A Borrajongó

Tegnap ittam - Figula 7ha 2015

2018. január 05. 06:00 - furmintfan

Figuláék 7ha névre hallgató házasítását nevezhetnénk amolyan birtokbornak is, ha éppen a borvidék és a pincészet első számú fajtája, az olaszrizling nem hiányozna belőle. Igazából nem is ez volt a házasítás célja, de erről majd később. Úgy rémlik, hogy a 2011-es lehetett az első évjárat, amelyet még mintaként 2012-ben a pincénél tett első, és sajnos eddigi egyetlen látogatásom során tartályból kóstoltam. Azóta emlékeim szerint mintha csak a páratlan évjáratokban - 2013, 2015 - készült volna el a 7ha - de nem, 2014-ben is, viszont az valahogy kimaradt -, előbbiről egyébként rövidebb vagy hosszabb formában a blog hasábjain többször meg is emlékeztünk. Az eddig kóstolt három évjárat volt annyira meggyőző, hogy ezekből be is szerezzek 1-2 palackot otthoni fogyasztásra, a héten pedig az éppen aktuális, eddig csupán fesztiválkörülmények között kóstolt 2015-ös kiadást bontottam fel. 
Január hónap a szezonális borfogyasztás íratlan törvényei szerint az északi féltekén ugyan vörösborért kiáltana, de egyrészt a hét második felében már szinte tavasz volt, másrészt saját borfogyasztásom csak mérsékelten mutat szezonális vonásokat, harmadrészt meg a jelen poszt tárgya nem éppen a pehelysúlyú fröccsbor-kategóriában játszik, tehát minden szempontból indokoltnak tűnt, hogy tegyek vele egy próbát.
 figula7ha2015.jpg

A hét hektáros balatonszőlősi Barátszőlő-dűlő (értelemszerűen innen a név) 4 fajtája - chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc és sárgamuskotály - egy napon szüretelve, spontán erjesztve, tartályban és nagy méretű hordókban érlelve.
Enyhe csavarzáras fülledtséggel nyit, de gyorsan szellőzik. Édesfűszerek, kis krémesség, halvány vajas popcorn-os jegyek következnek, majd virágos, citrusos, fehér húsú gyümölcsös árnyalatok is sorban megjelennek a háttérben.  Másnap több gyümölcsöt mutat, főleg őszibarack, mangó, ananász, körte, sárgadinnye formájában, ekkor még jobban érezhető rajta, hogy meleg évjárat szülötte. Telt, vaskos, krémes bor, de nem nehézkes. A korty harapható, széles savakkal és a háttérben maradó hordóval megtámogatva. A 15% alkohol alapvetően csak finoman melegít, a korty végén azonban már kicsit fűt is. Megfelelően behűtve jól elbírja a bor, de nem érdemes túlságosan melegedni hagyni, mert úgy egyre inkább kezd kikönyökölni. A 7ha ízvilágához a házasítást alkotó fajták (valamint a hordó és a feltehetően alkalmazott seprőn tartás) mindegyike hozzájárul valamelyest, egy összetett, nem is könnyen szálazható elegyet alkotva. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, némi citrusosság, lime, halvány szőlős jegyek, zöldes villanások, zöldfűszerek, hintésnyi vanília, leheletnyi fa, és a finisbe érve egy kis kesernye. Utóbbi feltehetően nem kis részben a magas alkohol számlájára írható. Alapvetően kedveltem, várom a következő évjáratot. 6 pontos villanások mellett legyen inkább 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7013549269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása