A Borrajongó

Sauvignon blanc felső polc 2013

2018. január 31. 06:00 - furmintfan

A sauvignon blanc-t jellemzően a reduktív, harsogóan intenzív, frissítő, könnyű borokkal azonosítjuk. Azoknak, akik szeretik a fajtát - és akiket nem taszít a jellegzetes aromatika és a gyakran arcba mászóan izgága illat- és ízkavalkád - ideális tavaszi és nyári ivó-/gasztróbor lehet. Készülnek azonban prémium minőségű (és árazású) tételek is a fajtából, amelyek komolyabb babérokra törnek és joggal célozzák meg a fehérbor-csúcskategóriát (még ha burgundi grand cru-k magasságáig nyilván nem is jutnak el). Most mi is megszondáztuk a sauvignon blanc "felső polcot": három nemzetközi szinten fontos termőhely, három pincészet felső kategóriás bora állt csatasorba.
 sauvignonblancfelsopolc2013.jpg

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2016
furmintfan: Általában az egyik legjobb hazai sauvignon blanc, de itt és most a belövőbor szerepét töltötte be. Moderált illatában már felfedezhető egy kis palackérettség, mellette bodza, zöldalma, hóvirág, némi vágott fű, őszibarack. Karcsú, lendületes, magában ugyan nem, de a sor többi tagja után kicsit hígnak és visszafogottnak hat. Zöldalma, őszibarack, citrusok, kis vágott fű és egy kevés trópusi gyümölcs díszíti. Tetszett már jobban is, nem érdemes ezeket a borokat sokáig tartogatni. 5p-
rszabi: Neutrális, tompa illat, üres és kesernyés, fajtajelleget sem igazán hordoz. 3+


Henri Bourgeois Jadis Sancerre 2013
Úgynevezett Kimméridgien alapkőzetű dűlők borainak házasítása. A terület Chavignolban található, déli-délnyugati kitettségű, a borvidék viszonylatában meleg terület. A szőlőben csak ként és növényi trágyát használnak, a szőlősorok között meghagyva a természetes növénytakarót. A válogatott termés színleve ülepítést követően felerészben tartályba, felerészben 600 literes hordókba került. Az érlelés 14 hónapig, finomseprőn történt, végül a bor derítve, de szűrés nélkül került a palackba, melyben újabb 3 hónapot pihent.
Wine Enthusiast 94 pont (13990 Ft - Borkorzó)
furmintfan: Jól definiált illat: virág, fehér húsú gyümölcsök, almafélék, pici fűszer, krétás jegyek. Nagyon feszes, izmos felépítésű, tömör maggal, erőteljes, karakteres bor. Savai szinte zsinóron húzzák előre a telt kortyot, bár kifinomultságukat illetően lenne még feljebb. Citrusos jegyek dominálnak ízében, lime, citromvelő mellett zöldalma, friss zöldfűszer, só tűnik fel, miközben krétás asszociációkat is ébreszt. Ha valaki az úgynevezett ásványosság élményére utazik, a trióból ez az ő bora. A korty vége fura irányt vesz, érett egres és alma, némi kesernye tűnik fel benne, így a finis sajnos ront egy kicsit az összhatáson. 7p-
rszabi: Tartalmas illatában, méz és krétás ásványosság dominál. Szájban telt és krémes, textúráját tekintve lehetne egy Balassa hárs is. A fajtajellegből a csalános, vizes füves klasszikus vonalat viszi, a bodzás gyümölcsösségből nem sokat hordoz. Lecsengése tiszta és olajos, kicsit sok kesernyével. 7-


Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2013
Hat ültetvényről, a legidősebb tőkékről szüretelték a szőlőt Marlborough három alrégiójából (Rapaura, Brancott, Renwick) kavicsos bázisú, homokos-agyagos talajról, kifejezetten az ízintenzitás, a megfelelő sav és az érett aromaprofil együttállására törekedve. Éjszakai szüretet és az ülepítést követően francia tölgyfahordóba (8% új) került a must. Az erjedés 4-5 hónapig tartott, az almasavat részlegesen lebontották, érleléssel együtt a bor 18 hónapot töltött hordóban rendszeres seprőfelkeverés mellett.
Wine Spectator 91 pont, Decanter 92 pont, Wine Enthusiast 91 pont (15500 Ft -Bortársaság, jelenleg a 2014-es évjárat fut)
furmintfan: A nyitást követő enyhe fülledtséget gyorsan levetkőzi és egészen egyedi illattal ajándékoz meg: őszibarack, trópusi gyümölcsök, tv paprika, lecsó, citrusok, édesfűszerek, vanília, pici kókusz és virágok elegye. A korty egyszerre lendületes, koncentrált, vastag és finoman krémes. Az egyensúly nem borul egyik irányba se, de olyan érzésem volt, hogy képes lehet ez az anyag még jobban összeállni a palackban, talán a jelenleg még elég határozott hordó-jelenlét miatt, amit egyébként a bor simán elbír. Gazdag, rétegzett, intenzív és hosszú, ízében citrusok, őszibarack, trópusi gyümölcsök, vérnarancs, vanília, pici kókusz, csipetnyi só és zöld villanások. 7p+
rszabi: Illatában déligyümölcsök, virágok és tv paprika. Mindene osztályon felüli, a hordó, a szerkezet, az ízek és a savgerinc. Ennek ellenére az egész (még) nem áll össze. A kicsit kevesebb lehet, hogy kicsit többet eredményezne. Almasavbontás nélkül érdekes lenne megnézni ugyanezt az alapanyagot. 7


Weingut Tement Zieregg Sauvignon Blanc Grosse STK Lage 2013
A Zieregg a Tement legnagyobb becsben tartott dűlője, a szabályozásnak megfelelően Grand Cru (Grosse STK Lage) minősítéssel. 85%-ban sauvignon blanc, 15%-ban pedig chardonnay borítja. Déli-délnyugati tájolású, a meszes lerakódásokban, tengeri üledékben gazdag altalajt márga színezi. A Tement Zieregg S. B. nagy fahordókban erjed és érik finomseprőn, általában 18 hónapot követően kerül palackba.
Wine Spectator 90 pont, Decanter 92 pont, Wine Enthusiast 91 pont, Falstaff 96 pont (kb. 50 EUR, jelenleg a 2015-ös évjárat kapható, itthon olykor a DropShop vagy a KisBécs forgalmazza)
furmintfan: Gyönyörű illat, kifinomult és tiszta, benne fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, körte, zöldfűszerek, édes citrusok. Szájban koncentrált, lendületes és nagyon hosszan tart, a korty textúrája nagyon finom, selymes, a szerkezet csiszolt, élmentes. Citrusok, őszibarack, körte, mandarin, narancs a fő ízjegyek, finom fűszerességgel keretezve. Kifinomult stílusú és elegáns bor, ilyen szempontból a sor legjobbja, még ha intenzitásban az úthengerként nyomuló új-zélandi fölé is kerekedik. Nagyon szép, ugyanakkor kóstoltam már olyan évjáratokat, amelyek nagyobbat gurítottak. Persze ennél nagyobb bajom ne legyen. :) 7p+ 
rszabi: Elektromos, vibráló, pengeéles bor, fehér húsú gyümölcsökkel, főképp egressel. Elképesztően kifinomult, elegáns és csiszolt, viszont ahogy az egyik kóstolótársunk megjegyzi, kvalitásai ellenére mégsem valószínű, hogy sok év múlva fogunk még erre a borra emlékezni. 7+

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1213601723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2018.02.09. 14:05:44

Uj-zelandi SB-ben nem vagyok otthon, de francia vonalrol Henri B. legfeljebb a kozepes polc. Kar, hogy a valoban klasszis borok sehogy sem akarnak kies hazankig eljutni. Mielott meg a tobbseg ugy jarna a sauvignon blanc-nal, mint a malbeckel. Vigyazat, egyik sem ujvilagi, hanem elsosorban (es minosegben verhetetlenul) francia fajta.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.10. 15:16:24

