A Borrajongó

Furmint Február ráhangolódás – Árvay Köves 2009 és Györgykovács 2002

2018. január 26. 06:00 - furmintfan

Közeledik a február, kis hazánkban a furmint-kóstolók hónapja. Az azóta egyre elterjedtebb tematikus hónapok és megakóstolók sorát elindító Furmint Február rendezvénysorozat idén rögtön a hagyományos vajdahunyadvári gigaszemlével kezdődik, utána következnek a különböző kisebb rendezvények. A már szokásosnak mondható januári felvezető sajtókóstoló ezúttal elmaradt, de a rendezvénysorozat atyja, Kézdy Dániel ráhangolódásképpen felajánlott 1-2 palack furmintot néhány lelkes borfirkásznak.
Én most két érett furmintot választottam, ilyesmit ritkábban kóstolok. Magyarország két legismertebb furmint-termőhelyét egy-egy veterán borász bora képviselte az asztalon és a poharakban: Tokajt Árvay János, Somlót Györgykovács Imre.

ffelo2018.jpg

Árvay Köves Furmint 2009
Árvay János és Sauska Krisztián közös útja 2008-ban vált szét, addig Árvay János a közös vállalkozásként indított Hétfürtös borokat készítette, a szakítás után pedig önállóan folytatta a borkészítést. A 2009-es az Árvay Családi Pincészet első évjárata. A Köves fantázianévre hallgató bor a mádi Úrágya szőlőjéből készült.
furmintfan: Érett, de még nem öreg illat: érett, körte és alma, őszibarack, pici birs, nedves kő, kevés dió. Másnap gyümölcsösebb, intenzívebb, több körtét, őszibarackot kínál, mellette hűvös gyógynövényes, mentás jegyekkel gazdagodik. Izmos felépítésű anyag, széles és masszív savakkal, tömör maggal, némi cserességgel, kevéske maradékcukorral keretbe foglalva. Érett alma, körte, őszibarack, birs, érett citrusok, kevés fűszer és csipetnyi só színezi. Erőteljes bor, de savai és cseressége kissé rusztikussá teszik, bár a bontás másnapjára kicsit mintha kisimult volna. Első nap inkább alulról, másnap stabilan 6p.
ungert: Hiába fiatalabb kerek hét évvel, egymás mellett kóstolva könnyen keletkezett olyasfajta benyomásom, hogy azonos érettségi szinten helyezkedik el Györgykovács Imre furmintjával. Friss társaihoz képest kevesebb gyümölcs és több fűszeres-petrolos fülledtség jellemzi. Nemcsak az orrpróba, hanem a korty is árulkodik az elmúlt kilenc évről. A fűszeres-hordós jegyek mellé csatlakozik némi visszafogott gyümölcs is, de mégsem ez, hanem a savak húzzák hosszabbra. Érdekes bor különleges formában, de a további tartogatást nem feltétlenül látom célrevezetőnek. A kettő közül ezt szerettem kevésbé. Gyengébb hatos.

Györgykovács Furmint 2002
A borkészítéstől lassan, fokozatosan visszavonulni látszó somlói legenda már több fantasztikus érett bor élményével ajándékozott meg, nem volt kérdés, hogy az újabb lehetőséget sem hagyom ki.
furmintfan: Szépen érett illat, akácmézzel, grillázzsal, aszalt almával, kamillával, szárított gyógynövényekkel, szénával, nedves kővel, kevés kukoricával. Varratmentes, csiszolt, szépen érett bort kapunk szájban, amelyet a kor már teljesen legömbölyített, de máig finoman muzsikáló savainak köszönhetően nagyon is élő, élvezhető. Persze nem a friss gyümölcsökről szól, de vannak rétegei: érett citrusok, alma, méz, kamilla- és herbatea, leheletnyi dió és halvány sósság díszíti. Elegáns összhatás, bársonyos textúra jellemzi, alig hat idősebbnek, mint a 7 évvel fiatalabb tokaji. Másnapra se nagyon változott, és egyben el is fogyott. Egy több, mint 15 éves bortól mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény. 6p
ungert: Tizenhat éves furmintok kifejezetten ritkán járnak a poharamban, főleg a Somlóról. Györgykovács Imre borainak érésével kapcsolatban is inkább egyfajta pozitív előítéletem, mintsem tapasztalatokra alapozott véleményem van. Ez a bor mindenesetre alátámasztotta a kedvezőbb sztereotípiákat. Semmi kétség, a bor él, ráadásul a palackban eltöltött idő érdekesebbé és egyedibbé csiszolhatta a friss énjéhez képest is. Intenzívebb aranysárga szín, masszív, sűrű és szálazható illat fűszerekkel, enyhe petrolossággal, belemagyarázható ásványossággal és félreérthetetlen palackbukéval. Gyümölcs maradt ugyan benne, de direktségről szó sincsen. A korty lekerekedett, savai nem túlzóak, szerkezete arányos. Már nem lehet messze a pálya vége, de most még finom is érdekes is. Pontozni nehéz, talán a hatossal nem tévedek sokat.

Kézdy Dánielnek köszönjük szépen a felajánlott borokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213590069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása