A Borrajongó

Palacios Pétalos vertikális extrákkal

2018. január 09. 06:00 - furmintfan

Tar Ferenc és a Carpe Diem egy régóta tervezett és rendhagyó kóstolóval nyitotta meg a 2018-as évet. Feri ezúttal nem a saját kínálatból szemezgetett, hanem egy régi kedvencének vertikális sorával lepte meg az érdeklődőket, néhány bónusz tétellel kiegészítve. A Descendientes de J. Palacios Pétalos névre hallgató bora nálam is elég stabil szereplő az éves fogyasztásban, 2008 óta valószínűleg minden évjáratot kóstoltam, és kellemes emlékeket őrzök a borról, a ráadás palackok pedig különösen felcsigázták a kíváncsiságomat.
 finewinespalaciospetalos.jpg

Az Alvaro Palacios és családja nevéhez fűződő számos pincészet közül a Bodegas Descendientes de J. Palacios közel 20 éve működik Spanyolország egyik legészakibb fekvésű borvidékén, Bierzo-ban. Alvaro Palacios unokaöccsével, Ricardo Perez-zel együtt hozta létre itteni "támaszpontját", amelyen jelenleg 15 hektárnyi biodinamikusan művelt szőlőből készít borokat, a borvidék első számú fajtájából, mencíá-ból.
A vertikális sor gerincét képező Pétalos (magyarul szirmok) az alap bor, amelyben a különböző ültetvényekről származó mencía mellé gyakran 1-2% egyéb helyi fajtát házasítanak. A bor jellemzően 10 hónapot tölt francia hordókban. A Villa de Corullón kvázi falubor, három, öreg tőkés (60-100 év) ültetvény terméséből készül. A szortiment tetején az 5 dűlőszelektált bort találjuk, név szerint: Fontelas, La Faraona, Las Lamas, Moncerbal és San Martin.

Bierzo-ról és a mencíá-ról itt írtam korábban, idézem:
"Bierzo Spanyolország északnyugati részén, Kasztília és León tartományban található, a hegyek között. Az Atlanti-óceán közelsége miatt az éghajlat óceáni és kontinentális hatások által egyaránt meghatározott. A tél nem túl hideg, a nyár nem túl forró, a csapadékmennyiség évente átlagosan kb. 720 mm. Bierzo szőlőültetvényei többnyire 450-800 méteres tengerszint feletti magasságban terülnek el, összesen kb. 3000 hektáron. Az agyagos talajba palateraszok és kvarcos részek visznek színt, és ezek teszik izgalmasabbá a terroir-t is.
A római kor és a középkor - elsősorban cisztercita szerzeteseknek köszönhető - bortermelési hagyományait a 19. századi filoxéravész törte derékba. A szőlőtermesztés és bortermelés lassan kapott újra erőre, maga Bierzo DO 1989-ban került bejegyzésre.
A mencía különleges, elsősorban Bierzo-ra jellemző, őshonos kékszőlő. A legtöbb híres spanyol borvidék vörösboraihoz hasonlítva jellemzően könnyedebb, gyümölcsösebb, elegánsabb borokat ad, a hordóhasználat általában visszafogottabb. A legendás spanyol borász, Alvaro Palacios sokat tett a fajta és a borvidék elismeréséért, ő kifejezetten burgundi stílusú borokat készít a fajtából."

A hosszúra nyúlt bevezető után következzenek a borok:

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2011
Pici fülledtséggel nyit, majd füstös-fémes, halványan vadhúsos, tejcsokis, érett meggyes, szilvalekváros, enyhén földes jegyek érdekes egyvelege kandikál ki a pohárból. Szájban jó koncentrációt mutat, sűrű, erőteljes, a tannin enyhén tapadós, fnomszemcsés érzetű. Érett meggy, fekete cseresznye, szilva, kis csoki, grafit áll össze egy nehezen szálazható egyveleggé. 6p

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2010
Fémes villanásokkal nyit, majd szellőzéssel meggyet, szilvalekvárt, leheletnyi vaníliát kis egzotikus fűszert lehet előcsalogatni a pohárból. Szerkezetét tekintve nagyon hasonló az előző borhoz, talán az 1 év korelőnynek köszönhetően egy árnyalatnyit simább textúrát mutat. Érett meggy, szilva, fekete bogyós gyümölcsök, egy kevés csoki itt is. 6p

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2009
Édesre érett erdei gyümölcsök, meggy, egzotikus fűszeresség, pici vanília színezi illatát. Húsos korty, harapható beltartalom, élmentes struktúra, szép egység fogad szájban. Érett erdei gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, pici édesfűszer, vanília, tejcsoki díszíti. Szép bor. 7p

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2008
Érett, oxidált illat, szárított paradicsommal, porrá aszalt piros bogyós gyümölcsökkel, földes, avaros jegyekkel. Szájban is érett, kissé lelágyult, élei eldolgozottak, kisimultak, de frissesség már nem nagyon maradt benne. Még élvezhető, de egyértelműen túl van a zeniten, aszalt gyümölcsök, paradicsom a vezető ízjegyek. A sor egészének színvonala arra enged következtetni, hogy nem jó palackot fogtunk ki. 5p

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2007
Megint egy szép, finoman érett illat, meggyel, fekete cseresznyével, egzotikus fűszerekkel, kék virágokkal, enyhe földességgel. Szájban tartalmas, kissé lágyabb karakterű, de jól működő savakkal, érett tanninnal, finom krémességgel. Erdei gyümölcsök, áfonya, kökény, meggy, kis csokoládé, halvány fűszeresség, kék virágok. 7p-

finewinespalacioslesterrasses.jpg

Alvaro Palacios Les Terrasses Velles Vinyes 2007
Kakukktojás bor Priorat-ból, házasítás 60 évesnél idősebb tőkék terméséről, fajták szerint 60% carignena, 30% garnacha, a többi cabernet sauvignon és syrah. 12 hónapot töltött francia barrique hordókban, amelyeknek a negyede volt új.
Remek illat: érett piros bogyós gyümölcsök, fakéreg, málna, szamóca, egzotikus virágok, vanília, tejcsoki, érintésnyi capuccino és minőségi fa. Elegáns, egységes szerkezet jellemzi, talán a végén érződik picit külön a fa. Málna, szamóca, cseresznye, édesfűszerek, vanília, tejcsoki. 7p

finewinespalaciosvilladecorullon.jpg

Descendientes de J. Palacios Villa de Corullón 2007
Érett illatában égetett karamell, aszalt erdei gyümölcsök, meggy, szárított virágok és aszalt paradicsom. Elegáns szerkezet, sima textúra jellemzi, de kicsit itt is megkopott már az intenzitás és a frissesség. Ízben is hozza az aszalt piros gyümölcsös, paradicsomos jegyeket, keleti fűszerekkel, kis földességgel, kezdődő oxidáció jegyeivel. Valaha nagyon szép lehetett, de még jelen formájában is vannak értékei. 6p

finewinespalaciosmoncerbal.jpg

Descendientes de J. Palacios Moncerbal 2011
Baromfiólas bukéval nyit, de szerencsére az szellőzéssel távozik, füstös, meggyes, piros bogyós gyümölcsös, keleti fűszeres, virágos jegyeknek átadva a helyet. Koncentrált, csiszolt, elegáns jelenség, a szerkezet megbonthatatlan egységet képez, a korty tartalmas, savai szépen muzsikálnak. Meggy, erdei gyümölcsök, sok keleti fűszer és kék virág jellemzi az aromatikát. 7p+

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1313553689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása