A Mikulás biztosan úgy gondolta, hogy nagyon jól viselkedtem 2017-ben, mert december 6-án gyors egymásutánban mindjárt két aszúkóstolón is részt vehettem. Sokan leírták már előttem, hogy milyen jó lenne, ha az aszú nem csupán az ünnepek alatt kerülne az asztalra, hanem bármikor ünneppé varázsolhatna egy szimpla hétköznapot is. Ami aszúink kivételes minősége ellenére is - lássuk be - egyelőre utópiának látszik, és biztosan csak hosszabb folyamat eredménye lehet. Az utóbbi években több bormarketinggel, borkereskedelemmel foglalkozó cég tűzte zászlajára az aszút decemberben, azzal a céllal, hogy - kezdetben - legalább az ünnepi asztalhoz bontsanak az emberek egy palackot a legnemesebb édes borból. Nekik köszönhetően sikerült egy nap alatt egy egész évre való aszút megkóstolnom.
Egy aszú képes szinte bármilyen borsort megkoronázni, de mi a helyzet, amikor egymással kell versenyre kelniük? Édes borokat, pláne aszúkat kóstolni nem egyszerű feladat, erre ez a nap is megtanított; az iszonyatos mennyiségű sav és cukor azért rendesen megdolgozza az egyszeri kóstoló érzékeit, száját (gyomrát). Egymás mellett kóstolva az egyes aszúk közötti stílusbeli és egyensúlybeli különbségek jobban kiütköznek, ebből a szempontból a kóstolási sorrend sem mindegy - ahogyan persze minden bornál számít a kontextus -, egyes aszúk villogtak az eredeti "helyükön", majd a sorrenden kicsit variálva más arcukat mutatták. Nagyon élvezetes és tanulságos nap volt ez, minden szempontból.
A második kóstolón hangzott el az a vicces anekdota amely szerint az éppen terhes Bárdos Sarolta Berecz Stéphanie-t kérdezte a terhesség alatti alkoholfogyasztásról, amire a francia borászhölgy egy bizonyos határt meghúzva azt mondta, hogy "6 puttonyost nem köpsz ki". Nos, kár is lenne tagadni, ezen a napon én sem használtam túl gyakran a kármentőt, az este végére kisebb fajta sokkot is kapott a gyomrom a bevitt cukor- és savmennyiségtől. Rosszra azért nem kell gondolni, baj nem történt, viszont azóta még inkább édességfüggő lettem. :)
I. Mádi Kör
A Wineglass Communication "koccints aszúval!" kampánya keretében mi is rendszeresen írunk a borászatok által felajánlott aszúkról. A cég most a Mádi Kör aszúival tartott egy sajtókóstolót a Palack Borbárban, amelyen az egyesületet Barta Károly és Demeter Endre képviselte személyesen. A borászatok képviselői meséltek Mádról, a Mádi Körről, a szigorú mádi borkészítési előírásokról, az aszúról magáról, és az egyes borok kapcsán a borokat delegáló pincészetekről is ejtettek néhány szót.
Az aszúsor felét friss, 2013-as borok tették ki, majd sorban haladtunk visszafelé az időben, egészen 2007-ig.
Hold and Holló Uppp 2016
Gyöngyözőbor zétából és egy kevés hárslevelűből. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, citrusok, pici fűszer, érezhető maradékcukor, nagyobb bubik. 5p-
Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2013
156 g/l maradékcukor, 7,9 g/l sav, 11% alkohol. Illatában édes körte, őszibarack, narancshéj, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, vanília és pici illó. Fiatalosan könnyed, filigrán, lendületes, jó sav-cukor egyensúllyal. Őszibarack, körte, vanília, édesfűszerek, mandarin és narancs érkezik ízében. A botrytis nem intenzív, inkább töppedt szőlős jellege van a bornak. Nem különösebben komplex, de jól iható, és egyébként is nagyon fiatal még. Az áráért remek vétel. 7p-
Royal Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013
188 g/l maradékcukor, 8,1 g/l sav, 10,5% alkohol. Édesfűszeres, vaníliás, sárgabarackos, őszibarackos illatvilág egy csipet dohánnyal. Az 5 puttonyos után feljebb lépünk: érzetre testesebb, koncentráltabb, a magasabb cukor miatt valamelyest lágyabbnak hat, selymes, szépen betölti a szájat. Sárgabaracknektár, sárga húsú őszibarack, mangó, maracuja, édes és kandírozott citrusok kavalkádja, édesfűszerekkel körítve. 7p
Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Aszú 2013
246 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 8,8% alkohol, 100% furmint. Gazdag illat, jól definiált elemekkel, sárga húsú őszibarackkal, sárgabarackkal, édes citrusokkal, édesfűszerekkel. Koncentrált és remek intenzitást produkál szájban, szinte robban. Tobzódik a gyümölcsökben (sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó, mandarin, édes citrusok), amelyeket vonzó fűszeresség bolondít meg. Az előző boroknál nagyobb anyag, és intenzívebb a botrytises karakter is. Egyensúlya picit a cukor felé billen, de gazdagsága és intenzitása bőven kompenzálja ezt. 8p
DemeterVin Király 6 Puttonyos Aszú 2013
100% furmint. Intenzív illatában egy pici emelkedett az illó, amely valamelyest fedi az illatot, mellette friss gyümölcsös, főleg őszibarackos jegyek tűnnek fel. Feszes és koncentrált, vibráló savak repítik a komoly beltartalmat hordozó bort. Érett sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, kandírozott citrusok és narancs díszítik. Ízében jobban átjött a botrytises jelleg, mint a rendkívül fiatalos illatban. 7p
Árvay Családi Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2011
189 g/l maradékcukor, 10,8 g/l sav, 10% alkohol. Moderáltabb illat, aszalt sárgabarackkal, naranccsal, narancslikőrrel, sárgabarackkal. Melegebb karakterű, koncentrált, mégis könnyednek hat, köszönhetően annak is, hogy az élénk savak jól elbírnak a cukorral. Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, narancs, narancshéj, aszalt kajszi, csipet dohány alkotja az ízképet. 7p
DemeterVin 6 Puttonyos Aszú 2011
Krémes, épp csak kezdődő érettséget mutató illat, sárgabarackkal, pici illóval. Sárgabarack, birs, édesfűszerek, vanília a korty fő díszítőjegyei. Jó a sav-cukor egyensúllyal bíró, koncentrált és hosszú bor, a végén enyhe poros érzettel, ami nálam egy picit rontott az addig igen kedvező összhatáson. 7p
Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2009
174 g/l maradékcukor, 8,7 g/l sav, 11% alkohol. Aránylag visszafogott, de mély és gazdag illat: különféle sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, sokféle keleti és édesfűszer, gyömbér, mézeskalács. Nagyon szépen összesimult, élmentesre csiszolódott, kényeztetően selymes, krémes, elegáns aszú. Komplex ízhatása hosszan kitart: friss sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, narancsos trüffel, tejcsoki, csipetnyi dohány. Szép, komplex aszú. 8p-
Orosz Gábor 6 Puttonyos Aszú 2007
212 g/l maradékcukor, 8,5 g/l sav, 10,5% alkohol. Kezdődő érettség, sárgabaracklekvár, aszalt barack, kis csokoládé és egy pici dohány határozza meg illatát és ízét is. Meleg érzetű, mint az évjárat, amely szülte, sűrű és krémes, hömpölygős, de jó savai vannak. Kezdődő érettség, gazdag botrytis, itt már kialakult aszús karakterről beszélhetünk. 7p
II. Aszú Prime
Az Aszú Prime a Tokaj-fanatikus Kézdy Dániel új projektje, amely eg, kizárólag az aszúkra fókuszáló webshop formájában ölt majd testet. Ennek keretében többféle aszú-csomagot állítanak össze és kínálnak eladásra, köztük igazi ritkaságokat is.
A nemzetközi aszúnap, azaz Aszú Day szintén Kézdy Dániel kezdeményezése, 2017. december 10-én ünnepelhettük az elsőt. Ennek örömére aznap egy komoly aszú-sort is meg lehetett kóstolni, amelyet - valamelyest kibővítve - a premier előtt néhány nappal két részletben több szakíró is letesztelhetett.
Az este során elsősorban 2013-as aszúk kerültek a poharakba - kettő közülük az első kóstolón is szerepelt - néhány régebbi tétellel kiegészítve. A 2013-as aszúkat egy felvezető bor után vakon kóstoltuk, az idősebb példányok a vakkör palackjainak leleplezése után, külön néztük meg.
