A Borrajongó

Egy pár bika vére – Márkvárt és Lajvér

2018. január 18. 06:00 - ungert

Egyre inkább vagyok úgy, hogy ha már mindenképpen bikavér, akkor ízléseim-kezeim inkább Szekszárd, mintsem Eger felé igyekeznek ösztönszerűen hajlani. Bár a kategória még mindig inkább csak egyfajta beváltásra váró kétborvidéki ígéret, néha pedig sajnos csak káosz és bizonytalanság, akad azért közöttük néhány érdek nélkül szerethető, és ezeket egyelőre többnyire délen érdemes keresni. Ha az ár szempont, akkor ezúttal egy alapszintű bika csapott össze a középkategóriával. Ha a pénzügyi kérdéseket figyelmen kívül hagyjuk és csak az érzékszerveinkre hagyatkozunk, akkor a két bor nagyjából egy kategóriát képvisel, ezt pedig többnyire a tisztességes hétköznapi semmiextra-vöröseknek szoktuk hívni. Borként tulajdonképpen szerethetők, de nem visznek közelebb a bikavér-megfejtéshez. Már ha egyáltalán létezik ilyen fogalom.

img_2252.jpg

Lajvér Bikavér 2015

furmintfan: Kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon és cabernet franc. Halvány, majdhogynem silleres/kadarkás színű, gyorsan mozog a pohárban, ránézésre is könnyed bort ígér. Illatában meggy, cseresznye, édesfűszerek, vanília, pici illóval. Valóban karcsú, könnyű, mennyiségre kevés, de kissé tapadós tanninnal, üde savakkal megtámogatva. Cseresznye, szamóca, némi zöldfűszer és egy csipet édesfűszer tűnik fel ízében. Kadarkás karakterű, a bikavér könnyedebb arca. 5p- (1800 Ft - Tesco)

ungert: Kétezer forint alatti versenyző a hipermarketpolcról. Az első benyomás, hogy színre siller, karakterre vékony, illatra enyhén ugyan, de illós. A korty meggyőzőbb. Egyszerű, de tisztán gyümölcsös, lineáris felépítésű és zavarmentes. Zéró tannin, kadarkás összbenyomás és gyors lecsengés jellemzi. Bonyodalommentes asztali vörösbor a hétköznapokra, erős 4 pont.

Márkvárt Bikavér 2015

furmintfan: Kékfrankos, cabernet, kadarka, merlot és syrah. Illata nem különösebben komplex vagy mély, leginkább meggy, piros bogyós gyümölcsök és egy kevés zöldfűszer fedezhető fel benne. Meggy, meggymag, savanykás piros bogyós gyümölcsök, erdei gyümölcsök, kis fűszer alkotja az ízképet. Közepes testét lendületes savak és kissé poros érzetű tannin fogja keretbe. Korrekt, de nem emlékezetes. 5p (3250 Ft - Bortársaság)

ungert: A páros drágábbik fele. Az illat egyszerű és tiszta, bár meggyes alapon túl a fűszerekért más komolyabb pohárforgatásokkal szükséges küzdeni. Egyszerű, lineáris szerkezetű és a gyümölcsökre építkezik, de a lendület, a frissesség és a hedonizmus hiányzik belőle. Tisztán, zavar- és emlékezetmenetesen búcsúzik el. Korrekt és iható, de az első ismerkedés garantáltan nem lesz alapja semmiféle hosszabb barátságnak. Alulról, de azért benéz az 5 pontos szegmens borai közé. Az mondjuk nehezebb kérdés, hogy a kettő közül melyiket fogyasztanám szívesebben.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4113569779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2018.01.18. 14:56:52

Márkvárt Jánosnak volt egy k. jó kadarkája, talán 2013-ban... aztán szünet.
A Lajvér pedig a megcélzott ár- és boltkategóriával tökéletes összhangban levő vörösborokat készít - ezt akár erénynek is fel lehet fogni, pl. esti kolbász-sajt-teszkózsemle kombó mellé fine.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.01.18. 15:07:59

@Hepci: Nekem is ez a benyomásom. Az L12 például egy tök jó vörösbor a hétfő estékre, néha-néha megszoktam venni, ha éppen van a szomszéd (S)párban.

blend11 2018.01.18. 18:31:21

nem tudjátok, lesz idén bikavér párbaj?
ízlések és pofonok, de nekem személy szerint meg inkább eger felé hajlik a kezem, főleg, hogy az utóbbi időben kifejezetten nagyszerűeket sikerült kóstolnom.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.01.18. 19:59:39

@blend11: Nincs információm az idei bikapárbajról.

Az ízléspofonok tekintetében pedig teljesen igazad van, én magam is változok. Korábban Egerért például valamennyivel jobban lelkesedtem, ez most egy kicsit csillapodott. Könnyen lehet, hogy fordul még a kerék.
süti beállítások módosítása