A Borrajongó

Egy nehéz nap éjszakája - Bott Pince maraton

2018. február 10. 06:00 - furmintfan

Még januárban abban a szerencsében volt részem, hogy egy igazán különleges Bott Pince-kóstolón vehettem részt a borászokkal és a Furmint Február szervezőcsapatával. Tulajdonképpen egy előkóstoló volt ez, egy különleges eseményhez válogattuk ki az ott bemutatásra kerülő borokat.
A cél az volt, hogy a pince eddigi évjárataiból, száraz és édes borokból egyaránt szemezgetve egy olyan szerteágazó válogatást állítsunk össze (legalábbis azokból a tételekből, amelyekből maradt értelmezhető mennyiségű palack), amely különböző évjáratokon, dűlőkön, borkategóriákon és maradékcukor-tartalmon átívelve Tokaj és a Bott Pince minél több arcát mutassa meg, természetesen a legszebb borok tükrében. 
 bottgiga01.jpg

(Fotó: Dancsecs Ferenc, Furmint Photo)

Négy tematikusan összerakott csoportban érkezett a sok-sok bor. Az első körben a Tokaj-hegyen található, löszös talajú dűlők - Teleki és Előhegy - borait kóstoltuk, a második etapban a Csontos száraz terméséből készült borok következtek, a harmadik kanyarra maradt a többi dűlő, néhány könnyedebb édes borral kiegészítve, az utolsó flight pedig a Bott-rytis névre keresztelt késői szüretelésű borokból, szamorodnikból és aszúkból állt.

I.

Teleki 2015
Illatban tiszta, de relatíve visszafogott, almát és fehér virágokat sikerül előcsalogatni a pohárból. Fehér húsú gyümölcsök, alma, érett citrusok a vezető ízjegyek, moderált édes fűszerességgel kísérve, a végén leheletnyi kesernye. Közepes testű, arányos felépítésű, kellemes bor. 6p

Teleki 2012
Érettebb illat, pici mézzel, érett körtével, almával, őszibarackkal. Széles savakra épül, az alkohol kissé emelkedett, az előző bor után rusztikusabb az összhatás. Érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök mutatják magukat ízében, pici édesfűszerrel, csipetnyi sóval és egy kis kesernyével a végén. 5p+

Előhegy 2012
Körte, őszibarack és virágok illata fogad a pohárban. Elegánsabb, csiszoltabb, kedvesebb az előző bornál, pici maradékcukor is érezhető benne. Finoman érett, de sok gyümölccsel kényeztet: körte, őszibarack, mandarin, édes citrusok. Decemberben és most is jobban tetszett, mint az évjárat-azonos Teleki. 6p

Teleki 2009
Szép érettséget mutat, édesfűszerekkel, érett fehér húsú gyümölcsökkel, cseppnyi mézzel és már egy kis konzervkukorica is felbukkan. Dundibb, teltebb kiadású, az alkoholt nagyrészt elnyeli, a végén egyszerre érezhető egy pici kesernye és egy kis édesség. Édes fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, édesfűszerek, pici kávé és kukorica érezhető szájban. 6p

Teleki 2008
Érett gyümölcsös, gombás illat, amelybe keleti fűszerek, gyömbér és szójaszósz is vegyül. Kóstolva korához képest fiatalosnak hat, szikár, feszes, frissítő savak tartják az egyenletesen lefutó kortyot, amelyet citrusok, lime, fehér húsú gyümölcsök és csipetnyi sósság öltöztet. 6p+

Teleki 2007
Érett-túlérésbe hajló sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, pici birs, méz, barackos tea színezi illatát, szájban érett citrusokkal kiegészülve. Feszes, koncentrált anyag, szép érettséggel, éppen kezdődő oxidációt jelző jegyekkel. 6p

 

II.