Dorogi Testvérek Pincészete Lónyai Sárgamuskotály 6 Puttonyos Aszú 2012
Fajtajelleges illat, muskotályos jegyekkel, töppedt szőlővel, keleti fűszerekkel. Krémes, lazább szerkezetű, könnyed aszú, az alkohol viszont kicsit emelkedettnek tűnik a korty vége felé haladva. Szőlő, licsi, barackfélék, édesfűszerek, keleti fűszerek, pici fenolosság jellemzi a kortyot. 7p-
Gizella Pince Dénes Aszú 2013
Visszafogott, de mély illat, kajszival, sárga húsú őszibarackkal, trópusi gyümölcsökkel, a háttérben fehér virágokkal és édesfűszerekkel. Koncentrált és elég összetett is, gazdag gyümölcsösséggel operál, a nagyon fiatalos aszúkarakter mellett már felfedezhetőek érettebb vonások is benne. Sárgabarack, nektarin, mangó, maracuja, kandírozott citrusok, finoman adagolt édes fűszerek, fehér tea. 7p+
Royal Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013
Sárgabarack, sárga húsú őszibarack és vanília a vezető jegyek illatában. Jó koncentrációt mutat, a savak jól megtartják a cukortartalmat, a korty koncentrált, erőteljes és hosszú. Sokféle trópusi gyümölcs és sárgabarack a vezető ízjegy, gazdag édesfűszeres aláfestéssel, vaníliával, pici narancslikőrrel. 7p+
Erzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú 2013
Fiatalos, elképesztően vonzó illat: sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, mangó, édes citrusok, fehér virágok, egzotikus édes fűszeresség. Elegáns, légies, de tartalmas anyag, végig kiegyensúlyozott intenzitással. Sárga húsú őszibarack, mandarin, körte, trópusi gyümölcsök, finom édesfűszerek, vanília. Nem elsöprő erejével, hanem eleganciájával, magától értetődő könnyedségével varázsolt el leginkább. A vakszakasz legjobbja nálam és a legtöbb jelenlevőnél. 8p
Pelle Pince 6 Puttonyos Aszú 2013
Tompább illattal nyit, de szépen nyílik, őszibarack, sárgabarack, citromhéj mellett egyre több édesfűszer érezhető, és egy pici illó is. Ízében édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök, mandarin, sárgabarack, finom fűszeresség. Elegáns, jól ellensúlyozzák a savak a maradékcukrot, de a 2013-as sor két ásza között kicsit visszafogottnak tűnt. 7p
Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Aszú 2013
Friss, gazdag, intenzív illat: sárgabarack, őszibarack, ananász, körte, zöld tea, édesfűszerek, citrusok. Koncentráltsága mellett is elegáns, a sok cukor mellé pont elég savval dolgozik. Mindenféle citrusok, barackfélék, trópusi gyümölcsök, ananász, mangó, fűszerek alakítják az ízképet. 7p+
Balassa Villő Aszú 2013
Koncentrált, mély, gazdag illat, az előző aszú után kicsit érettebbnek, szélesebbnek, töményebbnek hat. Érett sárga húsú gyümölcsök szálazhatatlan elegye, barackfélék, méz és vanília szökik ki a pohárból. Elképesztően sűrű, tömény, olajosan hömpölygős a korty, igazi hedonista aszú. Temérdek édesre érett sárga húsú gyümölcs, édesfűszerek, mangó, sárgabarack, méz tölti ki a kortyot. Nagyon gazdag, kicsit az édesség felé hajlik egyensúlyban, a sok fiatalos, filigrán 13-as aszú közül kicsit kilógott. 7p+
Bott Pince Aszú 2013
Nagyon jól definiált, intenzív gyümölcsös illat sárgabarackkal, vilmoskörtével, mangóval, keleti fűszeres, korianderes-római köményes villanásokkal. Húsos, tartalmas korty, érzetre itt is inkább a cukor felé tolódik az egyensúly. Rendkívül intenzív és gazdag gyümölcsözön köszönt ránk szájban: sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó, maracuja, ananász, édesfűszerek, pici kenyérhéj a finisben. 7p+
Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2008
Illatában finom érettség, toffee, aszalt barack, füge, egy kevés kenyérhéj, majd idővel hűsítő zöldfűszerek bukkannak fel. Jó egyensúly, hűvös karakter, kezdődő érési jegyek, aszalt kajszi, narancslekvár, kandírozott trópusi gyümölcsök, édes- és zöldfűszerek, leheletnyi avarosság. A Bott után eleganciája, szép érettsége nagyon szépen megmutatkozott, de az utána következő Gizella után visszakóstolva nem tűnt olyan intenzívnek. 7p+
Gizella Pince 6 Puttonyos Aszú 2007
Illatában a frissebb gyümölcsös karakter már kezdi átadni helyét az érési jegyeknek: mézeskalács, gyömbér, édesfűszerek, kandírozott citrusok és egy pici tea. Tartalmas, szélesen hömpölygő, de megfelelő tartású, koncentrált bor, szépen kitölti kereteit. A meleg évjárat ellenére vannak benne hűvös jegyek is: sárgabaracklekvár, kandírozott citrusok, citromhéj, lime, gyógynövények, zsálya, menta. 7p+
Demeter Zoltán Aszú 2000
Határozottan érett illat: kávé, toffee, aszalt kajszi, tea, karamell. Elég koncentrált, de már (?) nincs benne kellő lendület. Gazdag, de nem túl intenzív íz, aszalt barack, kevés csokoládé és kávé, toffee, füge, poros érzetű kortyzárás. 7p-
Demeter Zoltán Aszú 1999
Gyönyörűen érett illat, kifinomult tercier jegyekkel: csokoládé, gyógynövények, aszalványok, némi aszalt paradicsom, öreg bútorok (kellemes) illata. Elképesztően koncentrált, közben kisimult, bölcsen egymáshoz csiszolódott minden részlete. Érett, aszalt gyümölcsös jegyei mellé hűvös gyógynövényes, friss citrusos és finom tercier aromák is párosulnak. Gazdag, tömör, hosszú bor, lenyűgöző élmény. 8p
Honlapok:
Aszú Day: https://www.aszuday.com/
Mádi Kör: http://www.madikor.hu/
Aszú Prime: http://aszuprime.com/ (hamarosan)
A kóstolókra a Wineglass Communication, illetve Kézdy Dániel hívott meg, köszönet érte!