A Borrajongó

Nem tegnap ittuk – Lajvér Szekszárdi L12 Cuvée 2015

2017. december 13. 06:00 - ungert

Az van, hogy miközben elfelejtettem odafigyelni a szekszárdi borhelyzet alakulására, a borvidék egyik legfrissebb, legmodernebb pincevállalkozása komolyabb ráncfelvarráson esett át. Lajvérék letisztult logót, áttekinthető weboldalt és új címkestílust kaptak. Utóbbi nemcsak passzol a nagyobb léptékű, de üzenetszinten is a minőséget képviselni igyekvő vállalkozás kommunikációjához, de végre nem rácsodálkozással kevert szánalmat, hanem sokkal inkább érdeklődő vásárlási szándékot vált ki az értékesítési szándékkal megcélzott fogyasztóból. Ez pedig fontos szempont. Nyilvánvalóan mindezek következménye, hogy úgy három héttel ezelőtt egy hosszabb borozást megelőzően mi is leemeltünk egy palackkal a pincészet kettőezer-tizenötös házasításából. Azt nem tudom, hogy a már-már megmosolyogtató szinteket ostromló fine wine-kinyilatkoztatás a címkén mégis miféle indokoltsággal van megtámogatva, de az biztos, hogy mi komolyabb attrakciót nem, egy korrektül összepakolt, finom vörösbort viszont kifejezetten vártunk a palack belső felületén helyet foglaló anyagtól.

lajver.jpg

Ezt pedig meg is kaptuk. Az L12 egy színvonalasan kivitelezett, buktatóktól mentes, finom szekszárdi vörösbor, ráadásul gyakorlatilag fillérekért, hiperpolcon. Hatvan százaléka cabernet franc, a maradékon merlot és cabernet sauvignon osztozik, utóbbiból szerencsére csak egytizednyi került bele a végeredménybe. A fajták külön-külön erjedtek le tartályban, majd  együtt, tizenkét hónapig (ún. egy évig) érlelődtek hordóban.

Intenzíven gyümölcsös, érett, de kerüli a zöldes buktatókat és a túlérettséget is. A meggyes, erdei gyümölcsös alapot némi hordófűszer támogatja meg. A korty méretileg közepes, a sav-tannin-arányt ügyesen eltalálták, nem billen egyik irányba sem. Fókuszált és zavarmentes anyag, nincs mit megfejteni rajta, de gyümölcsei miatt kifejezetten jó fogyasztani. Tisztán és gyorsan búcsúzik, kéri magára a következő kortyot. Egy profin kivitelezett hétköznapi vörösbor Szekszárdról, semmi több. Jó vétel, biztos ajánlás és elégedettség. Eléri az 5 pontot. (cca. 1700 Ft, Interspar)

Illatában érett erdei gyümölcsök, meggy, piros bogyósok, egy szórásnyi édesfűszer. Közepes teste arányos felépítésű, a sav és a tannin is tökéletesen integrált, a korty sima érzetű, jól kitöltött, mindenből annyi van a borban, amennyi kell. Erdei gyümölcsök és meggy dominálnak ízében is, pici vaníliával, édesfűszerrel meghintve. Nem egy bonyolult történet, de nagyon profi munka, hibája nincs, jó inni és még az ára is sem vágja földhöz az embert. Magabiztos 5 pont a jutalma. (furmintfan)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3913412673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása