A Borrajongó

Disznókő aszúk frissen, 10 évesen és 20 évesen

2018. január 22. 06:00 - furmintfan

Mit mutat egy aszú alig pár hónappal a szüret után, 10 évesen, illetve 20 évesen? A kérdésre választ kaphatott, aki múlt héten szemfüles volt, észrevette a Disznókő Pincészet által meghirdetett facebook-eseményt és betért egy kóstolóra a tavaly nyílt Veritas Borbárba. Természetesen ugyanazt a bor lehetetlen egyszerre frissen, 10 évesen és 20 évesen kóstolni, de az aszúk érési fázisaiba remek betekintést nyújtott a kóstoló. A Disznókő képviselői kedd délután egy 1998-as és egy 2008-as 5 puttonyos aszút kínáltak az érdeklődőknek és megmutatták a 2017-es aszúmintát is, jelenlegi, szinte újszülött állapotában. Három rövid széljegyzet következik.

disznoko5paszu1998.jpg

disznoko5paszu2008.jpg

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 1998
"Elfeledett" évjárat. Gyönyörű, intenzív, kialakult aszús karaktert hordozó illat: aszalt kajszi és más gyümölcsök, kandírozott narancs, némi gomba és csoki, gyógyfüvek. Selymes, finoman krémes, élmentesre gömbölyödött, savai azonban máig nagyon élőek, vibrálóak, remekül ellensúlyozzák a maradékcukor-tartalmat. Narancslekvár, aszalt kajszi, kandírozott trópusi gyümölcsök, mazsola, kevés csokoládé és dohány díszíti. Gazdag, rétegzett, hosszú ízű aszú, ereje teljében. 8p

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2008
Illatában eleinte inkább az édes fűszeresség véteti észre magát, majd zárkóznak a sárgabarackos, narancsos, trópusi gyümölcsös jegyek is, egy pici illóval. Az 1998-as után könnyedebbnek, lazábbnak hat, jó sav-cukor egyensúllyal. A friss sárgabaracklekváros, narancsos, lédús citrusos gyümölcsösséget szép fahatás, finom fűszeresség keretezi. 7p

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2017 (M)
Fiatalos, édeskés illat, őszibaracknektár, körte, ananász, mandarin, friss méz és egy csipetnyi zöldfűszer. Szájban finoman krémes, tele friss gyümölcsök ízével, édes citrusokkal, mandarinnal, körtével, őszibarackkal, és nagyon halványan sauvignon blanc-ra emlékeztető zöldes villanásokkal. Borzasztóan fiatal még persze, de nagyon kíváncsi vagyok, mit mutat majd pár év múlva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4313581711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása