A Borrajongó

Tegnap ittam - Bott Frigyes Furmint 2016

2018. február 09. 06:00 - furmintfan

Itt a második februári furmintos "tegnap ittam", amelynek keretében ezúttal egyrészt elhagyjuk Tokajt, másrészt átlépjük az országhatárt és egy felvidéki bort vesézünk ki. Bott Frigyesnek ugyan elmondása szerint a hárslevelű a kedvenc fehér fajtája, de nem kétséges, hogy a furmintnak is komoly szerepet szán. Nem csupán önállóan, fajtaborként palackozza, hanem ez az egyik alapköve a pincészet csúcsházasításának számító Super Granum-nak is, hárslevelűvel és juhfarkkal karöltve. Muzslán persze mást mutat a furmint, mint akár Tokajban, akár Somlón. Itt vulkanikus alapú agyagos, mészköves talajon terem a szőlő, amely Frigyesék pincéjében egész fürtös préselést követően saját élesztővel hordóban erjed és érlelődik finomseprőn kb. fél évig. 
Amikor nyáron kóstoltuk a pincénél a 2016-os furmintot, úgy véltük, hogy már csak az évjárat markánsabb savai miatt sem árthat egy kis érlelés a boroknak. Most eljött az ideje, hogy megvizsgáljam, mit mutat most, bő fél év eltelte után.
 bottfrigyesfurmint2016.jpg

Bott Frigyes Furmint 2016
Illatában fehér és sárga húsú gyümölcsök vegyülnek el a hordó fűszereivel, és eleinte egy halvány leveszöldséges vonulattal, ami egyébként másnapra eltűnik. Maradnak a gyümölcsök és a hordó édeskés, enyhén marcipános fűszerei. Őriz még emlékeket szikárságából, bár savai valóban lekerekedtek valamelyest az elmúlt bő fél év alatt, azért most is feszesre húzzák a bort, miközben enyhe krémesség kerekít az egészen. A hordóból is épített be a bor a nyári állapothoz képest, de édeskés fűszeressége azért még bőven ott van a gyümölcsök mellett. Őszibarack, narancs, édesfűszerek, pici marcipán fedezhető fel ízében, és megkockáztatom, maradt egy minimális, illóra emlékeztető jegy is benne, bár nagyon halványan (állítólag a hordó is tud hasonló ízjegyet produkálni, volt már olyan furmint, amiben éreztem fiatalon és idővel kiment, tudja a fene, mi ez). Összességében teljesen rendben van, de a rajongásig nem tudtam szeretni, okozott már a pince szebb élményt. 6p- (a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a dugó jó 3/4 részt át volt ázva, lehet, hogy nem tökéletes palackot fogtam ki). (4650 Ft - Bortársaság)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4313639932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2018.02.09. 07:58:28

Lehet, hogy Bott Frigyes (kritikátlan) rajongói nem fognak szeretni, de megkockáztatom: a csodás '13-as boraihoz és a saját árszintjéhez azóta nem tudnak felnőni a borai. Itt is inkább a tisztelet, mint a szövegből leszűrhető következtetés kerekítette fel a pontszámot gyenge 6 pontra...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.09. 08:26:32

@Hepci: Az biztos, hogy a remek 13-asokhoz képest a 15-ös sor egy fokkal gyengébb volt, a 16-os pedig megint egy lépcsővel lejjebb van. Próbáltam az előző posztomban szereplő DZ 6 pontjához viszonyítani. Ez a bor tömörebb, koncentráltabb, feszesebb, rusztikusabb, amaz elegánsabb, finomabb, selymesebb, légiesebb, végeredményben ezt a 6 mínuszt tartottam igazságosnak. Megjegyzem, helyben a pincénél mérsékeltebb áron hozzá lehet jutni a borokhoz.

loading 2018.02.09. 11:12:37

@Hepci: ismét megelőztél, hasonló véleményem van. Főként a 3 hete kóstolt 2016-os Super Granum után (olyan semmilyen, savak).
Ugyanakkor mintha jobban kritikus lennél, amely korábban kevésbé volt jellemző rád. Inkább rám. Félre ne értsd nem baj, csak váratlan.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2018.02.09. 16:53:08

@loading:
A 2015-ös olyan volt: semmilyen, nem különösebben koncentrált, nem szép savakkal.
Nem tudom, hogy korábban mivel, kivel és mennyire voltam kritikus, annyi biztos csak, hogy nagyon unom már az igen könnyen felejthető, ellenben legalább 4 rugóba kerülő borokat.

loading 2018.02.09. 17:20:28

@Hepci: szint úgy. És a "titkos" favoritok is gyakorta befuccsolnak. :(
Tegnap már sört ittam inkább.

Szegediszomelijé 2018.02.10. 08:34:12

@Hepci: Ez teljesen igaz, sőt uniformizálódtak is a borok az utóbbi években. ( A vidékről nekem több izgalmat nyújtanak a Mátyás, Strekov, Dodzik borok) Ám a 2015 kifejezetten nehéz év volt: ősszel gyakori csapadékkal, nagy szerencse kelett kifogni egy jobb szüreti időpontot. Viszont, ah nem jön össze, esetleg másképp kell piacra vinni a nedüt.
süti beállítások módosítása