Csontos 2016
Jól definiált, friss fehér húsú gyümölcsök és fehér virágok illata, ízében citrusok, lime, mandrain, körte, zöldalma, őszibarack. Lendületes, aránylag könnyed, kiegyensúlyozott és szépen hosszan kitart szájban, viszont még kicsit talán zárkózott. 7p-

Csontos 2011
Érett, kissé már megkopott intenzitású sárga és fehér húsú gyümölcsök, alma, pici virág, ízben már barnulni kezdő almás és diós jegyeket is felfedezni véltem, kis kesernye a korty végén. Másoknak egyébként jobban tetszett. 5p+

Csontos 2009
Illatában édesfűszerek, vanília, tejszín, pici méz, érett körte és őszibarack. Telt, vastag korty, amelyet egy pici maradékcukor még jobban kigömbölyít. Érett sárga húsú gyümölcsök, ananász, körte, őszibarack, édesfűszerek, grillázs díszíti. Igazi hedonista bor. 6p+

Csontos 2008
Barackos ice tea, pici keleti fűszer, enyhe gyurmásság jelentkezik illatában. Finoman érett, kisimult, élmentes struktúra, tömör mag jellemzi szerkezetét, ízében pedig visszatérnek az illatban megismert barackos, barackos ice tea-s jegyek, leheletnyi vaníliával, csipet sóval, fűszerekkel, érett citrusokkal körítve. 6p+

Csontos 2007
Vonzó illatában édesfűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök, finom süteményes aromák. Jó egyensúlyt mutat, szépen tartó sav és leheletnyi cseresség stabilizálja. Gazdag, rétegzett ízvilágot képvisel: édesfűszerek, őszibarack, körte, almás pite. 6p+

Exczellencziás 2005
A Csontos furmintjából készült az első Exczellencziás, mi sajnos kifogtunk egy olyan palackot, amibe beletört a dugó. Érett almás, barackos, fűszeres illat, egy kis palackbuké. Feszes savai és tömör magja mellett kicsit fellazul a széle és a rövidebben is tart, mint a kezdés után vártam. Ízében érett citrusos és almás jegyek bukkannak fel. 6p-

 bottgiga02.jpg

III.

Kulcsár 2016
Friss fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, őszibarack, körte és némi trópusi gyümölcs illatkavalkádja fogad. Ízben is gyümölcsözön a mérsékelt égövi fehér húsúaktól a sárga húsú barackféléken át a trópusiakig, némi maradékcukorral és egy pici grapefruit-os fanyarsággal megtoldva. 7p-

Palánkos 2015
Körte, alma, őszibarack, süteményes jegyek díszítik, fura módon mintha minimális illó is érezhető lenne. Arányos, de viszonylag egyszerűbb szerkezetű és kortylefutású, ugyanakkor jól iható, finom ízű bor. 6p-

Határi Furmint 2011
Édesre érett gyümölcsök, körte, őszibarack, finom palackbuké, rózsa, fehér virágok elbűvölő illatával kényeztet. Sima textúra, egységes szerkezet, csiszolt felszínek szájban, érett fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, nyári almával, citrusokkal, finom édeskés fűszerességgel, csipet sóval megbolondítva. Szép. 7p-

Bott-bor 2008
Fülledtsége kiszellőzik idővel, utána főleg tercier aromák maradnak az illatban. Markáns savak vezetik, de kicsit széttart a korty. Fehér húsú gyümölcsök, grapefruit, citrusok, krétás jegyek, pici édesfűszer színezi. 5p

Csontos Édes 2016
57 g/l maradékcukor. Édes körte, őszibarack, zöldalma, édesfűszerek, ananász, ízben több trópusi gyümölcs jellemzi az aromaprofilt. Kedves, behízelgő, remekül iható, könnyed édes bor. 6p-

Bott 2010
Az évjárat egyetlen Bott-bora a Telekiből, a Határiból és a Csontosból, 50 g/l maradékcukorral, 8,6 g/l savval. Gomba, érett barackos jegyek, finom palackbuké érkezik illatban, ízben őszibarack, citrusok, mandarin, halvány sárga húsú trópusi gyümölcsös villanások. Feszes, vibráló savak vezetik, a végén kicsit talán el is uralják a bort. Van egyfajta riesling-es hangulata, de a szögletesebb savak okán a szerkezet azért kevésbé cizellált. 6p

Édes Furmint 2008
71 g/l maradékcukor. Érett sárga húsú gyümölcsök, aszalt barack, körtekompót, pici dió, csipet dohány és édesfűszer színezi, minimális botrytisszel. Jól iható, zamatos késői szüret. 6p+

 bottgiga03.jpg

IV.

