A Borrajongó

Tegnap ittam – Jásdi Kékfrankos 2016

2018. február 02. 06:00 - ungert

Ténykérdés, hogy balatoni viszonylatokban ritkábban fogyasztunk és emlegetünk érdekes vörösborokat. Pedig van élet az olaszrizlingen túl is, amit egyre több szerethető Csopak-környéki kékfrankos igyekszik alátámasztani. A pincén kívül elhelyezkedő okok miatt komoly dugóproblémákkal küzdő, de amúgy csodálatos-fantasztikus Homola-frankos után itt egy könnyebb, de nem kevésbé kedvelhető anyag a helyi veteránnak számító Jásdi Istvántól is. Ráadásul hibamentesen, csavarral zárva.

A pince eddig emlékeim szerint csak franc-keretek között próbálkozott tágítani a színspektrumot, ez tehát az első próbálkozás a fajtával. Ami ráadásul hivatalosan csak nulladik, hiszen az alapanyag még nem saját. Ennek ellenére már most sem csak ígéret, sokkal inkább biztos választás.

img_2394.JPG

Szóval az van, hogy bár az alapanyag egyelőre vásárolt, a sztori közel sem lett komolytalan. Az almasavat lebontották, majd az egész cucc új Stockinger-hordókban landolt. Ez persze elvihette volna a borkaraktert egy kevésbé szerethető és gyümölcsös irányba, de nem így történt. A bicikli nem tolódott túl. Megjelenésre is vidám, könnyű anyag.

Az illat elsősorban kellemesen gyümölcsös, meggyes-epres. Mögötte ugyan ott a hordó a maga fűszereivel, de nem tenyerel rá az alapvetően friss, direkt gyümölcsös karakterre. A korty lendületes, tanninja visszafogott, savai és gyümölcsei érettek. Nem túl komoly bor, inkább a direktség és a jól fogyaszthatóság irányából közelíti a műfajt. Tisztán, nem túl hosszan búcsúzik, szinte követeli magára a következő kortyot és poharat. Gyorsan a végére lehet járni, ami előny, mintsem szemrehányás. Erős 5 pont, kíváncsian várom a folytatást. (2550 Ft, Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413615546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.02. 08:20:53

Van már szerintem elég érdekes vörös a Balatonról, és úgy tűnik, hogy egyre több.
Ezt a bort én is szerettem, pont(ra is) ugyanennyire, kíváncsian várom a saját termésből készült végeredményt.
borrajongo.blog.hu/2017/12/14/voros_balaton_iii

kortytalan 2018.02.03. 20:02:53

Hát, lehet, hogy nekem valahogy nem volt szerencsém, de én elég hígnak, és buta savúnak találtam, aromáiban is volt valami disszonáns. Pont, hogy nem itatta magát, max. 4 pont.
süti beállítások módosítása