@silvousplait: Persze, van feljebb, de ahogy írtad is, nálunk ez már simán felső polc, és így találtam kb. hasonló árkategóriában új-zélandi és osztrák versenyzőt (szerintem s.b. egyik országban sem nagyon van feljebb árban) másrészt pl. egy Didier Dagueneau Silex már nekem is drága.

silvousplait 2018.02.11. 10:20:02

@furmintfan: Koszi a valaszt. Pontositok utolag, szerintem az osztrak SB is tud olyan jo lenni, mint a francia; Werlitsch, Strohmaier, akik borait kostoltam. Utobbi nem kimndottan olcso (ha nem is egy Silex arban, persze...). Megfizetheto francia: pl. AOP Saint-Bris, ami kozigazgatasilag Burgundia, talaj mint Chablis (csak nehany km tole), kb. 100 ha SB. Domaine Goisot, Bersan, ilyesmi. Klassz, 10-12 euro koruli aron.

sweetsole 2018.02.11. 16:41:18

@silvousplait: Sajnos ami kint 10-12 euro, az itthon 20 euro lesz, ami bőven a felső polc, annyiért nem igazán vesznek már meg idehaza egy palackot.

Mondeuse fajtára tudsz esetleg jó termelőket ajánlani?

silvousplait 2018.02.12. 11:05:38

@sweetsole: Hogyne. Domaine Genoux, Jean-Pierre & Jean-François Quenard, Pascale & Anne Quenard, Charles Trosset, Gilles Berlioz, Louis Magnin, André & Michel Quenard, Domaine du Colombier, Dominique Belluard.

szergo 2018.03.04. 09:11:27

@silvousplait:Véleményedet szeretném kérni hogy számodra mennyire mérvadóak a La Revue du Vin de France és a Bettanedesseauve értékelései, pontszámai?Úgy tudom, hogy nem ugyanazt a rendszert használják mint a Műveltalkesz? Mert 15 pont alatt nem igen láttam még értékelt bort a lespassoinsduvinen, vagy csak nem tünteti fel az oldal.Mindenesetre túl biztatónak tűnnek a pontszámok. 15-ös pontszám 100-as skálán minek felel meg?

silvousplait 2018.03.06. 08:45:46

@szergo: Nehany even at megvettem rendszeresen a Revue-t, es ugyancsak nehany even keresztul rendre atbongesztem a B&D vaskos borajanlo koteteit... Ennek a korszaknak szamomra ege: szerintem tulsagosan az "eletmod-magazin / vintage" irany fele mozdultak el, es egyre inkabb olyanok szamara jelennek meg, akiknek sokkal tehetosebbek, mint en valaha is leszek. Vagy mondjuk ugy, hogy egyre hatekonyabban szolgaljak ki azokat, akik hirdetesekkel, egyebekkel fizetnek nekik ? (Vesd ossze: nincs uj a nap alatt.) A valoban minosegi forum a "Le rouge & le blanc", 3 havonta jelenik meg, 1984 ota, 100%-ban reklamok nelkul, abszolut kozszolgalati alapon. (Magyarorszagi postazassal is megrendelheto.)
A pontozasrol: Franciaorszagban, ugye, a skala 20 pontos, a 15/20 altalaban "jo bort" jelent. (A Revue beosztasa: 11-13 "korrekt",13,5-15 "jo", 15,5-17,5 "nagy", felette pedig "kiveteles" bor. A 0,5-en kivul nincs mas tizedesjegy.) Tekintve a magyar es francia elfogultsagokat, inkabb nem probalnam meg atforditani a 15-es pontot egy - magyar - szazas skalara.

szergo 2018.03.06. 08:55:57

@silvousplait: Köszönöm a segítséged!
süti beállítások módosítása