.

A vastag, nehéz borospalacknak egyetlen szerepe az, hogy prémium hatást keltsen. A fogyasztó a súlyosabb palackot kézben tartva azt érzi, hogy valami komolyat, súlyosat, többet kap a pénzéért.

Továbbá, szerintem a vastagabb üveg nem is törésállóbb mint a normális üveg.

Adamkert 2018.02.15. 08:11:16

@BZoltan: Szóról szóra egyetértek, bár a töréstűrés részemről csak feltételezés, nem teszteltem, (nem is fogom), ezért el kell fogadjam, ha valaki így tapasztalta, vagy akár ezt vizionálja. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy vásárláskor ez nyomjon a latban. Termelőként pedig, bár csak évi 1-2ezer palack bort készítünk, a legmezeibb (vékonyfalú) burgundi palackkal sincs olyan tapasztalatom, hogy törne a pinceműveletek bármelyik fázisában, vagy szállítás során.
Hajlok én is arra, hogy tudat alatti benyomások kialakítása a cél, ezért is írtam, hogy, ha lehet, ennek ne dőljünk be.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.02.15. 18:28:33

@Adamkert: A törésállóságról én megkérdeznék egy fizikust. A józan paraszti eszem azt súgja, hogy egy ésszerű szint felett már nincs jelentősége a vastagságnak. Én már ejtettem le betonra teljesen átlagos palackot tele borral úgy hogy a palack pattant is egyett és mégsem tört el. De törtem már miszlikbe apró koccantással is. Az üveg egy trükkös anyag.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.02.15. 18:30:10

@Adamkert: Arról nem is beszélve, hogy a nehezebb/vastagabb palack szállítási költségben megmutatkozó különbsége sem elhanyagolható (nagyobb tételnél akár kétszeres is lehet mondjuk a palackozóüzem és a palacktároló között, mert "nem fér fel" egy menetben a teherautóra - nem tudom, KN-ék saját palackozóüzemmel rendelkeznek-e, vagy valahol a borvidéken bérpalackoztatnak...)

Onebottle 2018.02.18. 16:57:11

Importőrkért szólnék hozzá...
A nehéz palacknak van marketing értéke, egyes piacok esetében jelentősen. Azonban az árat is növeli, mind a termelő részéről, mind a behozatalt követően, hiszen pl. nálunk (Tajvan) országban súly arányosan kell palackonként újrahasznosítási adót/hozzájárulást fizetnünk.
A töréssel kapcsolatosan annyi tapasztalatom van, nem az érintett borászattal, hogy valóban jobban bírja a strapát mert amikor egy raklapunk leomlott egy malór folytán akkor a vastagabbak kissebb arányban sérültek, viszont amelyik tört az sokkal apróbb darabokra és veszélyesebben.

De hogy a borról is szó essen, nagyon jó hogy Eger egy ilyen színtű Furmintot fel tud mutatni, bátran oda tudom tenni egy furmint bemutatón Szepsy-k, St. Tamások, Sauskák, Györgykovács és más nagy nevek csúcs furmintjai mellé, hogy Somlón és Tokajon kívül mást is mutathassak
süti beállítások módosítása