Bott-rytis 2016
Sárgamuskotály és furmint a Csontosból, 104 g/l maradékcukorral. Könnyed, légies, mégis tartalmas és nagyon jól iható késői szüret. Friss, szőlővirágos, trópusi gyümölcsös illat- és ízvilág, bodzás, keleti fűszeres villanásokkal. Jól áll neki a muskotály. 6p

Bott-rytis 2011
Igazából ez a bor szamorodninak készült, de az akkori - azóta szerencsére módosított - szabályozásnak nem felelt meg az analitika, így újrapalackozva lett belőle késői szüret. Más világ, mint az előző bor, koncentráltabb, sűrűbb, krémesebb, aromatikában is teljesen más. Édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, trópusiak színezik, a botrytis is érezhető és már egy leheletnyi dió is bevillan. 7p-

Szamorodni 2011
Ez tehát ugyanaz a bor, de újrapalackozás nélkül. Érezhető a különbség: komolyabb, komplexebb, valamelyest frissebb bor benyomását kelti. Gazdag sárga húsú gyümölcsös, trópusi gyümölcsös aromák, mangó, maracuja, sárgabarack, mandarin, édes citrusok, szép fűszeresség, remek savak a maradékcukor mellett. 7p+

Bott-rytis 2007
128 g/l maradékcukor. Édesfűszerek, sárga húsú és trópusi gyümölcsök mellett minimális kenyérhéj jelzi az érettséget. Selymesen ölelő korty, lágyabb érzetű savak, kellemes krémesség, sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcssaláta, fűszerek, leheletnyi kenyérhéj, fanyar zárás. 7p

Bott-rytis 2005
Érett-aszalt sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, kandírozott narancs, visszafogottabb karakter és érettebb érzet mellett, vaníliával, édesfűszerekkel, csipet dohánnyal. Sima, szépen érett késői szüret. 7p

Szamorodni 2013
Áradóan szép illat: lédús nektarin, trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja, édesfűszerek. Szájban koncentrált, gazdag, finoman krémes, de dzsúzos, habzsolni valóan gyümölcsös, remek sav-cukor aránnyal. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó, maracuja, mandarin. 7p+

Aszú 2013
Megint temérdek sárga húsú gyümölcs és trópusi gyümölcs árad illatából, a háttérben némi fűszerrel, és talán egy pici illóval. Krémes, koncentrált, nagyon gazda és sűrű szövésű bor (243 g/l maradékcukornál járunk). Sárga húsú és trópusi gyümölcsök özöne, finom fűszeresség, hosszú lecsengés. Fiatal még, fényes jövővel. 8p-

Aszú 2006
Gyönyörű illat, már "megállapodottabb", de nagyon vonzó, gazdag gyümölcsösséggel, barackfélékkel, trópusiakkal, diszkrét fűszerességgel. Szájban szinte még fiatalnak tűnik, finoman vibráló savak vezetik, remekül ellensúlyozva a maradékcukrot. Seregnyi citrusféle, sárga húsú és trópusi gyümölcs, keleti fűszerek színezik. Nagy élmény! 9p-

 

Kézdy Dánielnek, Bodó Juditnak és Bodó Józsefnek köszönöm szépen a kóstolót!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413641744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kémény 2018.02.11. 08:49:01

éretlenül nem eszünk szőlőt.

emoss 2018.02.11. 22:23:27

Kilépőnek egy rosé-fröccs?